Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12497
Назва: Екологічний вплив діяльності ПрАТ «Білоцерківський консервний завод».
Інші назви: Environmental impact of the activity of PJSC "Bilotserkiv Cannery Plant".
Автори: Середа, Яна Вадимівна
Sereda, Yana
Ключові слова: рослинна сировина,;консервована продукція,;токсичні речовини,;відходи,;вермікультивування,;біогазове виробництво,;мінімізація антропогенного впливу;;vegetable raw materials,;canned products,;toxic substances,;waste,;vermiculture,;biogas production,;minimization of anthropogenic impact
Дата публікації: 2023
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Середа Я.В. Екологічний вплив діяльності ПрАТ «Білоцерківський консервний завод»: кваліфікаційна робота магістра: спец. 101 "Екологія"; ОПП "Екологія" / БНАУ; Наук. кер. О. П. Шулько, доцент. - Біла Церква, 2023. - 59 с.
Короткий огляд (реферат): Досліджено: екологічні наслідки діяльності об’єктів консервної галузі на навколишнє природне середовище та шляхи вирішення даної проблематики, враховуючи закордонний досвід та положення про апроксимацію Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у питаннях охорони довкілля; визначено фактичне забруднення атмосферного повітря на відповідність списку «гранично допустимих концентрацій (ГДК) та орієнтовно безпечного рівня дії (ОБРД) забруднюючих речовин в атмосферному повітрі населених місць» на території даного підприємства; можливість та доцільність додавання відходів консервного виробництва (зокрема зіпсованих яблук) до субстрату для вермікультивування у кількості 15 %. Перспективним економічно- та екологічно доцільним шляхом є запровадження вже перевірених часом біотехнологічних підходів та методів поводження з органічними відходами (біогазове виробництво, вермікультивування та одержання матеріалів біологічних сорбентів), що дозволить зменшити антропогенний вплив на НПС та частково зекономити ще й фінансові ресурси за рахунок отримання альтернативного енергоносія, зменшення обсягів відходів за утилізацію яких необхідно заплатити ліцензованим фірмам-утилізаторам. Фактичне забруднення атмосферного повітря на відповідність списку «ГДК та ОБРД забруднюючих речовин в атмосферному повітрі населених місць» на території підприємства не перевищує нормативні показники. Зроблено висновки та пропозиції щодо зменшення надходження забруднювальних речовин внаслідок діяльності підприємств консервної галузі задля забезпечення екологічного благополуччя навколишнього природного середовища.
Опис: Researched: environmental consequences of canning industry facilities on the surrounding natural environment and ways to solve this problem, taking into account foreign experience and provisions on the approximation of the Association Agreement between the EU and Ukraine in matters of environmental protection; the actual pollution of atmospheric air is determined in accordance with the list of "limit permissible concentrations (MPC) and approximately safe action level (ASAL) of pollutants in the atmospheric air of populated areas" on the territory of this enterprise; the possibility and expediency of adding canning production waste (in particular, spoiled apples) to the substrate for vermiculture in the amount of 15%. Therefore, the introduction of time-proven biotechnological approaches and methods of handling organic waste (biogas production, vermiculture and obtaining biological sorbent materials) is a promising economically and ecologically expedient way, which will allow to reduce the anthropogenic impact on the environment and partially save financial resources due to obtaining an alternative energy carrier, reducing the amount of waste for the disposal of which must be paid to licensed disposal companies. The actual pollution of atmospheric air in accordance with the list of "MPC and ASAL of pollutants in the atmospheric air of populated places" on the territory of the enterprise does not exceed the normative indicators. Conclusions and suggestions have been made regarding the reduction of the intake of pollutants as a result of the activities of canning industry enterprises in order to ensure the ecological well-being of the natural environment.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12497
УДК: 574.3
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Середа Я.В..pdf5,15 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.