Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10365
Назва: Ефективність допоміжних продуктів за органічного виробництва проса
Інші назви: Efficiency of auxiliary products in organic millet production
Автори: Федорченко, Микола Миколайович
Карпук, Леся Михайлівна
Fedorchenko, Mykola
Karpuk, Lesia
Ключові слова: просо;сорт;біопрепарати;урожайність;органічне виробництво;millet;variety;biological preparations;productivity;organic production
Дата публікації: 2023
Видавництво: Агробіологія
Короткий огляд (реферат): Просо є однією з ключових культур у сільському господарстві України й має численні переваги, які підвищують його цінність для аграрного сектору. Особливою перевагою є його стійкість до посух та високих температур, що робить його ідеальним для вирощування у сухих регіонах. Водночас продукти переробки проса є універсальними й можуть знаходити застосовування у різних галузях промисловості, що сприяє ефективному використанню ресурсів. Застосування проса у харчуванні та як корму для тварин, а також у промисловості, робить його вкрай варіативним. Однак виробництво рослинного білка залишається актуальною проблемою для України, і в цьому контексті культивування проса стає важливою ініціативою. Удосконалення елементів технології вирощування проса є досить актуальним напрямом на сьогодні, оскільки в Україні немає єдиного рекомендованого підходу щодо вирощування цієї культури за органічного виробництва. Із прийняттям законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції постає питання забезпечення насіннєвим матеріалом основних сільськогосподарських культур. Тому дослідження були спрямовані на вивчення впливу дозволених до використання в органічному виробництві допоміжних продуктів на формування продуктивності рослин проса. Дослідження проводили впродовж 2022–2023 рр. на базі ПСП ім. Т.Г. Шевченка с. Тростинка, Васильківського району Київської області. Схема досліду передбачала вивчення сортових особливостей проса (Омріяне та Біла Альтанка), дії біопрепаратів Біокомплекс-БТУ, Органік-баланс та умов їх застосування. Значний вплив на формування врожайності мала обробка насіння допоміжними продуктами (Біокомплекс-БТУ та Органік-Баланс), за цих умов показники врожайності становили 2,70–2,79 т/га, що на 0,20–0,30 т/га вище, порівняно з контрольними варіантами. Виявлено, що максимальні показники врожайності проса отримали за умов комплексного застосування біопрепаратів Біокомплекс-БТУ та Органік-баланс (обробка насіння+обприскування рослин на II, III, VIII ет. о.) – 3,64–3,70 т/га. За цих умов накопичення білка становило 10,96–11,24 %, на суху наважку. Millet is recognized as one of the key crops in Ukrainian agriculture and has numerous advantages that increase its value for the agricultural sector. A particular advantage is its resistance to droughts and high temperatures, which makes it ideal for cultivation in dry regions. At the same time, millet processing products are universal and can be used in various industries, which contributes to the efficient use of resources. The use of millet in human consumption and as animal feed, as well as in industry, makes it extremely versatile. However, the production of vegetable protein remains an urgent problem for Ukraine, and in this context, millet cultivation becomes an important initiative. Improving the elements of millet cultivation technology is a very relevant area today, as there is no single recommended approach to growing this crop in organic production in Ukraine. With the adoption of legislation in the field of organic production, circulation and labeling of organic products, the issue of providing seed material for the main agricultural crops arises. Therefore, the research was aimed at the studying of the influence of auxiliary products approved for use in organic production on the formation of the of millet plants productivity. The research was conducted during 2022–2023 on the basis of the T.H. Shevchenko PAE (private agricultural enterprise), village Trostinka, Vasylkiv district, Kyiv region. The scheme of the experiment included the study of varietal characteristics of millet («Omriyane» and «Bila Altanka») and the action of biological preparations: «Biocomplex-BTU», «Organic-balance», and the conditions of their use. The treatment of seeds with auxiliary products («Biocomplex – BTU» and «Organic-Balance») had a significant effect on yield formation; under these conditions the yield indicators were at the level of 2.70–2.79 t/ha, which is 0.20–0.30 t/ha ha higher compared to the control options. It was found that the maximum millet yield indicators were obtained under the conditions of the complex application of biological preparations «Biokomplex-BTU» and «Organic-balance» (seed treatment + spraying of plants II, III, VIII stages) – 3.64–3.70 t/ha. Under these conditions the protein accumulation was (10.96–11.24 % on dry weight).
Опис: Федорченко М.М., Карпук Л.М. Ефективність допоміжних продуктів за органічного виробництва проса. «Агробіологія», 2023. № 2. С. 60–66
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10365
ISSN: 2310-9270
УДК: 632: 633.16: 581.5
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
fedorchenko_agro_2_2023.pdf2,04 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.