Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9903
Назва: Стратегічне планування як основа управління розвитком молочного скотарства в контексті продовольчого забезпечення країни
Інші назви: Strategic planning as a basis for managing the development of dairy farming in the context of the country's food supply.
Автори: Биба, Валентина Анатоліївна
Byba, Valentina
Утеченко, Дар’я Миколаївна
Utechenko, Darya
Шупик, Сергій Миколайович
Shupyk, Serhiy
Свиноус, Надія Іванівна
Svinous, Nadiya
Ключові слова: молочне скотарство, сільськогосподарське підприємство, стратегічне планування, розвиток, кооперація;dairy farming, agricultural enterprise, strategic planning, development, cooperation.
Дата публікації: 2022
Видавництво: ТОВ «ДСК Центр»
Бібліографічний опис: Биба В. А., Утеченко Д. М., Шупик С. М., Свиноус Н.І. Стратегічне планування як основа управління розвитком молочного скотарства в контексті продовольчого забезпечення країни. Науково-практичний журнал «Агросвіт», № 24, 2022. С. 29–37. DOI: 10.32702/2306-6792.2022.24.29
Короткий огляд (реферат): Стратегічне планування являє собою процес обґрунтування та вибору стратегічних пріоритетів і напрямів стійкого й ефективного розвитку економічних систем на макро- та макрорівнях. Таке планування передбачає єдність соціальних, економічних, науково-технічних, екологічних та інституціональних чинників та умов, розроблення на цій основі управлінських рішень та визначення механізмів їх реалізації, що забезпечать підвищення конкурентоспроможності молочного скотарства та її адаптацію до мінливих умов зовнішнього середовища. Систему стратегічного планування розвитку молочного скотарства необхідно формувати з урахуванням таких важливих принципів: єдності та цілісності; внутрішньої збалансованості; результативності та ефективності функціонування; самостійності вибору шляхів вирішення завдань; відповідальності учасників процесу стратегічного планування; прозорості; достовірності й реалістичності; фінансового забезпечення. Проведеними дослідженнями підтверджено можливість вирішення цієї проблеми через залучення зазначених видів інструментарію у ведення управлінської та планово-економічної роботи на рівні сільськогосподарського підприємства з виробництва молока. Нами проаналізовано технологічний процес за кількісними та якісними показниками, чинниками, що впливають на величину затрат живої та уречевленої праці. Встановлено, що однією з ефективних форм міжгалузевої інтеграції є вертикально інтегровані структури, які об'єднують виробництво, переробку, а також оптову й роздрібну реалізацію продуктів харчування та сільськогосподарської продукції. Досягнення основної мети цих структур можливо, на нашу думку, через саморозвиток їхніх учасників, що пояснюється наступним. Так, основною метою вертикальної інтеграції є отримання максимального прибутку, підвищення порогу рентабельності, прискорення оборотності, а також вирішення таких економічних завдань. Отже, система стратегічного розвитку молочного скотарства буде базуватися як на загальних, так і специфічних принципах, за індикативного характеру планових рішень, які розробляються органами державної та регіональної влади; з орієнтацією державної підтримки на сільськогосподарських підприємств, які мають можливість інвестувати в подальший розвиток виробництва та перевести його на інноваційну основу.
Опис: Strategic planning is a process of justification and selection of strategic priorities and directions for sustainable and effective development of economic systems at the macro and macro levels. Such planning involves the unity of social, economic, scientific and technical, ecological and institutional factors and conditions, the development of management decisions on this basis and the determination of mechanisms for their implementation, which will ensure the increase in the competitiveness of dairy cattle breeding and its adaptation to the changing conditions of the external environment. The system of strategic planning for the development of dairy farming must be formed taking into account the following important principles: unity and integrity; internal balance; effectiveness and efficiency of functioning; independence in choosing ways to solve tasks; responsibilities of strategic planning process participants; transparency; reliability and realism; financial support. The conducted studies have confirmed the possibility of solving this problem through the involvement of the specified types of tools in management and planning and economic work at the level of an agricultural enterprise producing milk. We have analyzed the technological process according to quantitative and qualitative indicators, factors affecting the amount of costs of live and embodied labor. It has been established that one of the effective forms of cross-industry integration are vertically integrated structures that combine production, processing, as well as wholesale and retail sale of food and agricultural products. Achieving the main goal of these structures is possible, in our opinion, through the self-development of their participants, which is explained as follows. Thus, the main goal of vertical integration is to obtain maximum profit, increase the profitability threshold, accelerate turnover, as well as solve such economic problems. Therefore, the system of strategic development of dairy farming will be based on both general and specific principles, with the indicative nature of planning decisions developed by state and regional authorities; with the orientation of state support to agricultural enterprises that have the opportunity to invest in the further development of production and transfer it to an innovative basis.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9903
УДК: 005.216:338.439:636.034
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf19,61 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.