Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14268
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБогатко, Альона Федорівна-
dc.contributor.authorBogatko, Aliona-
dc.contributor.authorБукалова, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorBukalova, Natalia-
dc.contributor.authorПриліпко, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorPrilipko, Tetiana-
dc.date.accessioned2025-06-24T08:45:44Z-
dc.date.available2025-06-24T08:45:44Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationБогатко А.Ф. Контроль безпечності та якості олії соняшникової / А.Ф. Богатко, Н.В. Букалова, Т.М. Приліпко // Матеріали ХІ щорічної Всеукраїнської наук.-практ. конф. здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Науковi читання 2024. Еколого-регіональні проблеми сучасного тваринництва та ветеринарної медицини (Поліський національний університет, 14 листопада 2024 р.). – Житомир,2024. – С.193-195.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14268-
dc.descriptionControl of the safety and quality of vegetable oils is carried out along the entire food chain - from the cultivation of agricultural plants from which the oil is produced, the quality of raw material processing for its production, compliance with technological and sanitary requirements during their processing, storage and handling. Therefore, the quality and safety of vegetable oils depends on the quality of the raw materials used for their production (Tian et al., 2023; Srivastava et al., 2024). Unrefined sunflower oil is practically not processed after purification. It has a pleasant characteristic taste and aroma; unrefined sunflower oil is divided into top, first and second grades. Top and first grades do not have foreign odors, aftertaste and bitterness. In second grade oil, a slightly musty odor and a slightly bitter aftertaste are allowed, and sediment may also form. Unrefined sunflower oil retains beneficial substances and vitamins: phospholipids, vitamins E, F and carotene (Nagy et al., 2024; Cravotto et al., 2023).uk_UA
dc.description.abstractКонтроль безпечності та якості олії рослинного походження здійснюється на всьому харчовому ланцюзі – від вирощування сільськогосподарських рослин, з яких виготовляють олію, якості обробки сировини за її виготовлення, дотримання технологічних та санітарних вимог при їх переробці, зберігання та обігу. Тому якість і безпечність рослинних олій залежить від якості сировини, яка використовується для їх виготовлення (Tian et al., 2023; Srivastava et al., 2024). Нерафіновані соняшникову олію після очищення практично не обробляють. Воно має приємний характерний смак і аромат; нерафіновану соняшникову олію поділяють на вищий, перший і другий гатунки. Вищий і перший гатунки не мають сторонніх запахів, присмаку і гіркоти. У маслі другого гатунку допускаються злегка затхлий запах і присмак легкої гіркоти, а також може утворюватися осад. У нерафінованій соняшниковій олії зберігаються корисні речовини і вітаміни: фосфоліпіди, вітаміни Е, F і каротин (Nagy еt al., 2024; Cravotto et al., 2023).uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПоліський національний університетuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectоліяuk_UA
dc.subjectолія рослинного походженняuk_UA
dc.subjectякість обробки сировиниuk_UA
dc.subjectвищий і перший гатункиuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectoiluk_UA
dc.subjectvegetable oiluk_UA
dc.subjectquality of raw material processinguk_UA
dc.subjecttop and first gradeuk_UA
dc.titleКонтроль безпечності та якості олії соняшниковоїuk_UA
dc.title.alternativeSafety and quality control of sunflower oiluk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
dc.identifier.udc665.11:614.31uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
kontrol'_bezpechnosti.pdf777,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.