Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5657
Назва: Effect of beta-lactoglobulin genotypes on composition and technological properties of milk in Ukrainian Black-and-White dairy cattle
Інші назви: Вплив генотипів гена бета-лактоглобуліну на хімічний склад та технологічні властивості молока української чорно-рябої молочної худоби
Автори: Dyman, Tatyana
Димань, Тетяна Миколаївна
Plivachuk, Olena
Плівачук, Олена Павлівна
Ключові слова: milk production traits;beta-lactoglobulin gene;genotypes;milk yield;milk composition;cheese-making properties;heat stability;молочна продуктивність;ген бета-лактоглобуліну;генотипи;надій;хімічний склад молока;сиропридатність;термостабільність
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Dyman T. M. Effect of beta-lactoglobulin genotypes on composition and technological properties of milk in Ukrainian Black-and-White dairy cattle / T. M. Dyman, O. P. Plivachuk // Розведення і генетика тварин. - 2015. - Вип. 49. - С. 187-192.
Короткий огляд (реферат): A total of 200 Ukrainian Black-and-White dairy cows were genotyped for the betalactoglobulin gene (β-LGB). The β-LGB genotypes were analyzed using PCR-RFLP method. In this breed, the frequencies of alleles were follows: A=0,630 and B=0,370. The frequencies of AA, AB and BB genotypes were 0,430, 0,400 and 0,170 respectively. Results showed that β-LGB AA genotype had higher milk yield, whole protein, total solids and milk solids non-fat (MSNF) content than AB and BB individuals. With respect to milk fat content (%), the BB genotype had higher levels than the AA and AB individuals. The results showed that milk with best cheese-making properties was obtained by cows with the genotype BB. Their milk had higher casein content and casein number and shorter coagulation time. At the same time the heat stability of this milk was less compared to milk from animals with the β-LGB AA and AB genotypes. The results presented here demonstrate that the β-LGB genotypes may be used as selection criteria in programs of Ukrainian Black-and-White dairy cattle breeding and improvement.
Опис: Проведено аналіз генетичної структури української чорно-рябої молочної худоби (n=200) за локусом гена бета-лактоглобуліну. Для ідентифікації генотипів було використано метод ПЛР-ПДРФ. У дослідженій мікропопуляції тварин виявлено два алелі гена бета-лактоглобуліну – А і В – з частотами 0,630 і 0,370 відповідно. Частоти генотипів AA, AB та BB становили відповідно 0,430, 0,400 та 0,170. Результати досліджень показали, що корови-носії генотипу АА мали вищі показники надою, масової частки загального білка, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку, ніж носії генотипів АА і АВ. Водночас гомозиготи ВВ мали молоко з вищим умістом жиру (%) порівняно з генотипами АА і АВ. Молоко з кращими показниками сиропридатності отримували також від корів з генотипом ВВ. Таке молоко мало більшу масову частку казеїну, більшу частку казеїну у загальному білку і коротший час зсідання згустку під впливом сичужного ферменту. Водночас його термостабільність була нижчою порівняно з молоком тварин з генотипами АА і АВ. Відтак, генотип тварин за геном бета-лактоглобуліну можна використовувати як селекційний критерій у програмах розведення і удосконалення української чорно-рябої молочної худоби.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5657
УДК: 636.2.034:636.2.082.2
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Effect_of_beta-_lactoglob.pdf352,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.