Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7537
Назва: Характеристика Triticum aestivum L. та Triticum durum Dest. за натурою зерна та масою 1000 зерен
Інші назви: Characteristics of Triticum aestivum L. and Triticum durum Dest. by the nature of the grain and the weight of 1000 grains
Автори: Лось, Руслан Миколайович
Los, Ruslan
Гуменюк, Олександр Володимирович
Humeniuk, Oleksandr
Кириленко, Віра Вікторівна
Kyrylenko, Vira
Правдзіва, Ірина Володимирівна
Pravdziva, Iryna
Дубовик, Наталія Сергіївна
Dubovyk, Nataliia
Ключові слова: натура зерна, маса 1000 зерен, пшениця озима, сорт;nature of grain, weight of 1000 grains, winter wheat, variety
Дата публікації: 29-кві-2022
Видавництво: Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН України
Бібліографічний опис: Характеристика Triticum aestivum L. та Triticum durum Dest. за натурою зерна та масою 1000 зерен / Р.М. Лось, О.В. Гуменюк, В.В. Кириленко, та iн. // Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні аспекти підвищення продуктивного та адаптивного потенціалу сільськогосподарських культур у контексті європейського зеленого курсу» (15–17 червня 2022 року). - с. Центральне, 2022. - С. 66.
Серія/номер: Селекція зернових культур;
Короткий огляд (реферат): Маса 1000 зерен являється компонентом при визначані потенціалу урожайності зерна пшениці. Існує тісний зв'язок між масою 1000 зерен і натурою зерна. Досліджували сорти пшениці озимої після двох попередників (соя та соняшник): ‘МІП Фортуна’, ‘МІП Ювілейна’, ‘МІП Лада’ Подолянка’ (стандарт), ‘Матрікс’ (Triticum aestivum L); ‘МІП Лакомка’ (Triticum durum Dest). Згідно державного стандарту, як для твердої так і для м’якої пшениці отримані дані сортів можна віднести до першого класу. У результаті проведених досліджень сорт ‘МІП Лакомка’ після попередника соя перевищив сорт ‘Подолянка’ (807 г/л) за показником натура зерна на 8 г/л, після соняшника на 4 г/л. Маса 1000 зерен була вищою на 0,4 г після обох попередників. Високі показники натури зерна Triticum aestivum L сформували ‘МІП Фортуна’ та ‘МІП Ювілейна’ лише після попередника соя. Сорт ‘МІП Фортуна’ мав найвищу масу 1000 зерен після обох попередників (39,6–39,8 г). Дещо нижчі показники мав сорт іноземної селекції ‘Матрікс’ – натура зерна становила 740 та 735 г/л (після сої та соняшника відповідно), маса 1000 зерен – 35,2 та 34,6 г (після сої та соняшника відповідно). The weight of 1000 grains is a component in determining the yield potential of wheat grain. There is a close relationship between the mass of 1000 grains and the nature of the grain. Varieties of winter wheat after two predecessors (soybeans and sunflowers) were studied: ‘MIP Fortuna’, ‘MIP IUvileina’, ‘MIP Lada‘, 'Podolianka ’(standard),‘ Matrix ’(Triticum aestivum L); ‘MIP Lakomka’ (Triticum durum Dest). According to the state standard, for both durum and soft wheat, the obtained data of grades can be referred to the first class. As a result of the conducted research, the variety ‘MIP Lakomka’ after the predecessor of soybean exceeded the variety ‘Podolianka’ (807 g / l) in terms of grain yield by 8 g / l, after sunflower by 4 g / l. The weight of 1000 grains was higher by 0.4 g after both predecessors. The high grain yield of Triticum aestivum L was formed by ‘MIP Fortuna’ and ‘MIP IUvileina’ only after the soybean predecessor. The ‘MIP Fortuna’ variety had the highest weight of 1000 grains after both predecessors (39.6–39.8 g). The 'Matrix' variety of foreign selection had slightly lower indicators - grain yield was 740 and 735 g / l (after soybeans and sunflowers, respectively), weight of 1000 grains was 35.2 and 34.6 g (after soybeans and sunflowers, respectively).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7537
УДК: 633.111.1.633.112.1.
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kharacteristica_TRITICUM AESTIVUM L..pdf159,12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.