Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9454
Title: Характеристика функціонування аграрних закладів вищої освіти на ринку освітніх послуг
Other Titles: Characteristics of the functioning of higher agricultural educational institutions in the market of educational services
Authors: Василенко, Олена Ігорівна
Vasylenko, Olena
Keywords: аграрний заклад вищої освіти;конкурентоспроможність;чинники зовнішнього середовища;конкурентний потенціал;ринок освітніх послуг;сталий розвиток;higher agricultural educational institution;competitiveness;environmental factors;competitive potential;market of educational services;sustainable development
Issue Date: 2022
Publisher: Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва
Series/Report no.: Вип.100;Ч.2
Abstract: У статті досліджено функціонування аграрних закладів вищої освіти на ринку освітніх послуг, визначено групи чинників зовнішнього середовища: політико-правового середовища, економічні, міжнародного середовища, соціально-культурні, демографічні, науково-технічного блоку, природноекологічні; та їх вплив, який необхідно враховувати для забезпечення розвитку аграрних університетів. Обґрунтовано, що чинники економічного середовища повинні перебувати під постійним контролем ЗВО з точки зору їх впливу на його стратегічні цілі. The article examines the functioning of higher agricultural educational institutions in the market of educational services, identifies groups of environmental factors: political and legal environment, economic, international environment, sociocultural, demographic, scientific and technical unit, natural and environmental; and their impact, which must be taken into account to ensure the development of agricultural universities. It is substantiated that the factors of the economic environment should be under the constant control of the higher education institution in terms of their impact on its strategic goals. The changes in globalization processes taking place in the ways and forms of cognition, which in combination with the processes of systemic transformation lead to a change in the place of higher education in the country's economy and the world economy, are analyzed. The preconditions for the development of new approaches to managing the development of a modern system of higher agricultural education in the direction of increasing competitiveness are considered. Components of competitive potential, strengths of higher agricultural educational institutions in the context of scientific and innovative activities and their specific features manifested in its structure, branches, educational and scientific base, educational process, the presence of anatomical museums, etc. It is substantiated that the implementation of quality educational services is possible within the framework of an individual approach and focus on practice-oriented skills. Specific features (differences) of agrarian free economic zones are formed: the structure differs from the structure of classical free economic zones; branches of departments are located directly in the conditions of production; specifics of the educational and research base; the educational process requires compliance with the principles of clarity with the manufacture of natural samples; the need for anatomical museums; implementation of services is possible within the individual approach; focus on practice-oriented skills.
Description: Василенко О. І. Характеристика функціонування аграрних закладів вищої освіти на ринку освітніх послуг. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2022. Вип. 100. Ч. 2. С. 157–169. DOI:10.31395/2415-8240-2022-100-2-157-169
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9454
ISSN: 0134-6393 (print)
2415-8240 (online)
metadata.dc.identifier.udc: 378.1
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
kharakterystyka_funktsionuvannia.pdfстаття811,82 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.