Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9663
Назва: Урожайність та якість зерна спельти (Tríticum spélta L.) в умовах Лісостепу України
Інші назви: Yield and quality of spelta grain (Tríticum spélta L.) in the conditions of the Forest Steppe of Ukraine
Автори: Заїка, Наталія Валеріївна
Карпук, Леся Михайлівна
Zaika, Nataliia
Karpuk, Lesia
Ключові слова: пшениця спельта;сорт;стимулятор росту;гумат калію;урожайність;вміст білка;вміст клейковини;натура зерна;spelt wheat;variety;growth stimulator;potassium humate;productivity;protein content;gluten content;grain nature
Дата публікації: 2023
Видавництво: Агробіологія
Короткий огляд (реферат): У статті наведено результати досліджень щодо особливостей формування урожайності спельти та якості зерна залежно від застосування гумату та регулятора росту рослин в умовах нестійкого зволоження Лісостепу Правобережного. Метою досліджень було виявлення впливу елементів технології вирощування сортів спельти на продуктивність та якість зерна. Упродовж 2019–2022 рр. проводили дослідження на дослідному полі навчально-виробничого центру Білоцерківського національного аграрного університету. Виявлено, що досліджувані сорти відрізняються за біологічними проявами формування рівня урожайності зерна, зокрема сорт Зоря України мав урожайність 5,66 т/га, Європа – 5,89 т/га, а Аттергауер Дінкель – 4,85 т/га. За роками досліджень кращі умови були в 2021 році, коли отримано середню урожайність 5,95 т/га, а гірші в 2020 році – 5,07 т/га. Вища урожайність зерна спельти спостерігалась в багаторічній перспективі за застосування Гумат калію ГК-17 у фазу колосіння та повторно у фазу молочної стиглості за поєднання його з внесенням Agriflex Amino у фазу колосіння. За таких умов урожайність сорту Зоря України становила 5,90 т/га, Європа – 6,43 т/га, Аттергауер Дінкель – 5,17 т/га. За якісними характеристиками зерна пшениці спельти визначено оптимальний варіант застосування Гумат калію ГК-17 у фазу колосіння та повторно у фазу молочної стиглості за поєднання його з внесенням Agriflex Amino у фазу колосіння. За таких умов натура зерна сорту Зоря України становила 663 г/л, Європа – 680 г/л, Аттергауер Дінкель – 758 г/л, вміст білка був 18,55; 18,27 та 14,70 %, а вміст сирої клейковини 48,8; 41,6 та 33,0 % відповідно. Ці значення були кращими в досліді та підтвердили високу ефективність впливу досліджуваних чинників на якісні показники зерна спельти.The article presents the results of research on the peculiarities of the spelled yield formation and the grain quality depending on humate and plant growth regulator use in conditions of unstable moisture in the Forest Steppe of Ukraine. The purpose of the research was to identify the influence of elements of the technology of growing spelled varieties on the productivity and quality of the grain. During 2019–2022, research was conducted at the experimental field of the educational and production centre of the Bila Tserkva National Agrarian University. It was found that the studied varieties differ in the biological manifestations of the grain yield formation, namely Zorya Ukrainy had a yield of 5.66 t/ha, Europe – 5.89 t/ha, and Atterhauer Dinkel – 4.85 t/ha. And according to the years of research, the best conditions were in 2021, when the average yield was 5.95 t/ha, and the worst in 2020 was 5.07 t/ha. Better productivity of spelled grain was observed from a multi-year perspective with the application of Humate potassium GK-17 in the earing phase and again in the milk ripeness phase by combining it with the introduction of Agriflex Amino in the earing phase. Under of Ukraine was 5.90 t/ha, the Europa variety was 6.43 t/ha, and the Atterhauer Dinkel variety was 5.17 t/ha. As for the qualitative characteristics of wheat and spelled grain, the option of using Humate potassium GK-17 in the earing phase and again in the milk ripeness phase by combining it with the application of Agriflex Amino in the earing phase was determined. Under such conditions, the nature of the grain of the Zorya variety of Ukraine was 663 g/l, in the Europa variety 680 g/l, and in the Atterhauer Dinkel variety 758 g/l, the protein content was 18.55 %, 18.27 %, and 14.70 % and the crude gluten content is 48.8 %, 41.6 % and 33.0 %, respectively. These values were the best in the experiment and confirmed the high efficiency of the influence of the studied factors on the quality indicators of spelled grain.
Опис: Заїка Н.В., Карпук Л.М. Урожайність та якість зерна спельти (Tríticum spélta L.) в умовах Лісостепу України. «Агробіологія», 2023. № 1. С. 114–122. DOI: 10.33245/2310-9270-2023-179-1-114-122
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9663
ISSN: 2310-9270
УДК: 633.111.5:631.547
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zaika_1_2023.pdf464,45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.