Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13952
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЖмуд, Олег Вікторович-
dc.contributor.authorZhmud, Oleh-
dc.contributor.authorТишківський, Михайло Ярославович-
dc.contributor.authorTishkivskiy, Mykhailo-
dc.date.accessioned2025-04-17T08:10:15Z-
dc.date.available2025-04-17T08:10:15Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЖмуд О.В. Поширення та етіологія шлунково-кишкових розладів у телят / О.В. Жмуд, М.Я. Тишківський // Всеукраїнська наук.-практ. конф. магістрантів і молодих дослідників «Наукові пошуки молоді у ХХІ столітті. Актуальні проблеми ветеринарної медицини»(БНАУ, 30 жовтня 2024 р.). - Біла Церква, 2024. – С.56-58.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13952-
dc.descriptionThe neonatal period in all animal species presents many problems. Neonatology studies diseases of newborns that are congenital and acquired. Newborn calves have the same degrees of underdevelopment with an increased risk of developing diseases as other animal species. This is due to the imperfect development of the immune system, hematopoiesis, respiration, digestion and thermoregulation. Gastrointestinal diseases with diarrheal syndrome in calves are widespread in conditions of intensive animal husbandry. At the same time, the cause of their occurrence is not always the principle of monoetiology [1]. It is believed that the colostrum period of development of newborn calves is important for the adaptation of the organism in the surrounding environment. Therefore, timely drinking of high-quality colostrum is the key to the formation of full-fledged immunity and the creation in the gastrointestinal tract of its own microbial complex of microorganisms that promote digestion and prevent diseases of young animals in the first day of life. Dyspepsia (indigestion) reflects the essence of the disease process only if it is considered that it is based on a disorder of the functions of the digestive canal without the action of microorganisms and their toxins [2]. Insufficient study of the etiology and pathogenesis of dyspepsia contributes to the fact that the existence of dyspepsia as an independent disease is questioned. Due to poorly developed differential diagnosis of diarrhea, newborns with dyspepsia are diagnosed as colibacteriosis, anaerobic dysentery and gastroenteritis of other origin [3, 4]. Studies show that the factor of “indigestion”, i.e. digestive disorders, is taken as the basis of pathology, regardless of its causes. As a result, this syndrome turns into the essence of the disease. Just as diarrhea occurs in various diseases, dyspepsia often includes many gastrointestinal diseases. The digestive tract is an open system directly connected to the external environment. Already in the first days of life, it is populated by a variety of microflora. However, diarrhea does not appear in all farms. In addition, it is well known that dyspepsia affects not only hypotrophic calves, but also normally developed viable calves. The microbial factor plays a leading role in the occurrence and development of dyspepsia. This is confirmed primarily by the fact that dyspepsia is successfully treated with various antimicrobial drugs, including antibiotics [5, 6].uk_UA
dc.description.abstractПеріод новонародженості у всіх видів тварин має в собі безліч проблем. Неонатологія вивчає хвороби новонароджених, що мають вроджений та набутий характер. Новонароджені телята мають такі ж самі ступені недорозвиненості з підвищеним ризиком схильності до розвитку захворювань, як і інші види тварин. Це пов’язано з недосконалим розвитком імунної системи, гемопоезу, дихання, травлення та терморегуляції. Хвороби шлунково-кишкового тракту з синдромом діареї у телят мають масовий характер в умовах інтенсивного ведення тваринництва. При цьому причиною їх виникнення не завжди є принцип моноетілогічності [1]. Вважається, що молозивний період розвитку новонароджених телят є важливим для адаптації організму в навколишньому організмі. Тому, своєчасне випоювання якісного молозива є запорукою формування повноцінного імунітету та створення в шлунково-кишковому тракті в першу добу життя свого мікробного комплексу мікроорганізмів, що сприяють травленню та попереджають хвороби молодняку. Диспепсія (нестравність) відображає сутність процесу хвороби тільки в тому випадку, якщо рахувати, що в її основі лежить розлад функцій травного каналу без дії мікроорганізмів та їх токсинів [2]. Недостатнє вивчення етіології, патогенезу диспепсії сприяє тому, що ставлять під сумнів наявність диспепсії як самостійного захворювання. Внаслідок слабо розробленої диференційної діагностики діарей новонароджених диспепсією діагностують як колібактеріоз, анаеробна дизентерія і гастроентерит іншого походження [3, 4]. Дослідження показують, що фактор “нестравності”, тобто порушення травлення, беруть за основу патології, незалежно від її причин. В результаті цей синдром перетворюється в сутність хвороби. Так, як діареї мають місце при різних захворюваннях, то до диспепсії часто відносять багато шлунково-кишкових захворювань. Травний канал – відкрита система, безпосередньо зв’язана з зовнішнім середовищем. Вже в перші дні життя вона заселяється різноманітною мікрофлорою. Однак діареї з’являються далеко не у всіх господарствах. Крім того, загальновідомо, що диспепсією хворіють не тільки гіпотрофіки, але і нормально розвинуті життєздатні телята. Мікробний фактор відіграє ведучу роль в появі й розвитку диспепсії. Це підтверджується перш за все тим, що диспепсію успішно лікують різними протимікробними препаратами, в тому числі й антибіотиками [5, 6].uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectшлунково-кишкові хвороби новонароджених телятuk_UA
dc.subjectанаеробна дизентерія і гастроентеритuk_UA
dc.subjectаліментарна диспепсіяuk_UA
dc.subjectколібактеріозuk_UA
dc.subjectтелятаuk_UA
dc.subjectВРХuk_UA
dc.subjectшлунково-кишкові хворобиuk_UA
dc.subjectдиспепсіяuk_UA
dc.subjectдизентеріяuk_UA
dc.subjectгастроентеритuk_UA
dc.subjectновонароджені телятаuk_UA
dc.subjectgastrointestinal diseases of newborn calvesuk_UA
dc.subjectanaerobic dysentery and gastroenteritisuk_UA
dc.subjectalimentary dyspepsiauk_UA
dc.subjectcolibacillosisuk_UA
dc.subjectcalvesuk_UA
dc.subjectcattleuk_UA
dc.subjectgastrointestinal diseasesuk_UA
dc.subjectdyspepsiauk_UA
dc.subjectdysenteryuk_UA
dc.subjectgastroenteritisuk_UA
dc.subjectnewborn calvesuk_UA
dc.titleПоширення та етіологія шлунково-кишкових розладів у телятuk_UA
dc.title.alternativePrevalence and etiology of gastrointestinal disorders in calvesuk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
dc.identifier.udc636.4.053.09:616.33-008.3:619uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
poshyrennja_ta_etiologija.pdf585,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.