Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1367
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorШулько, Ольга Павлівна-
dc.contributor.authorShulko, Olha-
dc.date.accessioned2018-10-17T18:07:08Z-
dc.date.available2018-10-17T18:07:08Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationШулько О.П. Біохімічні показники м’яса молодняку кролів за різних доз сульфуру в раціоні / О.П.Шулько // Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка .- 2017 .- Вип. 26 .- С. 210 – 215.uk_UA
dc.identifier.issn2410-1125-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1367-
dc.descriptionThe different levels of Sulfur (0,2, 0,3, 0,4 and 0,5 %) in the form of sodium sulfate and the background level of Selenium (0,2 mg/kg dry matter intake) on biochemical indicators of young rabbits meat. To improve the technology growing rabbits need to adjust and improve nutrition standards. Important role in balancing rations for all the necessary nutrients play a macro and micronutrients. In particular, to date, in the absence of rules oriented introduction of Sulfur and Selenium in the diets of rabbits and their optimum ratio is relevant studies on their impact on the performance of young rabbits. It is known that Sulfur is part of the organic compounds – proteins, amino acids, vitamins, involved in the biosynthesis of hair keratins. Along with Sulfur indispensable power factor also believe Selenium because it works closely with the micro-and macronutrients, vitamins and enzymes as in the environment (water, soil, plants) and in animals and humans. At the end of the experiment conducted control slaughter of rabbits (3 heads of each group) to determine the morphological, chemical and biophysical parameters slaughter products. To do this, samples were taken meat, liver, kidneys, heart, lungs, spleen, bones, fur. In the main period of the experiment the animals in the control group received complete feed, balanced according to detailed rules. The difference in feeding rabbits experimental groups compared with control, was that the composition of feed for animals 2, 3, 4 and 5th research groups additionally was administered sodium sulfate as the source of Sulfur in doses of 2; 3; 4 and 5 g/kg, respectively, on dry matter intake, and to ensure the optimal level of Selenium – 0,2 mg/kg of dry matter intake - additionally was administered sodium selenite. However take into account natural Sulfur content (1 g/kg) and Selenium (0,09 mg/kg of dry matter feed) to feed. On the impact of the studied doses of Sulfur in the background add to the optimum level of inorganic Selenium judged by the analysis of the pectoral muscle Thus, elevated levels of Sulfur in the diet to 2-5 g/kg dry matter of feed positively influenced the content of the rabbit dry and organic matter, protein and nitrogen free extract. In this case, of Sulfur intake rabbits at 3,4 g/kg the best results are marked by the introduction. For a comprehensive assessment of the optimal dose is Sulfur – 0,4% for the Selenium level of 0,2 mg/kg dry matter intake and feeding complete feed with optimum Sulfur and Selenium leads to improvement of biochemical parameters of rabbits meat.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено вплив різних рівнів Сульфуру (0,2; 0,3; 0,4 і 0,5%) у вигляді сульфату натрію та фонового рівня Селену (0,2 мг/кг сухої речовини раціону) на біохімічні показники м’яса молодняку кролів. М'ясо молодняку кролів характеризується цінними дієтичними властивостями. Це пояснюється здатністю тварин у ранньому віці інтенсивно накопичувати в тілі високоякісний білок. Для оцінки впливу різних доз Сульфуру за оптимального рівня Селену на розвиток окремих частин тіла і внутрішніх органів був проведений контрольний забій кролів. Відповідно до змін живої маси кролів змінювалися показники маси їх окремих органів і тушки. Про характер впливу досліджуваних доз Сульфуру на фоні оптимального рівня Селену судили за результатами аналізу великого грудного м'яза. Підвищені рівні Сульфуру в раціоні до 2–5 г/кг сухої речовини комбікорму позитивно впливали на вміст у м'ясі кроликів сухої і органічної речовин, протеїну і безазотистих екстрактивних речовин. При цьому кращі результати відзначені за уведення в раціон кролів Сульфуру на рівні 3–4 г/кг. За комплексною оцінкою, оптимальною дозою Сульфуру є 0,4%, за вмісту Селену 0,2 мг/кг сухої речовини раціону, а згодовування повнораціонних комбікормів з оптимальним вмістом Сульфуру та Селену сприяє покращенню біохімічних показників м’яса кролів Исследовано влияние различных уровней серы (0,2; 0,3; 0,4 и 0,5%) в виде сульфата натрия и фонового уровня Селена (0,2 мг / кг сухого вещества рациона) на биохимические показатели мяса молодняка кроликов . Мясо молодняка кроликов характеризуется ценными диетическими свойствами. Это объясняется способностью животных в раннем возрасте интенсивно накапливать в теле высококачественный белок. Для оценки влияния различных доз серы при оптимальном уровне Селена на развитие отдельных частей тела и внутренних органов был проведен контрольный убой кроликов. В соответствии с изменениями живой массы кроликов менялись показатели массы их отдельных органов и тушки. О характере влияния исследуемых доз серы на фоне оптимального уровня Селена судили по результатам анализа большой грудной мышцы. Повышенные уровни серы в рационе до 2-5 г / кг сухого вещества комбикорма положительно влияли на содержание в мясе кроликов сухой и органической веществ, протеина и безазотистых экстрактивных веществ. При этом лучшие результаты отмечены за ввод в рацион кроликов серы на уровне 3-4 г / кг. По комплексной оценке, оптимальной дозой серы является 0,4%, при содержании Селена 0,2 мг / кг сухого вещества рациона, а скармливания полнорационных комбикормов с оптимальным содержанием серы и Селена способствует улучшению биохимических показателей мяса кроликов.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПодільський державний аграрно-технічний університетuk_UA
dc.subjectкроліuk_UA
dc.subjectкормuk_UA
dc.subjectраціонuk_UA
dc.subjectживленняuk_UA
dc.subjectСульфурuk_UA
dc.subjectСеленuk_UA
dc.subjectм'ясоuk_UA
dc.subjectтехнологія вирощуванняuk_UA
dc.subjectrabbitsuk_UA
dc.subjectfooduk_UA
dc.subjectdietuk_UA
dc.subjectnutritionuk_UA
dc.subjectSulfuruk_UA
dc.subjectSeleniumuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectgrowing technologyuk_UA
dc.subjectкроликиuk_UA
dc.subjectпитаниеuk_UA
dc.subjectмясоuk_UA
dc.subjectтехнология выращиванияuk_UA
dc.titleБіохімічні показники м’яса молодняку кролів за різних доз сульфуру в раціоніuk_UA
dc.title.alternativeВiochemical parameters of young rabbits meat under different doses of sulfur in the dietuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.92.033.087.72uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Biokhimichni_pokaznyky.pdf161,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.