Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9771
Назва: Методи підвищення морозо-, зимостійкості пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) в умовах лісостепу України
Інші назви: Methods to improve frost resistance of winter wheat (Triticum aestivum L.) in conditions of forest-steppe of Ukraine
Автори: Кириленко, Віра Вікторівна
Kyrylenko, Vira
Гуменюк, Олександр Володимирович
Humeniuk, Oleksandr
Дергачов, Олександр Леонідович
Dergachov, Oleksandr
Дубовик, Наталія Сергіївна
Dubovyk, Nataliia
Близнюк, Богдана Валеріївна
Bluyznyk, Bohdana
Хоменко, Світлана Олегівна
Homenko, Svitlana
Ключові слова: пшениця м'яка озима, морозостійкість, селекція, вимерзання.;soft winter wheat, frost resistance, selection, freezing.
Дата публікації: 2015
Видавництво: Національна академія наук України Інститут молекулярної біології і генетики НАН України Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова
Бібліографічний опис: Кириленко В. В., Гуменюк О. В., Дергачов О. Л., Дубовик Н. С., Близнюк Б. В., Хоменко С. О. Методи підвищення морозо-, зимостійкості пшениці м’якої озимої (Triticum аestivum L.) в умовах Лісостепу України. Фактори експериментальної еволюції організмів. 2015. Т. 16. С. 120–124.
Серія/номер: Прикладна генетика і селекція;
Короткий огляд (реферат): Мета. Провести селекцію в штучних умовах на морозостійкість серед ранніх генерацій озимої пшениці гібридів (F2–F4) і для перевірки їх ефективності в наступних поколіннях (F5–F6). методи. Як матеріал для дослідження щорічно (2010–2014 рр.) понад 100 гібридних і гібридно-мутантних популяцій F2–F4 за допомогою вдосконалених методів. Проморожування проростків Г. А. Самигіним та модифікований в Миронівському інституті пшениці метод рулонного паперу. Спосіб полягає в загартуванні та заморожуванні певною мірою пророслого насіння за визначенням відсотка життєздатності при температури, близькі до критичної, і подальше дорощування насіння виживає в полі. Контроль морозостійкості селекції з гібридних популяцій генотипи у F5–F6 визначали за допомогою методів проморожування проростків за методами згідно з В.Я. Юр’єв та М. І. Кучерява. Результати. Наведено лабораторні методи оцінки морозостійкості пшениці озимої поетапне заморожування пророщеного насіння рослин з наступним обчисленням відсотка та їх життєздатності порівняно з класифікацією сортів ер Миронівська 808. Ступінь морозостійкості дозволяє детально диференціювати племінний матеріал за рівнем морозостійкість з виділенням трьох груп: низька — < 50 % виживають рослин; середній — 51–80 %; морозостійкий — 81–100 %. Високий рівень морозостійкості мали генотипи із занесеними в родоводи зимостійкими сортами. Аналіз морозостійкості показало, що нові генотипи озимої пшениці значно перевищують стандартний класифікатор Миронівський. 808. За сумою рангів генотипів: Володарка / Дальницька, (Подолянка / Етіуд) / Ювілейна 100, Господиня / Лумай. 13, Царівна / ТАМ 201 посідають перші місця. Ці генотипи озимої пшениці відрізняються високим рівнем стабільності до 4 способи заморожування. Висновки. Отримані дані підтверджують доцільність заморожування гібридів озимої пшениці F2–F4 до отримати прогностичну інформацію щодо наявності досліджуваних ознак. Крім того, грунтується на підборі по морозостійкості формує згодом генотипи з набором господарсько цінних ознак, що представляють практичну цінність для селекції. Aim. To carry through selections in artifi cial conditions by frost resistance among early generations of winter wheat hybrids (F2–F4) and to verify their effectiveness in later generations (F5–F6). Methods. As the material for research annually (2010–2014) more than 100 hybrid and hybrid-mutant populations F2–F4 through the use of improved methods of freezing seedlings by G. A. Samygin and modifi ed at the Myronivka Institute of Wheat method of paper roll are used. The methods consists in hardening and freezing germinated to some extent seeds by defi nition viability percent at temperatures close to the critical and subsequent rearing survive seeds in the fi eld. Control of frost resistance of selected from hybrid populations genotypes in F5–F6 was determined using methods of freezing seedlings by methods according to V. Ya. Yuryev and M. I. Kucheryava. Results. Laboratory methods of evaluation of winter wheat frost resistance provide step-wise freezing germinated plant seeds followed by calculation of percentage and their viability compared with varietyclassifi er Myronivs’ka 808. The degree of frost resistance enables to differentiate detaily breeding material by level of frost resistance with identifi cation three groups: low — < 50 % survive plants; medium — 51–80 %; frost resistant — 81–100 %. Genotypes with winter-hardy varieties involved in their pedigrees had high level of frost resistance. Analysis of frost resistence has shown that new genotypes of winter wheat appreciably exceed standard classifi er Myronivs’ka 808. For the sum of ranks genotypes: Volodarka / Dal’nyts’ka, (Podolianka / Etiud) / Yuvileina 100, Hospodynia / Lumai 13, Tsarivna / TAM 201 occupy top places. These winter wheat genotypes are remarkable for high levels of stability for 4 methods of freezing. Conclusions. The data obtained confi rm expediency of freezing F2–F4hybrids of winter wheats to obtain predictive information concerning to availability of studied traits. In addition, based on selection of frost resistance forms subsequently genotypes with a set of economically valuable traits representing practical value for breeding are created.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9771
УДК: 631.527:633.34:631.6(477.72)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
24-Kyrylenko.pdf433,35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.