Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/875
Title: Вплив різних рівнів сирого протеїну і критичних амінокислот на молочну продуктивність та відтворні показники високопродуктивних корів
Other Titles: Influence of different levels of raw protein and critical amino acids on the milk productivity and reproductive indices of highly productive cows
Authors: Бомко, Віталій Семенович
Bomko, Vitalii
Keywords: корови;протеїн;лізин;метіонін;cows;protein;lysin;methionine;коровы;протеин;лизин;метионин
Issue Date: 2014
Publisher: Білоцерківський національний аграрний університет
Abstract: Досліджено вплив різних рівнів сирого протеїну, легко- і важкорозчинних його фракцій, лізину і метіоніну в раці- онах високопродуктивних корів у перші 100 днів лактації на молочну продуктивність та відтворні показники. Доведено, що оптимальним рівнем сирого протеїну у раціонах високопродуктивних корів (45 кг і більше молока за добу) центра- льної зони Лісостепу України у період роздоювання є 18 %, лізину – 1,1 %, метіоніну – 0,63 %, важкорозчинної фракції протеїну – 40–50 % від його загальної кількості. Це забезпечує підвищення молочної продуктивності корів на 9,9 % та зменшення втрат живої маси за період роздою на 31,6 %. Згодовування зазначених раціонів у перший період лактації корів сприяло скороченню сервіс-періоду на 41 день та зменшенню індексу осіменіння на 0,4. The influence of different levels of crude protein, its easy and difficult soluble fractions, lysine and methionine in the rations of high-yielding cows in the first 100 days of lactation on milk productivity and reproductive parameters was investigated. It is proved that the optimal level of raw protein in rations of high-yielding cows (45 kg or more milk per day) of the central zone of the forest-steppe Ukraine during the brooding period is 18%, lysine - 1.1%, methionine - 0.63%, hard-soluble protein fraction - 40-50% of its total number. This ensures an increase in the milk productivity of cows by 9.9% and a decrease in live weight loss in the period of decay by 31.6%. The feeding of these rations in the first period of lactation of cows reduced the service period by 41 days and decreased the insemination index by 0.4. Исследовано влияние различных уровней сырого протеина, легко- и труднорастворимых его фракций, лизина и метионина в рационах высокопродуктивных коров в первые 100 дней лактации на продуктивность и воспроизводите- льные показатели. Доказано, что оптимальным уровнем сырого протеина в рационах высокопродуктивных коров (45 кг и более молока в сутки) центральной зоны Лесостепи Украины в период раздоя есть 18 %, лизина – 1,1 %, метионина – 0,63 %, труднорастворимой фракции протеина – 40–50 % от его общего количества. Это обеспечивает повышение мо- лочной продуктивности на 9,9 % и уменьшение потерь живой массы за период раздоя на 31,6 %. Одновременно скарм- ливание указанных рационов в первый период лактации коров способствовало сокращению сервис-периода на 41 день и уменьшению индекса осеменения на 0,4.
Description: Бомко В.С. Вплив різних рівнів сирого протеїну і критичних амінокислот на молочну продуктивність та відтворні показники високопродуктивних корів / В.С. Бомко // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць. – Біла Церква: БНАУ, 2014.– Вип. 2 (112). – С. 5-9.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/875
metadata.dc.identifier.udc: УДК 636.2.034.387.74:636.2.082.4
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vplyv_riznykh.pdf302,77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.