Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9336
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМінорова, Антоніна Володимирівна-
dc.contributor.authorMinorova, Antonina-
dc.contributor.authorРудакова, Тетяна Василівна-
dc.contributor.authorRudakova, Tetiana-
dc.contributor.authorКрушельницька, Наталя Леонідівна-
dc.contributor.authorKrushelnytska, Natalia-
dc.contributor.authorМоісеєва, Людмила Олексіївна-
dc.contributor.authorMoiseeva, Liudmyla-
dc.contributor.authorНаріжний, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorNarizhniy, Serhiy-
dc.date.accessioned2024-01-09T19:32:12Z-
dc.date.available2024-01-09T19:32:12Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationВикористання ферментно-бактеріальної композиції в біотехнології безлактозних молочних продуктів на основі вторинної молочної сировини / А. В. Мінорова, Т. В. Рудакова, Н. Л. Крушельницька та ін.. // Продовольчі ресурси: збірник наук. праць .– К., 2023 .– Т. 11, № 21. – С. 93 – 102. https://doi.org/10.31073/foodresources2023-21-09uk_UA
dc.identifier.issn2616-7204-
dc.identifier.issn2616-809Х-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9336-
dc.descriptionSubject. The development of dairy product biotechnology using an enzyme-bacterial composition involves obtaining a lactose-free fermented milk product using enzymatic hydrolysis of lactose with the help of β-galactosidase and leavening preparations with increased β-galactosidase activity. The expediency of scientific development is in the increase in the number of people who are lactose intolerant, which makes it impossible for them to consume dairy products. Purpose. Development lactose free fermented milk products for nutrition of the category of consumers suffering from lactase deficiency. Methods. The main physical and chemical parameters of buttermilk, skimmed milk and mixtures were determined according to generally accepted standardized research methods. Lactose content was determined by the chromatographic method using a high-performance liquid chromatograph LC-20 (Shimadzu). Results. Enzymatic preparations GODO-YNL2 and MAXILACT LGi 5000 were used to carry out the process of lactose hydrolysis. The effectiveness of enzymatic hydrolysis of lactose in buttermilk, skimmed milk and selected milk mixtures was checked – skimmed milk: buttermilk as 1.0:1.0; and 0.5:1.5. During the fermentation of experimental samples of the product, developed tank preparations of direct application with different types of composition were used. The lactose content in the test samples after the use of the enzyme-bacterial composition in biotechnology was investigated. It was established that the lactose content in the samples was at the level of 0.07-0.09% when using the bacterial preparation 1, and at the level of 0.03-0.07% when using the bacterial preparation 2. That is, when using the enzyme bacterial composition in the technological process, the solution to the problem was achieved: lactose-free products with a lactose content of no more than 0.1% in the final products were obtained. Scope of results. The creation of the specified scientific development will allow rational use of secondary dairy raw materials, will help reduce the cost of products and expand the assortment of lactose-free fermented milk products for the nutrition of consumers who have health problems related to lactase deficiency.uk_UA
dc.description.abstractПредмет. Розробка біотехнології молочного продукту з використанням ферментно бактеріальної композиції передбачає отримання безлактозного кисломолочного продукту із застосуванням ферментативного гідролізу лактози за допомогою β-галактозидази та заквашувальних бакпрепаратів. з підвищеною β-галактозидазною активністю. Доцільність наукової розробки полягає у зростанні кількості людей, які мають інтолерантність до лактози, що унеможливлює вживання ними молочних продуктів. Мета. Розроблення безлактозних кисломолочних продуктів для харчування категорії споживачів, які страждають на лактазну недостатність. Методи. Основні фізико-хімічні показники маслянки, молока знежиреного та сумішей визначали за загальноприйнятими стандартизованими методами досліджень. Вміст лактози визначали хроматографічним методом з використанням високоефективного рідинного хроматографа LC-20 («Shimadzu»). Результати. Для проведення процесу гідролізу лактози використовували ферментні препарати GODO-YNL2 та MAXILACT LGi 5000. Перевірено ефективність ферментативного гідролізу лактози в маслянці, молоці знежиреному та відібраних молочних сумішах – молоко знежирене : маслянка як 1,0:1,0; та 0,5:1,5. Під час ферментації дослідних зразків продукту використовували розроблені бакпрепарати прямого внесення з різним видовим складом. Висновки. Досліджено вміст лактози у дослідних зразках після застосування в біотехнології ферментно-бактеріальної композиції. Встановлено, що при використанні бакпрепарату 1 вміст лактози в зразках знаходився на рівні 0,07-0,09%, а при використанні бакпрепарату 2 – на рівні 0,03-0,07%. Тобто при застосуванні в технологічному процесі ферментно-бактеріальної композиції, досягнуто вирішення поставленої задачі: отримано безлактозні продукти з вмістом лактози в кінцевих продуктах не більше 0,1%. Сфера застосування результатів. Створення вказаної наукової розробки дозволить раціонально використовувати вторинну молочну сировину, сприятиме зниженню собівартості продуктів та розширенню асортименту безлактозних кисломолочних продуктів для харчування споживачів, які мають проблеми зі здоров'ям, що пов'язані з лактазною недостатністю.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherІнститут продовольчих ресурсів НААНuk_UA
dc.subjectлактазна недостаністьuk_UA
dc.subjectβ-галактозидази дріжджового походженняuk_UA
dc.subjectферментативний гідроліз лактозиuk_UA
dc.subjectзаквашувальні препарати з β-галактозидазною активністюuk_UA
dc.subjectмаслянкаuk_UA
dc.subjectмолоко знежиренеuk_UA
dc.subjectмодельні молочні сумішіuk_UA
dc.subjectферментно-бактеріальна композиціяuk_UA
dc.subjectбезлактозні кисломолочні продуктиuk_UA
dc.subjectlactase deficiencyuk_UA
dc.subjectβ-galactosidase of yeast originuk_UA
dc.subjectenzymatic hydrolysis of lactoseuk_UA
dc.subjectleavening preparations with β-galactosidase activityuk_UA
dc.subjectbuttermilkuk_UA
dc.subjectskimmed milkuk_UA
dc.subjectmodel milk mixturesuk_UA
dc.subjectlactose-free fermented milk productsuk_UA
dc.subjectenzyme-bacterial compositionuk_UA
dc.titleВикористання ферментно-бактеріальної композиції в біотехнології безлактозних молочних продуктів на основі вторинної молочної сировиниuk_UA
dc.title.alternativeUse of enzymatic bacterial composition in the biotechnology of lactose-free dairy products based on secondary dairy raw materialsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.146:579.873uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vykorystannia_ferment.pdf1,35 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.