Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14260
Назва: Аналіз міжнародного законодавства щодо харчової безпеки
Інші назви: Analysis of international legislation on food safety
Автори: Приліпко, Тетяна Миколаївна
Prilipko, Tetiana
Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiіa
Богатко, Альона Федорівна
Bogatko, Aliona
Руснак, Л. В.
Rusnak, L.
Вакуленко, Назар Олександрович
Vakulenko, Nazar
Ключові слова: міжнародні стандарти;харчове законодавство;продукти;безпечність;приватні стандарти;international standards;food legislation;products;safety;private standards;харчові продукти;food products
Дата публікації: 2025
Бібліографічний опис: Аналіз міжнародного законодавства щодо харчової безпеки / Т. М. Приліпко, Н. М. Богатко, А. Ф. Богатко, Л. В. Руснак Н. О. Вакуленко. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. № 47 (2025), С. 205–210. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.29
Короткий огляд (реферат): У статті подано результати аналізу ефективності застосування міжнародних законодавчих актів і приватних стандартів операторами ринку харчових продуктів для забезпечення виробництва безпечних харчових продуктів. З метою регламентації виробництва харчових продуктів, їх якості, асортименту, правил реалізації, заходів щодо профілактики харчових отруєнь, запобігання фальсифікації тощо, державні органи видають закони, постанови, стандарти й інструкції, сукупність яких називають харчовим законодавством. Однак інтенсифікація і глобалізація сучасного виробництва харчових продуктів і міждержавних торгових відносин зумовили необхідність створення міжнародного харчового законодавства з метою впровадження жорсткіших вимог до безпеки харчових продуктів. З огляду на це, прийнято Кодекс Аліментаріус, застосовано приватні стандарти щодо контролювання безпечності харчових продуктів. Установлено, що впровадження стандарту BRC дає змогу надавати за необхідності всі підтвердження харчової безпеки; продукція буде відповідати всім вимогам безпеки та якості; завдяки сертифікації BRC забезпечується наявність інструментів для вдосконалення продукту, зміни якості роботи, підвищення безпечності; можливість зменшення кількості відходів у процесі виробництва продукції. В Україні застосують положення законодавства щодо покарання за випуск операторами ринку харчових продуктів небезпечної та неякісної продукції, зокрема Кодексу України «Про адміністративні правопорушення». У статті 166²² «Порушення вимог щодо безпечності харчових продуктів» прописано, що невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур (GVP, GMP, GHP, GLP), які ґрунтуються на принципах системи аналізу небезпечних чинників і контролю в критичних точках (НАССР), тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб від 60 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; уведення в обіг неправильно маркованих харчових продуктів тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб від 38 до 53 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Оператори ринку харчових продуктів, які дбають про конкурентоспроможність свого підприємства на ринках збуту продукції, виробництво безпечних харчових продуктів, дотримання санітарно-гігієнічних вимог на виробництві продукції, беззаперечно виконують вимоги міжнародних стандартів
Опис: The results of the analysis of the effectiveness of the use of international legislative acts and private standards by food market operators to ensure the production of safe foodstuffs are presented. In order to regulate food production, their quality, assortment, rules of sale, measures for the prevention of food poisoning, prevention of falsification, etc., state bodies issue laws, regulations, standards and instructions, the totality of which is called food legislation. However, the intensification and globalization of modern food production and interstate trade relations made it necessary to create international food legislation in order to implement stringent food safety requirements. In view of this, the Alimentarius Code has been adopted, private standards for controlling food safety have been applied. It is established that the implementation of BRC standard allows: to provide, if necessary, all food safety confirmation; products will meet all safety and quality requirements; BRC certification provides tools for improving the product, changing quality of work, improving safety; Possibility to reduce the amount of waste in the production process. In Ukraine, the provisions of punishment for the production of dangerous and substandard foods market operators, in particular, the Code of Administrative Offenses (Verkhovna Rada, 1984, changes, Verkhovna Rada), will be applied. In Art.166²² “Breach of food safety requirements” states that failure to fulfill the obligation to introduce permanent procedures (GVP, GMP, GHP, GLP), which are based on the principles of hazardous factors analysis and control points (NAZR) minimum incomes of citizens. The introduction of improperly labeled food – entails a fine on officials from 38 to 53 non – taxable minimum incomes of citizens. Food market operators that care about the competitiveness of their enterprise in the markets of products and the production of safe foodstuffs, compliance with sanitary and hygienic requirements for production of products, undoubtedly comply with the requirements of international standards
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14260
УДК: 614.31:664.8:341
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
analiz_mizhnarodnogo.pdf332,98 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.