Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8908
Назва: Екологічні проблеми промислового та органічного птахівництва (огляд)
Інші назви: Environmental problems of industrial and organic poultry farmin
Автори: Каркач, Петро Михайлович
Karkach, Peter
Машкін, Юрій Олексійович
Mashkin, Yurii
Фесенко, Василь Федорович
Fesenko, Vasily
Ключові слова: промислове та органічне птахівництво;стан навколишнього середовища;екологічна безпека;забруднення повітря;забруднення ґрунту;забруднення води;забруднювальні речовини;environmental conditions;industrial and organic poultry farming;environmental air;environmental safety;environmental soil;water pollution;pollutants
Дата публікації: 2023
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: Каркач П. М. Екологічні проблеми промислового та органічного птахівництва (огляд) / П. М. Каркач, Ю. О. Машкін, В. Ф. Фесенко // Tехнологія виробництва і переробки продукції тваринництва = Animal Husbandry Products Production and Processing: збірник. наук. праць .- Біла Церква: БНАУ, 2023 .- Вип. 1. - С. 145-158. doi: 10.33245/2310-9289-2023-178-1-145-158
Короткий огляд (реферат): Птахівництво, використовуючи сучасні інтенсивні методи ведення сільського господарства, є однією з найефективніших галузей тваринництва, що забезпечує харчову безпеку значної частини населення земної кулі. В умовах промислового птахівництва найбільша частка світового виробництва (до 98 % м’яса та 92 % яєць) припадає на м’ясо курчат-бройлерів (меншою мірою – м’ясо індиків, качок, гусей та ін.), а також на харчові яйця, отримані від сучасних яєчних кросів курей. Світовий обсяг виробництва м’яса птиці оцінюють у 137,8 млн т та яєць – у 86,3 млн метричних т у 2021 р. зі стійким зростанням щороку. Враховуючи побажання споживачів, європейські країни все масовіше переходять на виробництво органічної продукції птахівництва, вважаючи, що таким чином можуть якнайкраще задовольнити вимоги споживачів, які базується на трьох основних вимірах оцінки якості: 1) безпечність місць утримання птиці; 2) безпечність органічної продукції для здоров’я людини; 3) безпечність виробництва органічної продукції для навколишнього середовища. Покращення умов утримання птиці направлено на використання екстенсивних виробничих систем, таких як органічні системи, системи вільного вигулу з нижчою щільністю посадки. Такі системи утримання набувають дедалі більшої популярності, особливо в Європейському Союзі, і направлені на поліпшення умов ведення сільського господарства і благополуччя птиці, зменшення впливу на навколишнє середовище і підвищення стійкості галузі. Однак як інтенсивні методи вирощування за промислового, так і органічного птахівництва, вони призводять до значного впливу на здоров’я людини та на навколишнє природне середовище. Відходи, такі як пташиний послід і використана підстилка, пов’язані з викидами амоніаку, оксиду азоту та метану, впливають на глобальні викиди парникових газів, становлять серйозну загрозу для довкілля і здоров’я людини. Відходи птахівництва можуть містити залишки пестицидів, хвороботворні мікроорганізми, фармацевтичні препарати (антибіотики), гормони, метали, макроелементи (у неправильних співвідношеннях) та інші забруднювальні речовини, що можуть призвести до забруднення повітря, ґрунту та води, а також до утворення штамів, стійких до протимікробних препаратів багаточисельної лікарської стійкості. Проведений аналіз свідчить, що промислове птахівництво, з точки зору екологічної безпеки, може бути більш контрольованим, ніж органічне.
Опис: Poultry farming, using modern intensive farming methods, is one of the most efficient livestock industries that ensures food security for a large part of the world’s population. In the context of industrial poultry farming, the largest share of global production (up to 98 % of meat and 92 % of eggs) is accounted for by broiler chickens (to a lesser extent, turkeys, ducks, geese, etc.), as well as by food eggs obtained from modern egg crosses of chickens. The global poultry production is estimated at 137.8 million tons and 86.3 million metric tons of eggs in 2021, with steady growth every year. Taking into account the wishes of consumers, European countries are increasingly switching to the production of organic poultry products, believing that this way they can best meet consumer requirements based on three main dimensions of quality assessment: 1) the safety of poultry housing; 2) the safety of organic products for human health; 3) the safety of organic production for the environment. Improvement of poultry housing conditions is aimed at using extensive production systems, such as organic systems, free-range systems with lower stocking densities. Such systems are becoming increasingly popular, especially in the European Union, and are aimed at improving farming conditions and poultry welfare, reducing environmental impact and increasing the sustainability of the industry. However, both intensive farming methods in industrial and organic poultry production lead to significant impacts on human health and the environment. Wastes such as poultry manure and used litter are associated with ammonia, nitrogen oxide and methane emissions that contribute to global greenhouse gas emissions and pose a serious threat to the environment and human health. Poultry waste can contain pesticide residues, pathogens, pharmaceuticals (antibiotics), hormones, metals, macronutrients (in the wrong proportions) and other pollutants that can lead to air, soil and water pollution, as well as the formation of multidrug-resistant strains. The analysis shows that industrial poultry farming can be more controlled than organic farming in terms of environmental safety.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8908
ISSN: 2310-9289
2415-7635
УДК: 636.5:502/.504
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ekolohichni_problemy.pdf528,23 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.