Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14458
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Бітюцький, Володимир Семенович; | - |
dc.contributor.author | Bityutskii, Volodymyr | - |
dc.contributor.author | Тимошок, Наталія Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Tymoshok, Natalia | - |
dc.contributor.author | Співак;, Микола Якович | - |
dc.contributor.author | Spivak, Mukola | - |
dc.contributor.author | Харчишин, Віктор Миколайович | - |
dc.contributor.author | Kharchyshyn, Viktor | - |
dc.contributor.author | Цехмістренко, Світлана Іванівна | - |
dc.contributor.author | Tsekhmistrenko, Svitlana | - |
dc.contributor.author | Мельниченко, Олександр Миколайович | - |
dc.contributor.author | Melnуchenko, Oleksandr | - |
dc.contributor.author | Цехмістренко, Оксана Сергіївна | - |
dc.contributor.author | Tsekhmistrenko, Oksana | - |
dc.contributor.author | Мельниченко, Юлія Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Melnychenko, Yuliia | - |
dc.contributor.author | Веред, Петро Іванович | - |
dc.contributor.author | Vered, Petro | - |
dc.contributor.author | Онищенко, Любов Степанівна | - |
dc.contributor.author | Onyshchenko, Liubov | - |
dc.date.accessioned | 2025-08-13T08:40:29Z | - |
dc.date.available | 2025-08-13T08:40:29Z | - |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.identifier.citation | Спосіб синтезу наночастинок селену з використанням пробіотичних штамів лактобактерій L. casei IMB B-7280: патент на корисну модель 159684 Україна : А23К 50/00 / В. С. Бітюцький, Н. О. Тимошок, М. Я. Співак та ін.- № U 2024 04539 ; заявл. 19.09.2024; опубл. 25.06.2025, Бюл. №26.- 2 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14458 | - |
dc.description | The method of synthesising selenium nanoparticles involves using probiotic strains of Lactobacillus casei IMB B-7280 to synthesise selenium nanoparticles through the bioreduction of selenite ions (Na2SeO3). The optimal conditions for the growth of lactobacilli are established in the presence of Na2SeO3, with the determination of the range of its most successful concentrations. The bioreduction process occurs under conditions of lactobacillus cultivation in a suitable culture medium, which promotes the reduction of selenite ions to selenium nanoparticles and their accumulation intracellularly and release into the culture medium. The obtained selenium nanoparticles are characterised by high bioavailability and safety for use in various fields | uk_UA |
dc.description.abstract | Спосіб синтезу наночастинок селену полягає у тому, що пробіотичні штами лактобактерій L. casei IMB В-7280 використовують для синтезу наночастинок селену шляхом біоредукції селеніт-іонів (Na2SeO3). Оптимальні умови для зростання лактобактерій встановлені у присутності Na2SeO3, з визначенням діапазону найбільш вдалих його концентрацій. Процес біоредукції відбувається за умов культивування лактобактерій у відповідному культуральному середовищі, що сприяє відновленню селеніт-іонів до наночастинок селену та їх накопиченню внутрішньоклітинно і вивільненню у культуральне середовище. Отримані наночастинки селену характеризуються високою біодоступністю та безпечністю для використання у різних сферах. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | селен | uk_UA |
dc.subject | selenium | uk_UA |
dc.subject | синтез наночастинок | uk_UA |
dc.subject | nanoparticle synthesis | uk_UA |
dc.subject | лактобактерії | uk_UA |
dc.subject | lactobacillus | uk_UA |
dc.title | Спосіб синтезу наночастинок селену з використанням пробіотичних штамів лактобактерій L. casei IMB B-7280 | uk_UA |
dc.title.alternative | Method for synthesis of selenium nanoparticles using probiotic strains of lactobacillus L. casei IMB B-7280 | uk_UA |
dc.type | Патент | uk_UA |
dc.identifier.udc | 620.36:546.23:579.864:615.32 | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Інші публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
sposib_syntezu_nanochastynok.pdf | 684,44 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.