Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1331
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorНіщеменко, Микола Прокопович-
dc.contributor.authorNischemenko, Nicola-
dc.contributor.authorНищеменко, Николай Прокопович-
dc.contributor.authorСтовбецька, Людмила Степанівна-
dc.contributor.authorStovbetska, Luydmila-
dc.contributor.authorСтовбецкая, Людмила Степановна-
dc.contributor.authorПорошинська, Оксана Андріївна-
dc.contributor.authorPoroshinska, Oksana-
dc.contributor.authorПорошинская, Оксана Андреевна-
dc.contributor.authorЄмельяненко, Алла Анатоліївна-
dc.contributor.authorEmelianenko, Alla-
dc.contributor.authorЕмельяненко, Алла Анатольевна-
dc.date.accessioned2018-10-12T11:25:35Z-
dc.date.available2018-10-12T11:25:35Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationГематологічні показники крові та несучість перепілок японської породи за впливу комплексу амінокислот та вітаміну Е / М.П. Ніщеменко, Л.С. Стовбецька, О.А. Порошинська, А.А. Ємельяненко // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2015. - Вип. 1 (118). - С. 26-29.uk_UA
dc.identifier.issn2310-4902-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1331-
dc.descriptionCurrently, development of non-traditional for our country's industry, namely qualities, is one of the ways of providing the population with quality food and economic efficiency of poultry. This is facilitated by biological features of quails, among which some of the main - speed growth, high egg productivity, good taste, dietary and curative qualities of eggs and poultry meat. Know that the performance of birds depends largely on the amount of protein and essential amino acids in diets. There for, the reduction of content of amino acids such as lysine, methionine and threonine in feed birds will decrease performance and slow down the growth of saplings. Lack of vitamins, including vitamin E in the diet of birds also leads to a decrease in egg production. In the breast of quail amino acids occupy an important place as each of the amino acids in the body of the bird performs and affects a number of important functions and body systems. It is known that in feed quail often not enough of these essential amino acids, as lysine, methionine and threonine. In particular lysine affects nervous system, the synthesis of hemoglobin of blood, tissue metabolism potassium, participates in the transport of substances through the cell membrane. Methionine is an essential amino acid, which actively participates in the synthesis of proteins, in the synthesis of vitamins, hormones and enzymes. It prevents excessive oxidation of proteins, fatty degeneration of the liver and is associated with hematopoietic activity of the organism. Together with threonine methionine is involved in the metabolism of lipids, that have a positive effect on the functioning of the liver. Also threonine positively affects the immune system birds. Vitamin E has an important role in the regulation of metabolic processes in the body birds and redox reactions, because it is an important antioxidant. Since the use of bird vitamins affects their health and performance, the equipment of its various vitamins, including vitamin E, allows to support the high performance, reproductive qualities during the whole productive time. The goal was to study the influence of various doses of amino acids - lysine, methionine, threonine together with vitamin E on hematologic parameters and productivity. Blood system changes are impartial evidences, characterizing state of animal organism. While analyzing blood morphological data, it is necessary to note, that erythrocytes, leukocytes and platelets number data in the control and experimental groups before feeding quails with lysine, methionine, threonine and vitamin E were almost identical. Yet during the experiment the erythrocytes number in the quails blood have changed. Thus, it was noted, that after 15 days of application of amino acids complex and vitamin E, their number had an increase tendency, yet not significant. It is established, that by the 75-th and 90-th day of experiment the quails erythrocytes number of group 2 reliably increased by 9,87 % .uk_UA
dc.description.abstractУ статті відображені результати досліджень щодо застосування та впливу комплексу амінокислот та вітаміну Е на гематологічні показники і несучість перепілок. Неповноцінний рівень забезпеченості амінокислотами та вітаміном Е організму птиці призводить до порушень процесів кровотворення, обміну речовин, сповільнення росту птиці та зниження яєчної продуктивності. Оскільки зміни в системі крові є об’єктивними показниками, які характеризують фізіологічний стан організму тварин, тому нами було досліджено кров перепілок та встановлено, що додавання комплексу амінокислот та вітаміну Е до основного раціону справляє позитивний вплив на окремі гематологічні показники. Також доведено, що додавання лізину, метіоніну, треоніну та вітаміну Е до основного раціону сприяє підвищенню яєчної продуктивності птиці. В статье отображены результаты исследования применения и действия комплекса аминокислот и витамина Е на гематологические показатели и яйценоскость перепёлок. Неполноценный уровень обеспеченности аминокислотами и витамином Е организма птицы приводит к нарушениям процессов кровообразования, обмена веществ, замедляется рост птицы и снижается яичная продуктивность. Так как изменения в системе крови есть обьективным показателем, который характеризует физиологическое состояние организма животных, то нами были изучены морфологические показатели крови перепёлок и установлено, что добавление комплекса аминокислот и витамина Е к основному рациону имеет позитивное влияние на отдельные гематологические показатели. Также доказано, что добавление лизина, метионина, треонина и витамина Е к основному рациону способствует повышению яичной продуктивности птицы.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectеритроцитиuk_UA
dc.subjectлейкоцитиuk_UA
dc.subjectтромбоцитиuk_UA
dc.subjectперепілкиuk_UA
dc.subjectнесучістьuk_UA
dc.subjectлізинuk_UA
dc.subjectметіонінuk_UA
dc.subjectтреонінuk_UA
dc.subjectвітамін Еuk_UA
dc.subjectеритроцытыuk_UA
dc.subjectлейкоцитыuk_UA
dc.subjectтромбоцитыuk_UA
dc.subjectперепёлкиuk_UA
dc.subjectяйценоскостьuk_UA
dc.subjectлизинuk_UA
dc.subjectметионинuk_UA
dc.subjectтреонинuk_UA
dc.subjectвитамин Еuk_UA
dc.subjecteritrotsityuk_UA
dc.subjectleukocytesuk_UA
dc.subjectplateletsuk_UA
dc.subjectquailuk_UA
dc.subjectegg productionuk_UA
dc.subjectlysineuk_UA
dc.subjectmethionineuk_UA
dc.subjectthreonineuk_UA
dc.subjectvitamin Euk_UA
dc.titleГематологічні показники крові та несучість перепілок японської породи за впливу комплексу амінокислот та вітаміну Еuk_UA
dc.title.alternativeHematological parameters of blood and quail egg Japanese breed under the influence of amino acids and vitamin Euk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.6.087.74:612.1uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
gematologichni_pokaznyky_krovi_ta_nesuchist'_perepilok.pdf187,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.