Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/573
Назва: Застосування методу мікроструктурного визначення бактерій у м’ясі забійних тварин та м’ясопродуктах
Інші назви: Применение метода микроструктурных определения бактерий в мясе убойных животных и мясопродуктах
Аpplication of the method of microstructural determination of bacteria in meat of the military poultry and meat of products
Автори: Богатко, Надія Михайлівна
Богатко, Надежна Михайловна
Bogatko, Nadiа
Щуревич, Григорій Панасович
Щуревич, Григорий Афанасиевич
Schyrevuch, Gregory
Сахнюк, Наталья Іванівна
Сахнюк, Наталия Ивановна
Sahnuk, Natalia
Яценко, Іван Володимирович
Яценко, Иван Владимирович
Yatsenko, Ivan
Ключові слова: судово-ветеринарна експертиза;судебно-ветеринарная экспертиза;forensic veterinary examination;безпечність;безопасность;safety;мікроструктурний метод;микроструктурный метод;microstructural method;свинина;свинина;pork;яловичина;говядина;beef;м’ясо птиці;мясо птицы;meat of poultry;м’ясопродукти;мясопродукты;meat products
Дата публікації: 2017
Короткий огляд (реферат): Проведено дослідження на розроблення методу мікроструктурного визначення бактерій у м’ясі забійних тварин, птиці та м’ясопродуктах. достовірність розробленого методу при проведенні судово-ветеринарної експертизи за визначення безпечності м’яса забійних тварин, птиці та м’ясопродуктів становила 99,9 %. При проведенні судово-ветеринарної експертизи на встановлення безпечності м’яса забійних тварин, птиці та м’ясопродуктів під час їх зберігання те реалізації застосовувати розроблений метод мікроструктурного визначення бактерій у виробничих лабораторіях потужностей із переробки м’яса, забійних підприємствах та підприємствах із реалізації та зберігання м’яса (супермаркетах, магазинах, оптових базах, холодильниках тощо), а також у державних лабораторіях ветеринарної медицини та у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на агропромислових ринках. Проведены исследования на разработку метода микроструктурного определения бактерий в мясе убойных животных, птицы и мясопродуктах. Достоверность разработанного метода при проведении судово-ветеринарной экспертизе при определении безопасности мяса убойных животных, птицы и мясопродуктов составляла 99,9 %. Вследствии проведения судебно-ветеринарной экспертизы при определении безопасности мяса убойных животных, птицы и мясопродуктов при их хранении и реализации применять разработанный метод микроструктурного определения бактерий в производственных лабораториях предприятий по переработке мяса, бойнях, предприятиях по реализации и хранению мяса (супермаркетах, магазинах, оптовых базах, холодильниках), а также в государственных лабораториях ветеринарной медицины и в лабораториях ветеринарно-санитарной экспертизы на агропромышленных рынках. Market operators are obliged to issue safe and high-quality meat products. Market operators are responsible for ensuring compliance with safety legislation and individual food quality indicators within the activities they carry out. Also, market operators are obliged to ensure compliance with the requirements of the current Law of Ukraine "On basic principles and requirements for the safety and quality of food products" regarding hygienic requirements for food products at all stages of their production and circulation. In order to ensure that consumers receive safe and high-quality meat raw materials, it is necessary to develop new methods for their proper control, which allow to objectively assess the safety and quality of meat of slaughtered animals, poultry and meat products for storage and sale or use for the production of meat products. The research was conducted to develop a method of microstructural determination of bacteria in meat of slaughtered animals, poultry and meat products. The reliability of the developed method during the conduct of forensic veterinary expertise for determining the safety of meat of slaughtered animals, poultry and meat products was 99.9%. The essence of the microstructural method for the determination of bacteria in the meat of slaughtered animals, poultry and meat products for the purpose of establishing their safety is the application of freezing microtome, change of color and time during sequential coloring of meat and meat slices in the amount of 2 to 4 aqueous solution of thiocarmine P with a mass concentration of 0.2% for 10- 11 min, flushing with distilled water, differentiating sections in a mixture of ethanol solution with a mass concentration of 96% and a solution of hydrochloric acid with a mass concentration of 0.1 mol/dm3 (1:1), with immersion of sections in a solution of ethanol with a mass concentration of 70% for 2-2.5 minutes, and then in a solution of ethanol with a mass concentration of 96% for 1-1.5 minutes and transfer to xylene for 1-1.5 minutes and subsequent insertion of sections in a canadian balm and looking at drugs under a light microscope and detecting bacteria that are painted in blue. When conducting a forensic examination to establish the safety of meat of slaughtered animals, poultry and meat products during their storage, the implementation of the developed method of microstructural determination of bacteria in production laboratories of facilities for processing meat, slaughter enterprises and enterprises for the implementation and storage meat (supermarkets, shops, wholesale bases, refrigerators, etc.), as well as in state laboratories of veterinary medicine and in laboratories of veterinary and sanitary examination on a the wholesale markets.
Опис: Богатко Н.М. Застосування методу мікроструктурного визначення бактерій у м’ясі забійних тварин та м’ясопродуктах /Н.М.Богатко, Г.П.Щуревич, Н.І.Сахнюк, І.В.Яценко //Збірник наук. праць Харківської зоовет.акад. - Х.: РВВ ХДЗВА., 2017. - Вип. 35, т.1, ч. 2 "Ветеринарні науки", – С.26-30.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/573
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zbirnik35-t1-1-26-30.pdf229,73 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.