Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/566
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorMerzlov, Serhii-
dc.contributor.authorМерзлов, Сергій Віталійович-
dc.contributor.authorLomova, Neonila-
dc.contributor.authorЛомова, Неоніла Миколаївна-
dc.contributor.authorNarizhniy, Serhiy-
dc.contributor.authorНаріжний Сергій Анатолійович, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorSnizhko, Olha-
dc.contributor.authorСніжко, Ольга Олегівна-
dc.contributor.authorVoroshchuk, Viktor-
dc.contributor.authorВорощук, Віктор Ярославович-
dc.date.accessioned2018-04-12T08:38:16Z-
dc.date.available2018-04-12T08:38:16Z-
dc.date.issued2017-11-
dc.identifier.issn2504-5687-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/566-
dc.descriptionInvestigation of the process of bee pollen comminution / S. Merzlov, N. Lomova, S. Narizhnyy and other // Eureka: Life sciences. – 2017.- №5 – С. 39-44.uk_UA
dc.description.abstractThe quality of modern food products may be improved by adding bee pollen (PB) to the composition. The important stage of the process of improvement of an existent product or creation of new one is the optimization of the technology of bee pollen preparation, especially, comminution. The aim of the researchers was to investigate the process of comminution and to optimize technological parameters for receiving high-quality powder, used as a component of sour-milk beverages and other products. The study elucidates the influence of a series of factors on the size of particles and quality of bee pollen powder by technological and phytochemical properties. Using the visual method with modern optimal devices, it was established, that pollen can be comminuted to the particles size 120–8 mcm. The dispersity degree of received powder caused changes of the phytochemical activity and technological parameters of a product. The method of colorimetry determined that the content of flavonoids in pollen increases by 53 % of the community to particle sizes 15±5 mcm and decreases at the higher dispersity. The screening method determined the homogeneity of the material, processed by three types of comminutors and substantiated the use of a mill-pestle in the technology of bee pollen comminution as the most effective comminutor. Using the plan of the complete factor experiment of the third kind, there were studied the surfaces of a response of the dependence of pollen powder homogeneity on the comminutor work intensity, mass, and term of the material processing. Technological parameters of pollen comminution by a mill-pestle were optimized: working body speed 70–80 turn/min (min−1), processing duration – 6 min, batch mass – 150 g. Якість сучасних харчових продуктів може бути покращено шляхом додавання до складу бджолиного пилку. Важливим етапом у процесі вдосконалення існуючого продукту або створенням нового є оптимізація технології підготовки бджолиного пилку, особливо, подрібнення. Метою досліджень було вивчення процесу подрібнення та оптимізації технологічних параметрів отримання високоякісного порошку, що використовується як компонент кисломолочних напоїв та інших продуктів. Дослідження висвітлює вплив ряду факторів на розмір частинок та якість пилку бджолиного за технологічними та фітохімічними властивостями. Використовуючи візуальний метод із сучасними пристроями, було встановлено, що пилок можна подрібнити до часток розміром 120-8 мкм. Ступінь дисперсності отриманого порошку викликає зміни фітохімічної активності та технологічних параметрів продукту. Методом колориметрії визначено, що вміст флавоноїдів у пилку збільшується на 53% при подрібненні до розміру частинок 15 ± 5 мкм і зменшується при більш високій дисперсності. Визначено однорідність матеріалу, обробленого трьома типами диспергаторів, і обґрунтовано використання для подрібнення бджолиного пилку найефективнішого диспергатора. Використовуючи план повнофакторного експерименту, були досліджені залежності однорідності порошку від інтенсивності роботи диспергатора, маси та терміну обробки матеріалу. Оптимізовано технологічні параметри диспергування пилку: робоча швидкість 70-80 об/хв (хв-1), тривалість обробки - 6 хв, маса - 150 г. Качество современных пищевых продуктов может быть улучшено путем добавления в состав пыльцы. Важным этапом в процессе совершенствования существующего продукта или созданием нового является оптимизация технологии подготовки пчелиной пыльцы, особенно, измельчения. Целью исследований было изучение процесса измельчения и оптимизации технологических параметров получения высококачественного порошка, используемого в качестве компонента кисломолочных напитков и других продуктов. Исследование освещает влияние ряда факторов на размер частиц и качество пыльцы пчелиной по технологическим и фитохимическими свойствами. Используя визуальный метод с современными устройствами, было установлено, что пыльцу можно измельчить до частиц размером 120-8 мкм. Степень дисперсности полученного порошка вызывает изменения фитохимической активности и технологических параметров продукта. Методом колориметрии определено, что содержание флавоноидов в пыльце увеличивается на 53% при измельчении до размера частиц 15 ± 5 мкм и уменьшается при более высокой дисперсности. Определены однородность материала, обработанного тремя типами диспергаторов, и обосновано использование для измельчения пыльцы эффективного диспергатора. Используя план полнофакторного эксперимента, были исследованы зависимости однородности порошка от интенсивности работы диспергатора, массы и срока обработки материала. Оптимизированы технологические параметры диспергирования пыльцы: рабочая скорость 70-80 об / мин (мин-1), продолжительность обработки - 6 мин, масса - 150 г.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectbee pollen powderuk_UA
dc.subjectbee pollen comminutionuk_UA
dc.subjectfull-features experiment, phytochemicaluk_UA
dc.subjectactivity of bee pollenuk_UA
dc.subjectпорошок бджолиного пилкуuk_UA
dc.subjectподрібнення бджолиного пилкуuk_UA
dc.subjectповнофакторний експериментuk_UA
dc.subjectфітохімічна активність бджолиного пилкуuk_UA
dc.subjectпчелиная пыльцаuk_UA
dc.subjectизмельчение пыльцыuk_UA
dc.subjectполнофакторный экспериментuk_UA
dc.subjectфитохимическая активность пыльцыuk_UA
dc.titleInvestigation of the process of bee pollen comminutionuk_UA
dc.title.alternativeДослідження подрібнення бджолиного пилкуuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.146.34; 638.167.168uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Investigation_of.pdf673,73 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.