Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8202
Title: Biotechnological Evaluation of Bee Ethology During Honey Collection and Probiotic Properties of Honey
Other Titles: Біотехнологічна оцінка етології бджіл під час збору меду та пробіотичні властивості меду
Authors: Postoienko, Volodymyr
Постоєнко, Володимир Олексійович
Bezpalyi, Ivan
Безпалий, Іван Федорович
Postoienko, Hanna
Постоєнко, Ганна Володимирівна
Keywords: biotechnological factors;ethology of bees;Ukrainian steppe breed;honey base;honey collection;freshly pumped honey;probiotic cultures;етологія бджіл;біотехнологічні фактори;медоносна база;українська степова порода;медозбір;свіжовикачаний мед;пробіотичні культури
Issue Date: 2022
Citation: Postoienko V. Biotechnological Evaluation of Bee Ethology During Honey Collection and Probiotic Properties of Honey / V. Postoienko, I. Bezpalyi, H. Postoienko // American Journal of Agriculture and Forestry .- 2022 .- Vol. 10, No. 3 .- P. 94-99. doi: 10.11648/j.ajaf.20221003.12
Abstract: The influence of biotechnological factors, such as purebred families and honey base on the ethology of bees in the process of nectar collection and the species composition of the association of probiotic cultures in freshly pumped honey to bees was found out. The research was conducted using Ukrainian steppe bees. The following most typical external features of their breed, namely the length of the proboscis from 6.34 to 6.44 mm, cubital index in the range of 2.17 ± 0.04 - 2.61 ± 0.05, discoidal displacement 76 - 100 %, the shape of the edge of the wax mirror 68 - 96% of convex cases. The species composition of honey plants in typical conditions of the Forest-Steppe zone of Ukraine, their contribution to the general honey harvest during the whole beekeeping season and the formation of antibacterial defense mechanism of bees based on the association of probiotic cultures in their intestines and freshly pumped honey are analyzed. Data on differentiation of selected cultures from bee honey by cultural-morphological and biochemical properties are given. Probiotic cultures were identified by cultivation on differential media. Thus, cultures of Lactobacillus plantarum and Bifidobacterium bifidum were accumulated on MRS medium (solid and liquid), and Enterococcus faecium was accumulated on tryptone soy medium. It is shown that the quantitative characteristics of honey accumulation in the bee nest depend on a number of biotechnological factors. The main indicators that affect the ethology of bees when collecting nectar are purebred and species composition of the honey base. The results of the research serve as a basis for further studies of the ethology of the Ukrainian steppe breed of bees during honey collection, its popularization and use in large apiaries (100 and more families) according to the breed zoning plan in the Forest-Steppe zone of Ukraine and for the development of new antibacterial, specific for bees, organic products based on probiotic cultures, isolated from honey.
Description: Вплив біотехнологічних факторів, таких як чистопородні сім'ї та медоносна база, на етологію бджіл процес збирання нектару та видовий склад асоціації пробіотичних культур у свіжовідкачаному меді до бджоли були виявлені. Дослідження проводили на українських степових бджолах. Найбільш характерні такі зовнішні риси їх порода, а саме довжина хоботка від 6,34 до 6,44 мм, ліктьовий індекс у межах 2,17±0,04 - 2,61±0,05, дискоїдальне зміщення 76 – 100 %, форма краю воскового дзеркала 68 – 96 % опуклих випадків. Видовий склад медоносів у типових умовах Лісостепової зони України, їх внесок у загальний збір меду протягом всього бджільницького сезону та формування механізму антибактеріального захисту бджіл на основі асоціації аналізують пробіотичні культури в їхньому кишечнику і свіжоперекачуваний мед. Дані щодо диференціації вибраних культур від бджолиного меду за культурально-морфологічними та біохімічними властивостями. Пробіотичні культури ідентифікували шляхом культивування на диференціальні середовища. Таким чином, на середовищі MRS накопичувалися культури Lactobacillus plantarum та Bifidobacterium bifidum (тверді та рідкі), а Enterococcus faecium накопичувалися на триптонно-соєвому середовищі. Показано, що кількісна Особливості накопичення меду в бджолиному гнізді залежить від низки біотехнологічних чинників. Основні показники, які впливають на етологію бджіл при збиранні чистопородного нектару та видовий склад медоносної бази. Результати дослідження є основою для подальших досліджень етології української степової породи бджіл при збиранні меду, її популяризація та використання на великих пасіках (100 і більше сімей) за планом породного районування в Лісостеповій зоні України та на розробку нових антибактеріальних, специфічних для бджіл, органічних продуктів на основі пробіотичних культур, виділяють із меду.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8202
ISSN: 2330-8583 (Print)
2330-8591 (Online)
metadata.dc.identifier.udc: 638.142:638.17
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Biotechnological_ Eva.pdf372,84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.