Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9782
Назва: Особливості формування елементів структури врожайності в сортів пшениці м’якої озимої різних екотипів в умовах Центрального Лісостепу України.
Інші назви: Peculiarities of the formation of yield structure elements in soft winter wheat varieties of different ecotypes in the conditions of the Central Forest-Steppe of Ukraine.
Автори: Лозінський, Микола Владиславович
Lozinskyi, Mykola
Самойлик, Майя Олександрівна
Samoilyk, Maiia
Ключові слова: генотип; genotype;вихідний матеріал; source material;кількісні ознаки; quantitative traits;коефіцієнт варіації; coefficient of variation;гомеостатичність; homeostatics
Дата публікації: 2023
Видавництво: Видавничий дім«Гельветика»
Короткий огляд (реферат): Мета досліджень – встановлення особливостей формування елементів структури врожайності в сортів пшениці м’якої озимої лісостепового, степового і захід-ноєвропейського екотипів та виділення кращих геноти-пів для залучення у селекційну роботу. Методи. В умовах дослідного поля науково-вироб-ничого центру Білоцерківського НАУ в 2021–2022 рр. досліджували сорти пшениці м’якої озимої: Квітка полів, Зорепад білоцерківський, Калинова, Мадярка, Лісова пісня – лісостеповий екотип; Гармонія одеська, Знахідка одеська, Ластівка одеська – степовий екотип; Мулан, Актер, Фіделіус, Акратос – західноєвропейський екотип. Біометричні аналізи проводили загально-прийнятими методами за середнім зразком 25 рослин у триразовій повторності. Статистичну обробку отри-маних біометричних даних здійснювали за А. Т. Опря, Л. О. Дорогань–Писаренко та ін. (2014) та Г. І. Купалова (2008). Гомеостатичність (Hom) розраховували за В. В. Хангільдіним і М. А. Литвиненком (1981). Результати. Досліджували особливості формування елементів структури врожайності в сортів пшениці м’якої озимої різних екотипів. Встановлена значна диференці-ація в сортів як за кількістю зерен із головного колосу та рослини, масою 1000 зерен з колоса та рослини, так і за коефіцієнтом варіації і показником гомеостатичності. Висновки. Виділені сорти Зорепад білоцерків-ський, Фіделіус та Мулан з достовірним перевищен-ням середньої по досліду кількості зерен у головному колосі та з рослини за слабкого і значного коефіцієнту Мета досліджень – встановлення особливостей формування елементів структури врожайності в сортів пшениці м’якої озимої лісостепового, степового і захід-ноєвропейського екотипів та виділення кращих геноти-пів для залучення у селекційну роботу. Методи. В умовах дослідного поля науково-вироб-ничого центру Білоцерківського НАУ в 2021–2022 рр. досліджували сорти пшениці м’якої озимої: Квітка полів, Зорепад білоцерківський, Калинова, Мадярка, Лісова пісня – лісостеповий екотип; Гармонія одеська, Знахідка одеська, Ластівка одеська – степовий екотип; Мулан, Актер, Фіделіус, Акратос – західноєвропейський екотип. Біометричні аналізи проводили загально-прийнятими методами за середнім зразком 25 рослин у триразовій повторності. Статистичну обробку отри-маних біометричних даних здійснювали за А. Т. Опря, Л. О. Дорогань–Писаренко та ін. (2014) та Г. І. Купалова (2008). Гомеостатичність (Hom) розраховували за В. В. Хангільдіним і М. А. Литвиненком (1981). Результати. Досліджували особливості формування елементів структури врожайності в сортів пшениці м’якої озимої різних екотипів. Встановлена значна диференці-ація в сортів як за кількістю зерен із головного колосу та рослини, масою 1000 зерен з колоса та рослини, так і за коефіцієнтом варіації і показником гомеостатичності. Висновки. Виділені сорти Зорепад білоцерків-ський, Фіделіус та Мулан з достовірним перевищен-ням середньої по досліду кількості зерен у головному колосі та з рослини за слабкого і значного коефіцієнту. The purpose of the research is to establish the peculiarities of the formation of yield structure elements in soft winter wheat varieties of forest-steppe, steppe and western European ecotypes and to select the best genotypes for involvement in breeding work.Methods. In 2021–2022, soft winter wheat varieties were studied in the conditions of the experimental field of the Bila Tserkva National Agrarian University: Kvitka poliv, Zorepad Bilotserkivskyi, Kalinova, Madyarka, Lisova pisnia – forest-steppe ecotype; Harmony Odeska, Znachidka Odeska, Lastivka Odeska – steppe ecotype; Mulan, Acter, Fidelius, Akratos – western European ecotype. Biometric analyzes were performed by generally accepted methods on an average sample of 25 plants in three replications. Statistical processing of the obtained biometric data according to A.T.Oprya, L. O. Dorohan-Pysarenko and others (2014) and G.I.Kupalova (2008). Homeostaticity (Hom) calculated according to V. V. Khanhildin and M. A. Litvinenko (1981). Results. Peculiarities of the formation of yield structure elements in soft winter wheat varieties of different ecotypes studied. A significant differentiation established in the varieties of the number of grains from the main ear and plant, the weight of 1000 grains from the ear and plant as well as the coefficient of variation and the homeostatic index. Conclusions. The selected varieties Zorepad bilotserkivskyi, Fidelius and Mulan with a reliable excess of the experimentally average number of grains in the main ear and from the plant with a weak and significant coefficient of variation and a high index of homeostaticity. Varieties Kalinova, Madyarka, Lastivka Odeska reliably exceeded the average weight of 1000 grains from ear according to genotypes and Magyarka, Lastivka Odeska, Kvitka poliv the mass of 1000 grains from a plant with a weak and moderate coefficient of variation and high homeostaticity.
Опис: Лозінський М. В., Самойлик М. О. Особливості формування елементів структури врожайності в сортів пшениці м’якої озимої різних екотипів в умовах Центрального Лісостепу України. Аграрні інновації. 2023. № 19. С. 159–167. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.19.24
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9782
ISSN: 2709-4405
УДК: 631.559:633.111”324”:631.527.01(477.4)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Osoblyvosti_formuvannia.pdf2,16 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.