Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9132
Назва: Особливості формування довжини головного колоса сортами пшениці (T. аestivum) озимої різних екотипів
Інші назви: Features of the formation of the length of the main spike of winter (T. aestivum) wheat of various ecotypes
Автори: Лозінський, Микола Владиславович
Lozinskyi, Mykola
Самойлик, Майя Олександрівна
Samoilyk, Maiia
Устинова, Галина Леонідівна
Ustynova, Halyna
Ключові слова: довжина головного колоса; length of the main spike;сорти; varieties;пшениця м’яка озима; soft winter wheat;екотип; ecotype
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державна установа Інститут зернових культур НААН
Бібліографічний опис: Лозінський М.В. Особливості формування довжини головного колоса сортами пшениці (T. аestivum) озимої різних екотипів / М.В. Лозінський, М.О. Самойлик, Г.Л. Устинова // Матеріали міжнародної наукової конференції: «Зернова галузь–проблеми та перспективи технологічного забезпечення» з нагоди 100-річчя від дня народження доктора с.-г. наук, професора, академіка НААН Валентина Сергійовича Цикова, 12–13 жовтня 2023 р. м. Дніпро, 2023. – С. 30–31.
Короткий огляд (реферат): Пшениця, як головна продовольча культурa посідaє провiдне мicце в зерновому бaлaнci Укрaїни, тому підвищення врожайності і покращення якості зерна пшениці м‟якої озимої є важливим завданням сільськогосподарського виробництва. Під час взаємодії генотипу з навколишнім середовищем формується урожайність пшениці, яка обумовлена фенотиповим проявом характерних йому ознак і властивостей. Колос пшениці, як генеративний орган, відіграє важливу роль у підвищенні продуктивного потенціалу рослин пшениці. Зважаючи на те, що довжина колоса різних генотипів пшениці має чіткий фенотиповий прояв саме цей показник часто використовують для порівняння і оцінки сортів, а також добору селекційного матеріалу. Метою досліджень було вивчення формування довжини головного колосу сортами пшениці м‟якої озимої різних екотипів. Wheat, as the main food crop, occupies a leading position in the grain balanci of Ukraine, therefore increasing the yield and improving the quality of common wheat grain winter crops is an important task of agricultural production. During interaction of the genotype with the environment, the yield of wheat is formed, which is determined phenotypic manifestation of its characteristic features and properties. The ear of wheat, as a generative organ, plays an important role in growth productive potential of wheat plants. Considering the fact that the length of the spike is different wheat genotypes have a clear phenotypic manifestation, this indicator is often used for comparison and assessment of varieties, as well as selection of breeding material. The purpose of the research was to study the formation of the length of the main ear by varieties soft winter wheat of different ecotypes.
Опис: Wheat, as the main food crop, occupies a leading position in the grain balanci of Ukraine, therefore increasing the yield and improving the quality of common wheat grain winter crops is an important task of agricultural production. During interaction of the genotype with the environment, the yield of wheat is formed, which is determined phenotypic manifestation of its characteristic features and properties. The ear of wheat, as a generative organ, plays an important role in growth productive potential of wheat plants. Considering the fact that the length of the spike is different wheat genotypes have a clear phenotypic manifestation, this indicator is often used for comparison and assessment of varieties, as well as selection of breeding material. The purpose of the research was to study the formation of the length of the main ear by varieties soft winter wheat of different ecotypes.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9132
УДК: 631.527.01/.5:633.11«324»
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Osoblyvosti_formuvannia.pdf734,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.