Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9836
Title: Господарсько-біологічна оцінка сортів і прийомів вирощування капусти брюссельської в лісостепу України
Other Titles: Economic and biological assessment of varieties and methods of growing Brussels sprouts in the forest-steppe of Ukraine
Authors: Срібна, Ірина Марківна
Sribna, irina
Keywords: капуста брюссельська;оцінка;сорт;прийом;вирощування;строк;схема;Brussels sprouts;variety;assessment;scheme;cultivation
Issue Date: 2006
Publisher: Rb]d
Citation: Срібна І.М. Господарсько-біологічна оцінка сортів і прийомів вирощування капусти брюссельської в лісостепу України /автореф.дисерт. К.:2006
Abstract: Аналіз джерел літератури і практичний досвід свідчать про зростання зацікавленості населення до розширення не лише традиційного сортименту овочевих культур, а й нових видів, які можна використовувати в овочівництві. Людиною освоєна надзвичайно мала кількість видового різноманіття рослинного світу, яка не перевищує 0,2-0,3 % (Сич З.Д., 2005). Актуальною вимогою часу є необхідність впровадження нових видів овочевих рослин і підходів до технологій їх вирощування. Це можливе завдяки вирощуванню малопоширених культур, асортимент яких з успіхом може доповнити капуста брюссельська. Її головочки містять цінні органічні сполуки: вуглеводи, жири, клітковину, ферменти, каротин. Порівняно з іншими видами капусти вона є рекордсменом за вмістом білку, вітаміну С, солей калію, магнію, заліза.
Description: Analysis of literature sources and practical experience show the growing interest of the population in expanding not only the traditional assortment of vegetable crops, but also new species that can be used in vegetable growing. Humans have mastered an extremely small amount of species diversity of the plant world, which does not exceed 0.2-0.3% (Sych Z.D., 2005). An urgent requirement of the time is the need to introduce new types of vegetable plants and approaches to their cultivation technologies. This is possible thanks to the cultivation of rare crops, the assortment of which can be successfully supplemented with Brussels sprouts. Its heads contain valuable organic compounds: carbohydrates, fats, fiber, enzymes, carotene. Compared to other types of cabbage, it is the record holder for the content of protein, vitamin C, potassium salts, magnesium, and iron.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9836
metadata.dc.identifier.udc: 635.36:631.526.3 (477.41)
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aref.rtf.pdf641,26 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.