Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7129
Title: Вплив генотипових і фенотипових чинників на показники комфорту корів
Other Titles: The Influence of genotypic and phenotypic factors on indicators of cow comfort
Authors: Борщ, Олександр Олександрович
Borsch, Oleksandr
Keywords: корови;температурні стреси;комфорт;продуктивність;поведінка;варіанти утримання;cows;temperature stresses;productivity;comfort;behavior;housing options
Issue Date: 2021
Publisher: Білоцерківський НАУ
Citation: Борщ О. О. Вплив генотипових і фенотипових чинників на показники комфорту корів / О. О. Борщ // Технологія виробництва і переробки продукції: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2021 .- № 2 (166) .- С. 7-20. doi: 10.33245/2310-9289-2021-166-2-7-20
Abstract: Мета статті – узагальнення знань про вплив температурного стресу на здоров’я, продуктивність і рівень комфорту корів та обговорення стратегій управління, які б пом’якшили вплив цих чинників. Дослідження впливу погодних явищ на поведінкові та фізіологічні процеси посідає важливе місце в розробленні високоефективних методів управління молочним скотарством. Чинники клімату і погоди набули важливого значення у системі взаємодії «організм-середовище». Одним із основних чинників підвищення показників комфортності умов утримання корів у приміщеннях різного типу, на вигульних майданчиках та на пасовищах є створення таких показників мі кроклімату, котрі якнайкраще б відповідали біологічним потребам молоч них корів залежно від пори року і продуктивності. Серед погодних чинників, що впливають на функціонування молочної худоби, найбільший вплив має температура навколишнього середовища (термонейтральною для організму молочної худоби є температура в діапазоні від -5 до 25 °С). Через постійні обмінні процеси організм великої рогатої худоби дуже уразливий до дії температури навколишнього середовища. Особливо це відчувається у періоди тривалих низько- або високотемпературних навантажень. Порушення обмінних і терморегуляційних процесів прямо впливає на тривалість та характер поведінкових і фізіологічних реакцій та спричиняє стрес у тварин. Тривалий температурний стрес – причина коливання показників продуктивності, якісного складу молока та проблем з відтворенням і загалом значно впливає на рентабельність виробництва продукції. Для зниження впливу температурних стресів на організм молочних корів науковцями запропоновано стратегії управління у періоди високо- та низькотемпературного навантаження. Ці стратегії поділяються на генотипові: відбір термостійких особин різних порід та фенотипові: використання засобів регулювання мікроклімату та модернізація методів управління годівлею.
Description: The aim of this article is to summarize the available knowledge about the effects of temperature stress on cow health, productivity and comfort levels, and to discuss management strategies that would mitigate these factors. The study of the influence of weather phenomena on behavioral and physiological processes takes an important place in the development of highly effective methods for managing dairy cattle breeding. Climate and weather factors have become important in the system of interaction «organism-environment». One of the main factors in increasing the comfort indicators of conditions for keeping cows in premises of various types, on walking grounds and on pastures is the creation of such microclimate indicators that would better correspond to the biological needs of dairy cows, depending on the season and productivity. Among the weather factors affecting the functioning of dairy cattle, the ambient temperature has the greatest influence, (the temperature in the range from -5 to 25 °C is thermally neutral for the organism of dairy cattle). Due to the constancy of metabolic processes, the body of cattle is very vulnerable to the effects of ambient temperature. This is especially felt during periods of prolonged low or high temperature loads. Disruption of metabolic and thermoregulatory processes directly affects the duration and nature of behavioral and physiological reactions and causes stress in animals. Prolonged temperature stress is the cause of fluctuations in productivity indicators, the qualitative composition of milk, problems with reproduction and, taken together, significantly affects the profitability of production. To reduce the effect of temperature stresses on the body of dairy cows, scientists have proposed management strategies during periods of high and low temperature loads. These strategies divided into genotypic: selection of temperature resistant individuals of different breeds and phenotypic: the use of microclimate control means and modernization of feeding management methods.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7129
ISSN: 2310-9289
2415-7635
metadata.dc.identifier.udc: 636.2.083.082.12:619:614.9
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vplyv_henotypovykh.pdf915,33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.