Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1418
Назва: Експортний потенціал аграрного сектору України: виклики і проблеми та механізми їх подолання
Інші назви: Export potential of the agrarian sector of Ukraine: challenges and problems and mechanisms for overcoming them
Автори: Варченко, Ольга Миронівна
Varchenko, Olga
Крисанов, Дмитро Федосович
Krysanov, Dmytro
Ключові слова: аграрний сектор;підприємства та господарства;технічне регулювання;зовнішньоекономічна діяльність;харчова безпека;agrarian sector;enterprises and economy;technical regulation;foreign economic activity;food safety
Дата публікації: 2017
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Варченко О.М. Експортний потенціал аграрного сектору України: виклики і проблеми та механізми їх подолання / О.М. Варченко, Д.Ф. Крисанов // Економіка та управління АПК: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2017. - Вип.2(137). - С. 122-132.
Короткий огляд (реферат): Висвітлено тенденції та розкрито причини кардинальних змін у напрямах зовнішньоекономічної діяльності підприємств аграрного сектору України. Проаналізовано виклики та проблеми, які перед ним постали з початку 2010-их років, а також унаслідок активізації євроінтеграційних процесів з другої третини поточного десятиліття. Обґрунтовано необхідність активного виходу підприємств аграрного сектору на нові ринки харчової продукції, а також зміцнення позицій у відносинах з традиційними торговими партнерами в країнах Європи, Азії та Африки. Встановлено, що індикатором підготовленості суб’єкта господарювання до проведення зовнішньоекономічної діяльності є наявність на підприємстві системи харчової безпеки, яка має бути адекватна моделі безпечності харчових продуктів та кормів, що функціонує в Європейському Союзі. Висвітлено ситуацію із формуванням національної системи технічного регулювання, впровадженням НАССР на підприємствах харчової промисловості та вимог програм-передумов в господарствах, що вирощують продукцію тваринного походження. Розкрито особливості та обґрунтовано передумови переходу підприємств і господарств аграрного сектору України на європейську модель харчової безпеки.
Опис: The article highlights contradictory tendencies and analyzes the diverse causes of changes that took place in the foreign economic activity of the agrarian sector of Ukraine. The main ones are: the curtailment of trade relations with the Russian Federation, the reduction of world prices for agricultural products, the incompleteness of the formation and introduction of a model of food safety and animal feed safety in the agricultural sector and enterprises in the agrarian sector operating in the European Union, etc. According to the results of the analysis of statistical data in the field of foreign economic activity of Ukraine for 2011-2016, it was made an important conclusion that the decrease in exports of agricultural products to Russia is not yet compensated by its increase to other countries of the world. In this connection, the necessity of active exit of agricultural enterprises into new food markets, as well as strengthening of their own positions in relations with traditional trading partners in the countries of Europe, Asia and Africa, was substantiated. It was established that the indicator of preparedness of business entities for conducting export activities is the availability of a food safety system that will be equivalent to the European model of food and feed safety.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1418
ISSN: 2310-9262
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
eksportnyj_potencial.pdf283,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.