Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10192
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСалтиков, Віталій Олексійович-
dc.contributor.authorSaltukov, Vitaliy-
dc.date.accessioned2024-02-27T08:12:11Z-
dc.date.available2024-02-27T08:12:11Z-
dc.date.issued2024-11-21-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10192-
dc.descriptionСалтиков В.О. Формування урожайності гороху посівного (Pisum sativum L.) залежно від строків сівби та глибини загортання насіння в умовах СТОВ АФ «Злагода» Звенигородського району Черкаської області. Кваліфікаційна робота магістра: (201 «Агрономія) / Білоцерківський національний аграрний університет. Кафедра технологій у рослинництві та захисту рослин; Наук. кер.: Л. А. Козак , доцент– Біла Церква., 2023. – 60 с.uk_UA
dc.description.abstractРозроблена адаптована до умов Черкаської області технологія обробітку гороху посівного з встановленими оптимальними строками сівби та глибиною обробітку ґрунту. Використано наступні методичні підходи та методи: Дослідження проведені у польовій сівозміні СТОВ АФ «Злагода» Звенигородського району Черкаської області. Ґрунт, на якому проводився дослід, є потужним малогумусним легкосуглинистим чорноземом. Карбонати кальцію та магнію знаходяться на глибині 55-62 см. В орному шарі ґрунту міститься приблизно 14,8% мулистих частинок та 48-59 % крупного пилу. Дослідження проводилися у 2022-2023 роках методом двохфакторного польового досліду. Рівноважна щільність будови ґрунту в шарі 0-30 см складає 1,30-1,36 г/см2, а питома маса становить 2,58. Погодні умови мають значний вплив на ріст та розвиток культурних рослин і, відповідно, на їх врожайність. Особливо важливий вплив погодних умов на горох, який має короткий період вегетації. За метеорологічними умовами роки досліджень певним чином відрізнялися як в цілому за рік так і у період вегетації гороху. Повторність досліду трикратна, загальна кількість елементарних ділянок у досліді 24, а посівна площа елементарної ділянки другого порядку 360 м2, залікова 200 м2. Вивчалося: різні варіанти строків сівби, зокрема, ранній, середній та пізній, а також мілку та традиційну глибину загортання насіння гороху. Крім того, проводилися супутні спостереження, виміри та обліки згідно з вимогами загальноприйнятих методик в агрономічних дослідженнях. Польові досліди супроводжувались фенологічними спостереженнями, агрохімічними аналізами, обліками і вимірами за відповідними методиками. Окрім того, проводилось вивчення актуальної забур'яненості посівів гороху за допомогою кількісних та вагових методів, фенологічні спостереження проводились на протязі вегетації гороху за методикою Держсортовипробування, а структурний аналіз урожаю гороху визначали за методикою державної комісії по сортовипробуванню сільськогосподарських культур. Збирання врожаю гороху проводили комбайном “Клаас” поділяночно, а облік урожаю проводили прямим методом. Математичний обробіток урожайних даних проводився методом дисперсійного аналізу з використанням програми Statistica – 6,0 Anova/Manova з використанням персонального комп’ютера. Обліки і спостереження виконували за «Методикою державного сортовипробування сільськогосподарських культур» (1989). Визначення площі листкової поверхні, чистої продуктивності фотосинтезу і облік бульбочок здійснювали за методикою «Дослідного справи в рільництві» (1982) і «Методичні рекомендації щодо оцінки токсичної дії пестицидів на мікрофлору ґрунту» (1981). Кількість біологічно фіксованого азоту визначали методом порівняння з небобовими культурами (Вавілов М.В., 1983), масу 1000 насінин – по ГОСТ 12042, загальний вміст азоту в зерні і соломі гороху – по ГОСТ 10-846-91. Економічну ефективність розраховували на підставі технологічних карт з урахуванням діючих цін на матеріально-технічні ресурси, статистичну обробку даних вели за методикою Б.А. Доспехова (1985). Одержані результати мають практичне і теоретичне значення, а тому можуть бути використані господарствами при вирощуванні гороху. Кваліфікаційна робота магістра містить 49 сторінок, 13 таблиць, список використаних джерел із 41 найменування, 10 додатків, висновків. A technology for the cultivation of field peas adapted to the conditions of the Cherkasy region has been developed with the established optimal sowing dates and depth of soil cultivation. The following methodical approaches and methods were used: Research was conducted in 2022-2023 by the method of a two-factor field experiment. The research was carried out in the field crop rotation of the STOV AF Zlagoda of the