Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7506
Назва: Суб’єкти правовідносин у сфері органічного сільськогосподарського виробництва: загальна характеристика
Інші назви: Subjects of legal relations in the field of organic agricultural production: general characteristics
Автори: Новак, Тамара Сергіївна
Novak, Tamara
Мельник, Вікторія Олександрівна
Melnyk, Victoria
Ключові слова: суб’єкт;subject;органічне сільськогосподарське виробництво;organic agricultural production;сільськогосподарське підприємство;agricultural enterprise;виробник сільськогосподарської продукції;producer of agricultural products;оператор;operator;орган сертифікації;certification body;органічна продукція;organic products
Дата публікації: 2021
Видавництво: Національний університет біоресурсів і природокористування України
Бібліографічний опис: Новак Т. С. Суб’єкти правовідносин у сфері органічного сільськогосподарського виробництва: загальна характеристика / Т. С. Новак, В. О. Мельник // Право. Людина. Довкілля. Сер. Право. – 2021. - Vol. 12. - № 2. – С. 65-73. DOI: https://doi.org/10.31548/law2021.02.008
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена визначенню поняття та видів суб’єктів правовідносин у сфері органічного сільськогосподарського виробництва на основі аналізу доктринальних підходів та положень вітчизняного і міжнародного законодавства. Застосовуючи підхід «від загального до конкретного» досліджено поняття «суб’єкти правовідносин», «суб’єкти аграрних правовідносин», «суб’єкти правовідносин у сфері органічного сільськогосподарського виробництва». Зроблено висновок, що поняття «виробник сільськогосподарської продукції» є узагальненим та охоплює всіх виробників такої продукції, незалежно від об’єкту виробництва та інших характеристик цього суб’єкту та процесу виробництва. Сформульовано поняття «виробник органічної продукції (сировини)» – це суб’єкт аграрних правовідносин, що самостійно володіє і розпоряджається відособленим майном, у майновому комплексі якого основним засобом виробництва є природний об’єкт – земля сільськогосподарського призначення, що використовується ним для виробництва органічної продукції, а також переробки сировини рослинного і тваринного походження, або ж рибогосподарський об’єкт для виробництва та переробки об’єктів аквакультури з метою забезпечення продовольчої безпеки за умови дотримання вимог щодо екологічної безпеки. Визначено базові конститутивні ознаки виробників органічної продукції (сировини): наявність сертифікату відповідності та включення до реєстрів згідно законодавства. Обґрунтовано, що основними суб’єктами правовідносин у сфері органічного сільськогосподарського виробництва є фізичні та юридичні особи, що здійснюють виробництво та/або обіг продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Допоміжними суб’єктами правовідносин в досліджуваній сфері є органи сертифікації, органи державної влади, наділені повноваженнями у сфері регулювання та контролю за такою діяльністю, а також переробні, заготівельні, збутові, постачальницькі, сервісні та інші аграрні господарюючі суб’єкти, громадськість.
Опис: The article is devoted to the definition of the concept and types of subjects of legal relations in the field of organic agricultural production based on the analysis of doctrinal approaches and provisions of domestic and international law. Applying the approach «from general to specific» the concepts of «subjects of legal rela tions», «subjects of agrarian legal relations», «subjects of legal relations in the field of organic agricultural production» are investigated. It is concluded that the concept of «agricultural producer» is generalized and covers all pro ducers of such products, regard less of the object of production and other characteristics of this entity and the production process. Formulated is the concept of «producer of organic products (raw materials)» – a subject of agrarian legal relations, which independently owns and disposes of separate property, in the property complex of which the main means of production is a natural object – agricultural land used by it for organic production, as well as processing of raw materials of plant and animal origin, or a fishery facility for the production and processing of aquaculture facilities in order to ensure food security, subject to compliance with environmental safety requirements. The basic constitutive features of producers of organic products (raw materials) are determined: the pres ence of a certificate of conformity and inclusion in the registers according to the legislation. It is substantiated that the main subjects of legal relations in the field of organic agricultur al production are individuals and legal entities engaged in the production and/or circulation of products in accordance with the requirements of legislation in the field of organic production, circulation and labeling of organic products. Auxiliary subjects of legal relations in the research area are certification bodies, public authorities with powers in the field of regulation and control over such activities, as well as processing, procurement, marketing, supply, service and other agricultural entities, the public.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7506
ISSN: 2663-1350
УДК: 349.2
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Subiekty_pravovidnosyn.pdf693,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.