Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10288
Назва: Cultivation Of Winter Garlic Under Conditions Of The Left-Bank Forest-Steppe Of Ukraine And Molecular And Genetic Polymorphism Of Winter Garlic Varieties By Issr Loc
Інші назви: Вирощування озимого часнику в умовах Лівобережного Лісостепу України та молекулярно-генетичний поліморфізм сортів озимого часнику за Issr Loc.
Автори: Yarovyi, Hryhorii
Karpuk, Lesia
Rozhkov, Arthur
Romanov, Oleksii
Paramonova, Tetiana
Hordienko, Inna
Didukh, Nataliia
Haiova, Liudmyla
Ivakin, Oleksii
Chechui, Olena
Kovryha, Yuliia
Яровий, Григорій Іванович
Карпук, Леся Михайлівна
Рожков, Артур Олександрович
Романов, Олексій Васильович
Парамонова, Тетяна Владиславівна
Гордієнко, Інна Миколаївна
Дідух, Наталія Олександрівна
Гайова, Людмила Олександрівна
Івакін, Олексій Володимирович
Чечуй, Олена Федорівна
Коврига, Юлія Володимирівна
Ключові слова: winter garlic;variety;molecular genetic polymorphism;cropping capacity;phylogen;часник озимий;сорт;молекулярно-генетичний поліморфізм;урожайність;філогенез
Дата публікації: 2021
Видавництво: NATURAL VOLATILES & ESSENTIAL OILS Journal
Короткий огляд (реферат): In Ukraine, there is a tendency to increase the area of garlic, which is due to the high profitability of its production and constant demand in both domestic andforeign markets. The increase in the volume of this crop production occurs mainly due to an increase in the area and not due to an increase in cropping capacity. The reason for the slow growth in the cropping capacity of winter garlic is the limited possibilities of seed production of the crop and low adaptability to growing conditions, caused by the vegetative type of reproduction, which leads to a limited production area of the varieties which had been created by this time. For this reason, mainly local garlic varieties are grown in Ukraine and abroad, which are well adapted to the ecological conditions of the region. Based on this, for the further growth of garlic production, both for the Left-Bank Forest-Steppe zone and for the whole of Ukraine, the assessment of existing and new varieties of this crop is important.The aim of conducted studies was to assess the genetic diversity of winter garlic varieties selected for research by ISSR loci and determine the most productive of them under conditions of the Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine. The study was conducted with winter garlic varieties Duchess, Lubasha and Hungarian (line 20-16).On average, during the three years of research, the highest level of commercial cropping capacity was observed in Lubasha variety (14.1 t/ha), in Hungarian variety 12.9 t/ha and 9.4 t/ha in Duchess variety (control variant). Formation of winter garlic cropping capacity by 12.3% depended on the peculiarities of the variety, the influence of growing season conditions was 87.3%, the combined effect of AB factors was not significant, its share in cropping capacity variability was only 0.5 %. Agronomically stable was Hungarian winter garlic variety with As = 73.8 %.In the studied varieties of winter garlic, several amplicons were found that are unique within the studied group. Duchess variety had unique loci UBC812725and UBC812902, while Lubasha variety had unique loci UBC812791and UBC842702. Hungarian variety (line 20-16) had a bigger number of unique loci: UBC812460, UBC812997UBC826682, UBC8341283and UBC846920The calculated Nei-Li similarity coefficients indicate a significant genetic similarity of the studied winter garlic varieties. Lubasha and Duchess varieties are genetically closer to each other, compared to Hungarian variety. В Україні спостерігається тенденція до збільшення площ посівів часнику, що зумовлено високою рентабельністю його виробництва та постійним попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Збільшення обсягів виробництва цієї культури відбувається переважно за рахунок збільшення площі, а не за рахунок збільшення врожайності. Причиною повільного зростання врожайності озимого часнику є обмежені можливості насіннєвого виробництва культури та низька пристосованість до умов вирощування, зумовлена вегетативним типом розмноження, що призводить до обмеженої площі виробництва сортів, які мали створено до цього часу. Тому в Україні та за кордоном вирощують переважно місцеві сорти часнику, які добре пристосовані до екологічних умов регіону. Виходячи з цього, для подальшого зростання виробництва часнику, як для Лівобережного Лісостепу, так і для всієї України, важливою є оцінка наявних і нових сортів цієї культури. Метою проведених досліджень було оцінити генетичне різноманіття відібраних для дослідження сортів часнику озимого за локусами ISSR та визначення найбільш урожайних з них в умовах Лівобережного Лісостепу України. Дослідження проводили на сортах озимого часнику Дюшес, Любаша та Угорська (лінія 20-16). У середньому за три роки досліджень найвищий рівень товарної урожайності спостерігався у сорту Любаша (14,1 т/га), у с. Угорський сорт 12,9 т/га та 9,4 т/га у сорту Дюшес (контрольний варіант). Формування врожайності озимого часнику на 12,3 % залежало від особливостей сорту, вплив умов вегетації становив 87,3 %, сумарна дія факторів АВ була незначною, його частка у мінливості врожайності становила лише 0,5 %. Агрономічно стійким виявився сорт озимого часнику Угорський з As = 73,8 %. У досліджуваних сортів озимого часнику виявлено кілька ампліконів, які є унікальними в межах досліджуваної групи. Сорт Дюшес мав унікальні локуси UBC812725 та UBC812902, а сорт Любаша – унікальні локуси UBC812791 та UBC842702. Сорт Угорщина (лінія 20-16) мав більшу кількість унікальних локусів: UBC812460, UBC812997UBC826682, UBC8341283 та UBC846920. Розраховані коефіцієнти подібності Ней-Лі свідчать про значну генетичну подібність досліджуваних сортів озимого часнику. Сорти Любаша і Дюшес генетично ближчі один до одного в порівнянні з угорським сортом.
Опис: H. I. Yarovyi, L. M. Karpuk, A. O. Rozhkov, O. V. Romanov, T. V. Paramonova, I. M. Hordienko, N. O. Didukh, L. O. Haiova, O. V. Ivankin, O. F. Chechui, Yu. V. Kovryha. (2021). Cultivation Of Winter Garlic Under Conditions Of The Left-Bank Forest-Steppe Of Ukraine And Molecular And Genetic Polymorphism Of Winter Garlic Varieties By Issr Loci. Nat.Volatiles&Essent.Oils,2021;8(5): 8531-8540
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10288
ISSN: 2148-9637
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (4).pdf603,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.