Zvenigorod district of the Cherkasy region. The soil on which the experiment was carried out is a powerful low-humus light loamy chernozem. Calcium and magnesium carbonates are found at a depth of 55-62 cm. The topsoil contains approximately 14,8% silty particles and 48-59% coarse dust. The equilibrium density of the soil structure in the 0-30 cm layer is 1.30-1.36 g/cm2, and the specific gravity is 2.58. Weather conditions have a significant impact on the growth and development of cultivated plants and, accordingly, on their yield. The influence of weather conditions on peas, which has a short growing season, is especially important. According to meteorological conditions, the years of research differed in a certain way both in the year as a whole and during the pea growing season. The repetition of the experiment is threefold, the total number of elementary plots in the experiment is 24, and the sown area of the elementary plot of the second order is 360 m2, the counting area is 200 m2. It was studied: different options for sowing dates, in particular, early, middle and late production, as well as shallow and traditional depth of wrapping pea seeds. In addition, accompanying observations, measurements and records were carried out in accordance with the requirements of generally accepted methods in agronomic research. Field experiments were accompanied by phenological observations, agrochemical analyses, records and measurements using appropriate methods. In addition, the current weediness of pea crops was studied using quantitative and weight methods, phenological observations were made during the growing season of peas according to the State Variety Testing method, and the structural analysis of the pea crop was determined according to the method of the State Commission for Variety Testing of Agricultural Crops. Harvesting of the pea crop was carried out by the "Klaas" harvester in sections, and the harvest accounting was carried out by the direct method. Mathematical processing of harvest data was carried out by the method of variance analysis using the Statistica - 6.0 Anova/Manova program using a personal computer. Records and observations were carried out according to the "Methodology of the state variety testing of agricultural crops" (1989). The determination of the leaf surface area, the net productivity of photosynthesis and the accounting of nodules were carried out according to the methodology of "Research work in agriculture" (1982) and "Methodological recommendations for assessing the toxic effect of pesticides on soil microflora" (1981). The amount of biologically fixed nitrogen was determined by the method of comparison with non-legume crops (Vavilov M.V., 1983), the mass of 1000 seeds - according to GOST 12042, the total nitrogen content in grain and pea straw - according to GOST 10-846-91. Economic efficiency was calculated on the basis of technological maps taking into account current prices for material and technical resources, statistical data processing was carried out according to the method of B.A. Dospekhova (1985). The obtained results have practical and theoretical significance, and therefore can be used by farms in the cultivation of peas. The master's thesis contains 49 pages, 13 tables, a list of used sources with 41 titles, 10 appendices, conclusions.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectгорох посівнийuk_UA
dc.subjectsow peasuk_UA
dc.subjectсорт Мадоннаuk_UA
dc.subjectMadonna varietyuk_UA
dc.subjectстроки сівбиuk_UA
dc.subjectsowing datesuk_UA
dc.subjectглибина загортання насінняuk_UA
dc.subjectseed wrapping depthuk_UA
dc.subjectурожайність зерна горохуuk_UA
dc.subjectpea grain yielduk_UA
dc.subjectгустота рослинuk_UA
dc.subjectplant densityuk_UA
dc.subjectзасміченість бур’янамиuk_UA
dc.subjectweed coveruk_UA
dc.subjectструктура урожаюuk_UA
dc.subjectcrop structureuk_UA
dc.subjectякість зерна горохуuk_UA
dc.subjectpea grain qualityuk_UA
dc.titleФормування урожайності гороху посівного (Pisum sativum L.) залежно від строків сівби та глибини загортання насіння в умовах СТОВ АФ «Злагода» Звенигородського району Черкаської областіuk_UA
dc.title.alternativeFormation of seed pea yield (Pisum sativum L.) depending on sowing dates and depth of seed wrapping in the conditions of STOV AF Zlagoda Zvenigorod district of Cherkasy regionuk_UA
dc.typeКваліфікаційні роботиuk_UA
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
дипломна 23 в репозитаршй 1.pdf486,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.