Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/888
Назва: Вплив добавок германію в комбікорми на м'ясну продуктивність гусенят
Інші назви: Influence of germanium supplements into the goslings feed on their meat production
Влияние добавок германия в комбикорма на мясную продуктивность гусят
Автори: Гуньчак, Олена Володимирівна
Соболев, Олександр Іванович
Gunchak, Olena
Sobolev, Alexander
Гуньчак, Елена Владимировна
Соболев, Александр Иванович
Ключові слова: гусенята, германій, доза, комбікорм, м'ясна продуктивність.;goslings, germanium, dose, feed, meat production.;гусята, германий, доза, комбикорм, мясная продуктивность.
Дата публікації: 2013
Видавництво: Білоцекрівський національний аграрний університет
Короткий огляд (реферат): У науково-господарському досліді вивчено вплив добавок у комбікорми різних доз германію (0,1; 0,2 та 0,3 мг/кг) на забійні та м'ясні якості гусенят датської породи легарт. Аналіз одержаних результатів показав, що згодовування упродовж періоду вирощування (70 днів) птиці дослідних груп комбікормів, збагачених германієм, сприяло підвищен¬ню живої маси гусенят, що в цілому позитивно позначилося на їхній м'ясній продуктивності. Найкращу м'ясну проду¬ктивність мав молодняк, якому в комбікорми вводили германій із розрахунку 0.2 мг/кг. Уведення германію у такій кількості сприяло вірогідному збільшенню у гусенят маси напівпатраної та патраної тушок, а також маси їстівних час¬тин тушки. Маса їстівних частин тушок у молодняку збільшилася в основному за рахунок більш інтенсивного формування і розвитку м'язової тканини та шкіри з підшкірним жиром. В научно-хозяйственном опыте изучено влияние добавок в комбикорма разных доз германия (0,1; 0,2 и 0,3 мг/кг) на убойные и мясные качества гусят датской породы легарт. Анализ полученных результатов показал, что скармливание на протяжении периода выращивания (70 дней) птице опытных групп комбикормов, обогащенных германием, способствовало повышению живой массы гусят, что в целом оказало положительное влияние на их мясную продуктивность. Лучшую мяс- н>то продуктивность имел молодняк, которому в комбикорма вводили германий из расчета 0,2 мг/кг. Введение германия в таком количестве способствовало достоверному увеличению у гусят массы полупотрошеной и потрошеной тушек, а также массы съедобных частей тушек. Масса съедобных частей тушек у молодняка увеличилась в основном за счет более интен¬сивного формирования и развития мышечной ткани и кожи с подкожным жиром. Recently, such element as germanium has drawn the considerable attention of scholars and practitioners. Germanium is an element with a wide spectrum of biological activities. The results of numerous researches on laboratory animals and human clinical trials have shown that germanium compounds have anti-cancer, anti-inflammatory, analgesic, antioxidant, hypotensive, anti-viral, anti-fungal, anti-bacteria, anti-radiation, fungicide and neurotropic detoxicant physiological effects. The aim was to study the effect of different doses of germanium supplements in feed for geese on their meat production. Experimental studies were carried out on a Danish breed Legart goslings. To carry out scientific and economic experiment four groups of goslings were formed. In feed of experimental groups supplements of germanium were used (in mg/kg): the second group - 0,1. the third-0,2 and fourth of-0.3. Goslings of the first control group did not receive supplements of germanium. Analysis of the results of scientific and economic experiment showed that feeding poultry research groups during the peri¬od of cultivation of fodder enriched germanium positively impacted their meat productivity. Thus, the average weight of half-evicerated carcasses goslings second experimental group was higher thamthat of their peers in the control group by 2,3 %, the third - 3,3 % (P<0.05) and fourth - 1.8 % and respectively was 3574,9 g, 3612,3 and 3558,0 g. In goslings of the research groups weight of eviscerated carcasses was also higher and amounted 2590,7-2634.3 g com¬pared with 2533.3 g in the control group. However, the difference was statistically significant only in the third experimental group, a bird whose exceeded this indicator peers in the control group to 101.0 g or 4,0 % (P<0.05). Young research groups benefit from different edible parts of carcass weight. Compared with the control. the second exper¬imental group, the difference was 3.0 % (P<0,05). in the third - 4,9 (P<0,01) and fourth ~ 2,7 % (P<0.05). Weight of edible parts of carcasses in young research groups has increased mainly due to enhanced formation and development of muscle tissue and skin with subcutaneous fat. Out of edible parts is largely determined by the specific gravity of the muscles that form the basis of carcass. By this meas¬ure gosling research groups exceeded their peers in the control group (34.1 -34,4 % against 34,0 %). The difference in absolute muscle mass between birds of the control and experimental groups was in the second group - 2.2 %. in the third - 4.1 % (P<0.05) and fourth - 2.1 % for the latter. As inedible parts, their share in goslings second experimental group was 40.0 %. the third - 39,3 and fourth - 39.9 %. which is 0.6 %, 1.3 and 0.7 % respectively below than in the young control group. Reducing the output of inedible parts is mainly due to a decrease in poultry research groups relative weight of feathers, blood and goiter at 0,2-0,3 %. head and feet - by 0,2-0.4 %, inedible viscera - by 0,1-0,2 % and bones - by 0,2-0.4 °o. Reduction in carcass weight of poultry research groups inedible parts and increased weight of edible parts was of a positive impact on their relationship. Thus, in the second experimental group per unit mass of inedible parts accounted for 1.40. the third 1,44 and fourth - 1.41 edible. 2,2 %, 5,1 and 2,9 % respectively greater than that of the control group. In addition, poultry research groups favorably by their peers in the control group the ratio of carcass bone mass to muscle mass (respectively 1 : 2,92-2.98 compared with 1 : 2.85). The difference in this parameter between the control and experi¬mental groups was respectively 2,4 %, 4.5 and 2.4 %. So it is established that young sters the best efficiency of meat have the best efficiency of meat which were fed by all-mash enriched with germanium 0,2 mg/kg. The introduction of germanium in such amount contributed to the signifi¬cant increase of the mass of goslings of half-eviscerated and eviscerated carcasses, as well as the weight of the edible parts of the carcass.
Опис: Гуньчак О. В. Вплив добавок германію в комбікорми на м'ясну продуктивність гусенят / О.В. Гуньчак, О.І. Соболев // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : збірник наукових праць.- Біла Церква : БНАУ. - 2013.- Вип. 10 (105). - С.28-31.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/888
УДК: 636.598.035/085.55:546.289
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гуньчак.pdf128,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.