Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5953
Title: Сутність економічної ефективності як об’єкта управління в сільськогосподарських підприємствах
Other Titles: The essence of economic efficiency as an object of management in agricultural enterprises
Authors: Свиноус, Іван Вікторович
Svynous, Ivan
Гура, Анатолій Минович
Hura, Anatoliy
Keywords: критерії;criteria;оцінка;evaluation;економічна ефективність;economic efficiency;сільськогосподарське підприємство;agricultural enterprise;управління;management
Issue Date: 2018
Citation: Свиноус І. В. Сутність економічної ефективності як об’єкта управління в сільськогосподарських підприємствах / І.В. Свиноус, А.М. Гура // Держава та регіони. - 2018. - № 6 (105). - С. 64–73.
Abstract: У статті встановлено, що в ринковому середовищі проблема підвищення ефективності галузей агропромислового комплексу стає первинною, оскільки результативність господарської діяльності багато в чому визначає темпи розширеного відтворення і рівень задоволення потреб суспільства у продовольстві та сільськогосподарській сировині. Тому розроблення питань підвищення ефективності виробництва у цих умовах залишається однією з актуальних проблем сучасної економічної науки, а об'єктивна необхідність підвищення ефективності виробництва зумовлена значенням галузі. Узагальнюючи підходи до розуміння сутності ефективності, нами встановлено, що окремими науковцями вона пов’язується з результативністю. Вважаємо, що в ринкових умовах діяльність товаровиробників в аграрному секторі має бути спрямована, насамперед, на одержання прибутку через виробництво і реалізацію споживчих вартостей, які задовольняють своїми властивостями певні потреби людей або кожного індивідуума. При цьому споживча вартість, матеріалізована в ефекті, може бути отримана і поза сферою виробничої діяльності (дар природи та ін.). До корисних ефектів можна віднести і заощаджений час, який сприятиме одержанню додаткових споживчих вартостей.
Description: The article finds that in the market environment, the problem of increasing the efficiency of the branches of the agro-industrial complex becomes primary since the effectiveness of economic activity largely determines the pace of expanded reproduction and the level of satisfaction of the needs of society in food and agricultural raw materials. Therefore, the development of issues of increasing the efficiency of production in these conditions remains one of the pressing problems of modern economic science, and the objective need to increase the efficiency of production is due to the value of the industry. Summarizing existing approaches to understanding the essence of effectiveness, we found that it is associated with the effectiveness of individual scientists. We believe that, in market conditions, the activity of commodity producers in the agrarian sector should be directed, first of all, to profit through the production and sale of consumer values that satisfy their properties to meet the specific needs of people or individuals. At the same time, the consumer value, materialized in effect, can also be obtained outside the sphere of production activity (gift of nature, etc.). The beneficial effects can be attributed to the time saved, which will contribute to obtaining additional consumer value.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5953
metadata.dc.identifier.udc: 330.131.5:658
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
sutnist_ekonomichnoyi.pdf235,49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.