Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12683
Назва: | Ensuring Food Security of Ukraine in the Conditions of Globalization Dimensions |
Інші назви: | Забезпечення продовольчої безпеки України в умовах глобалізаційних вимірів |
Автори: | Yushin, Serhii Юшин, Сергій Олександрович Pokhylenko, Nataliia Похиленко, Наталія Миколаївна Nepochatenko, Andrii Непочатенко, Андрій Вікторович Sliesar, Tetiana Слюсар, Тетяна Миколаївна Nykonenko, Oksana Никоненко, Оксана Анатоліївна |
Ключові слова: | Food Security; Agricultural Products; Food Independence; Import; Export; Market Capacity;продовольча безпека; сільськогосподарська продукція; харчова незалежність; імпорт; експорт; ємність ринку |
Дата публікації: | 2022 |
Видавництво: | Review of Economics and Finance, 2022, 20 |
Бібліографічний опис: | Ensuring Food Security of Ukraine in the Conditions of Globalization Dimensions / S. Yushin, N. Pokhylenko, A. Nepochatenko and others // Review of Economics and Finance, 2022. - Vol. 20. - P. 424-438 |
Короткий огляд (реферат): | The purpose of this article is to develop a model that implements the interaction of food security processes through the resource capacity of regions for self-sufficiency in the identification of threatening factors influencing its reproduction. Methodological support for assessing the food security of the country, which on the basis of targeted analytical studies of its domestic needs, reveals interregional relationships between the volume of its own agricultural production and the factors of import dependence of the state on world markets. Sub-indicators and food security indicators have been identified. Methods of research of food security of the country are substantiated. The level of self-sufficiency of food of Ukraine in agricultural and food products in the administrative centers of the country is calculated. The ratio of production and consumption of agricultural products and food products in Ukraine is substantiated. The ratio of imports to market capacity in the country is given. Partial indicators and integrated risk factors for loss of food security of Ukraine have been established. Predicted indicators of food security by land potential of agricultural production of the country, as well as its dependence on cattle, the level of self-sufficiency in fruits and berries, grain production and consumption are calculated. It is proved that given the strengthening of openness of the national economy, expansion of domestic and foreign agri-food markets, as well as European integration intentions of Ukraine, its level of food security should be carried out in the context of simultaneous evaluation of economic and social indicators and effective management |
Опис: | Метою даної статті є розробка моделі, яка реалізує взаємодію процесів продовольчої безпеки через ресурсну спроможність регіонів для самозабезпечення при виявленні загрозливих факторів впливу на його відтворення. Методичне забезпечення оцінки продовольчої безпеки країни, яке на основі цілеспрямованих аналітичних досліджень її внутрішніх потреб виявляє міжрегіональні взаємозв’язки між обсягами власного сільськогосподарського виробництва та чинниками імпортозалежності держави від світових ринків. Визначено субіндикатори та індикатори продовольчої безпеки. Обґрунтовано методи дослідження продовольчої безпеки країни. Рівень самозабезпечення продовольством України сільськогосподарськими та харчовими продуктами в адміністративних центрах країни є розрахований. Обґрунтовано співвідношення виробництва та споживання сільськогосподарської продукції та продуктів харчування в Україні. Наведено співвідношення імпорту до місткості ринку в країні. Встановлено часткові показники та інтегральні фактори ризику втрати продовольчої безпеки України. Прогнозні показники продовольчої безпеки за земельним потенціалом сільськогосподарського виробництва країни, а також його залежність від худоби, рівень самозабезпеченості фруктами та ягід, розраховано виробництво та споживання зерна. Доведено, що з урахуванням посилення відкритості в національної економіки, розширення внутрішнього та зовнішнього ринків агропродовольчої продукції, а також євроінтеграційні наміри України, рівень її продовольчої безпеки слід здійснювати в контексті одночасної оцінки економічної та соціальні показники та ефективне управління |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12683 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Scopus_Review of Economics and Finance, 2022, 20(1), p. 424-438 (1).pdf | 1,82 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.