Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13582
Назва: | Вплив високих температур на технологічні властивості молока корів різних порід |
Інші назви: | The effect of high temperatures on the technological milk properties of cows different breeds |
Автори: | Борщ, Олександр Васильович Borshch, Oleksandr Король, Алла Петрівна Кorol, Alla Цебро, Анастасія Дмитрівна Tsebro, Anastasia Борщ, Олександр Олександрович Borshch, Oleksandr Машкін, Юрій Олексійович Mashkin, Yuriy Кузьменко, Петро Іванович Kuzmenko, Peter Ткаченко, Сергій Васильович Tkachenko, Sergey |
Ключові слова: | молочні корови;температура;dairy cows;temperature;вологість;тепловий стрес,;humidity;heat stress;вихід сиру;продуктивність;cheese yield;productivity |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького |
Бібліографічний опис: | Вплив високих температур на технологічні властивості молока корів різних порід / О.В. Борщ., А.П. Король., А.Д. Цебро та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. - 2024. - Т. 26, №101. - С. 75-79. doi:https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10112 |
Короткий огляд (реферат): | Наразі у світовому молочному скотарстві досить широкого застосування набуло міжпородне схрещування, котре в особин першого покоління поліпшує відтворні ознаки, показники резистентності і здоров’я, тривалості продуктивного використання та якісний склад молока. Метою цієї роботи було порівняння якісного складу молока та його придатності до переробки на сир корів української червоно-рябої молочної породи та їхніх помісей з монбельярдською породою. Дослідження проводили на підприємстві ТОВ “Azorel” Вінницького району Вінницької області (49°57′01′′пн.ш., 28°47′09′′сх.д.). У господарстві утримують корів української червоно-рябої молочної породи і помісей першого покоління, отриманих в результаті схрещування з монбельярдською породою. Було сформовано дві групи (чистопородних та помісних) корів-аналогів з чисельністюпо 17 голів у кожній на 2–3-му місяцях лактації. Дослідження проводились упродовж липня 2021 року в період високотемпературного навантаження (середня добова температура повітря становила +23,2 °С). Встановлено, що упродовж дослідження в період з 08.00 до 10.00 години температурно-вологісний індекс (ТВІ) був у допустимому діапазоні (70,5), а в період з 10.00 до 22.00 становив 71,6–78,8, що є ознакою помірного теплового стресу. Значення середньої добової температури та відносної вологості повітря у ці години становили 23–32 °С та 37–64 % відповідно. Загалом тривалі високотемпературні навантаження стали суттєвим стрес-фактором, котрий вплинув як на продуктивні ознаки тварин обох груп, так і на сиропридатність та фізико-хімічні властивості молока. Між породне схрещування української червоно-рябої породи з монбельярдською позитивно вплинуло на показники поживних речовин у молоці корів-помісей, таких як вміст жиру, білка, лактози, а також на придатність молока до переробки на сир. Помісні корови-первістки мали вищі показники теоретично можливого виходу сичужного сиру та енергетичної цінності молока. Крім того, проби молока від помісей відзначались коротшою фазою коагуляції та вищим класом за характеристиками сичужного згустку. |
Опис: | Currently, interbreeding has become quite widely used in global dairy farming, which improves reproductive characteristics, resistance and health indicators, duration of productive use, and quality composition of milk in individuals of the first generation. The purpose of this work was to compare the qualitative composition of milk and its suitability for processing into cheese in cows of the Ukrainian red-spotted dairy breed and their crossbreeds with the Montbeliarde breed. The research was carried out at the enterprise “Azorel” LLC, Vinnytsia District, Vinnytsia Region (49°57′01″N, 28°47′09″E). The farm keeps cows of the Ukrainian red-spotted dairy breed and crossbreeds of the first generation obtained as a result of crossing with the Montbeliarde breed. Two groups of (pure-bred and cross-breed) analogue cows were formed with the number of 17 cows each in the 2nd-3rd months of lactation. Research was conducted during July 2021 during the period of high temperature load (average daily air temperature was +23.2 °C). It was established that during the study, the temperature-humidity index (THI) was in the acceptable range (70.5) during the period from 08.00 to 10.00, and 71.6–78.8 from 10.00 to 22.00, which is a sign of moderate heat stress The average daily temperature and relative humidity during these hours were 23–32 °С and 37–64 %, respectively. In general, long-term high-temperature loads became a significant stress factor, which affected both the productive characteristics of animals of both groups, as well as the syrupability and physicochemical properties of milk. The interbreeding of the Ukrainian red-spotted breed with the Montbeliarde breed had a positive effect on the indicators of nutrients in milk, such as the content of fat, protein, lactose, as well as on the suitability of milk for processing into cheese. Local first-born cows had higher indicators of the theoretically possible output of rennet cheese and the energy value of milk. In addition, milk samples from crossbreeds were characterized by a shorter coagulation phase and a higher class of rennet clot characteristics. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13582 |
ISSN: | 2707-5834 |
УДК: | 636.082.265:637.12.04 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
vplyv_vysokykh.pdf | 534,75 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.