Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10635
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorGolub, Gennadii-
dc.contributor.authorГолуб, Геннадій Анатолійович-
dc.contributor.authorTsyvenkova, Nataliya-
dc.contributor.authorЦивенкова, Наталія Миколаївна-
dc.contributor.authorChuba, Viacheslav-
dc.contributor.authorЧуба, В'ячеслав Володимирович-
dc.contributor.authorYarosh, Yaroslav-
dc.contributor.authorЯрош, Ярослав Дмитрович-
dc.date.accessioned2024-03-26T09:00:46Z-
dc.date.available2024-03-26T09:00:46Z-
dc.date.issued2020-05-
dc.identifier.citationGolub, G., Tsyvenkova, N., Chuba, V., Yarosh, Y. Bulk density of chopped wheat straw - Influence of moisture content, fine fraction content and coefficient of compaction. Engineering for Rural Development, 2020, 19, pp. 1892-1899. DOI: 10.22616/ERDev2020.19.TF527uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10635-
dc.descriptionКількість і якість продуцентного газу, отриманого з 1 кілограма дрібнодисперсної рослинної сировини, значною мірою залежить від її насипної маси. Насипна щільність впливає на аеродинамічні процеси, що відбуваються в шарі цього матеріалу. Представлено конструкцію обладнання для пресування рослинної сировини. В якості сировини використовується поліфракційна суміш подрібненої пшеничної соломи. Дослідження проведено методом багатофакторного експерименту, де змінними факторами є вміст вологи в сировині, вміст дрібної фракції в поліфракційній суміші подрібненої пшеничної соломи та коефіцієнт її ущільнення. На основі отриманих даних будували поверхні відгуку. Результати експерименту дозволили визначити оптимальні діапазони кожного параметра для забезпечення раціонального значення об’ємної густини, що забезпечує найвищу теплотворну здатність виробного газу – 11,1 МДж·м-3. Отримані результати вимірювань добре корелюють з розрахунками. Встановлено, що при вмісті дрібної фракції 50 % у поліфракційній суміші коефіцієнт ущільнення 1,4 і вологість менше 20 % об’ємної маси становить 200-250 кг·м-3. Для цього значення насипної густини коефіцієнт пористості становить 0,54-0,61, що забезпечує найкращі умови для тепломасообмінних процесів при виробництві енергії з поліфракційних сумішей подрібненої пшеничної соломи. Отримані результати дозволяють зрозуміти, що можна керувати процесом газифікації та отримувати високі значення питомої теплопродуктивності газифікатора при зміні насипної маси сировини. З використанням отриманих результатів підготовлено та успішно апробовано новий лабораторний практикум для студентів інженерних курсів.uk_UA
dc.description.abstractQuantity and quality of producer gas, received from 1 kilogram of a fine dispersed plant raw material, depends greatly from its bulk density. Bulk density influences aerodynamic processes that take place in a layer of this material. A design of equipment for compacting plant raw material has been presented. A poly-fractional mixture of chopped wheat straw is used as a raw material. The investigation is done by the method of multifactor experiment, where the moisture content in the raw material, fine fraction content in the poly-fractional mixture of chopped wheat straw and its coefficient of compaction are variable factors. Based on the received data, response surfaces were built. The experimental results let define the optimal ranges of each parameter to provide the rational bulk density value, that provides the highest producer gas calorific value – 11.1 MJ·m-3. The obtained measurement results are in high correlation with the calculations. It was found that at the fine fraction content 50 % in a poly-fractional mixture, the coefficient of compaction 1.4 and moisture content less than 20 % bulk density is 200-250 kg·m-3. For that bulk density value the porousity coefficient is 0.54-0.61 that provides the best conditions for heat and mass exchange processes in energy production from poly-fractional mixtures of chopped wheat straw. The results let understand that it is possible to manage the gasification process and receive high values of the gasifier specific thermal productivity while changing the raw material bulk density. Using the obtained results the new laboratory practice for students of engineering courses was prepared and successfully tested.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherEngineering for Rural Developmentuk_UA
dc.subjectraw materialuk_UA
dc.subjectсировинаuk_UA
dc.subjectmixtureuk_UA
dc.subjectсумішuk_UA
dc.subjectporousityuk_UA
dc.subjectпористістьuk_UA
dc.subjectpelletinguk_UA
dc.subjectгранулюванняuk_UA
dc.titleBulk density of chopped wheat straw - Influence of moisture content, fine fraction content and coefficient of compactionuk_UA
dc.title.alternativeНасипна щільність подрібненої пшеничної соломи - Вплив вмісту вологи, вмісту дрібної фракції та коефіцієнта ущільненняuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.doi10.22616/ERDev2020.19.TF527-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.