Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5445
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМінорова, Антоніна Володимирівна-
dc.contributor.authorMinorova, Antonina-
dc.contributor.authorРудакова, Тетяна Василівна-
dc.contributor.authorRudakova, Tetiana-
dc.contributor.authorКрушельницька, Наталя Леонідівна-
dc.contributor.authorKrushelnytska, Natalia-
dc.contributor.authorМоісеєва, Людмила Олексіївна-
dc.contributor.authorMoiseeva, Liudmyla-
dc.contributor.authorНаріжний, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorNarizhniy, Serhiy-
dc.date.accessioned2021-01-11T13:05:19Z-
dc.date.available2021-01-11T13:05:19Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationОцінка якості сухих молочних багатокомпонентних сумішей на принципах кваліметрії / А. В. Мінорова, Т. В. Рудакова, Н. Л. Крушельницька та ін. // Продовольчі ресурси: зб. наук. праць Ін-т продовольчих ресурсів НААН України .- К.: ТОВ «БАРМИ» .– 2020 .- №15 .– С. 139-150. doi.org/10.31073/foodresourses2020-15-15uk_UA
dc.identifier.issn2616-7204(p)-
dc.identifier.issn2616-809Х(е)-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5445-
dc.descriptionToday, increasingly popular are dry dairy products of high nutritional and biological value for special purposes. The use of qualimetric forecasting allows to predict the set qualities of new products and ensure maximum compliance with the requirements and expectations of consumers. The qualimetric method of food quality assessment makes it possible to formalize and evaluate almost any product properties with a given degree of accuracy, as well as to present a generalized quality indicator in an integrated and expanded form. The authors have developed an algorithm for evaluating a complex quality indicator of dry milk multicomponent mixtures, which is based on the application of qualimetry methods. The subject of the study were dry milk multicomponent mixtures obtained by spray drying, with the addition of dry whey protein concentrate (CSB) with a mass fraction of protein of 80% in an amount of from 1.0% to 6.0%. The control was a dry mixture with a milk-carbohydrate base without protein concentrate. Research methods. The proposed qualimetric model considers the quality of the product as a hierarchical set of properties, represented by three levels. The model includes the following indicators of the first level: indicators of purpose, specific indicators, indicators of stability. Results. It is shown that the complex quality indicators of experimental samples of milk powder with CSB exceed the similar indicator of the control sample by an average of 16%. It was found that the highest complex quality indicator has a sample with a dose of CSB 4%, where its indicator is 26% higher than the control sample. Based on the obtained results, it can be concluded that the formulations of test samples with a dose of CSB of 2% and 4% can be used in the development of technology of dry fermented milk product. The identified comprehensive quality indicators confirm the feasibility of producing a special purpose product, increased nutritional and biological value, long shelf life.uk_UA
dc.description.abstractНа сьогоднішній день все більшу популярність набирають сухі молочні продукти підвищеної харчової та біологічної цінності спеціального призначення. Використання кваліметричного прогнозування дозволяє передбачити задані якості нової продукції та забезпечити максимальну відповідність вимогам та сподіванням споживачів. Кваліметричний метод оцінки якості харчових продуктів дає можливість формалізувати і оцінити практично будь-які властивості продукту із заданим ступенем точності, а також представити узагальнено показник якості в інтегральному та розгорнутому вигляді. Авторами розроблено алгоритм оцінювання комплексного показника якості сухих молочних багатокомпонентних сумішей, який базується на застосуванні методів кваліметрії. Предметом досліджень були сухі молочні багатокомпонентні суміші, отримані способом розпилювального сушіння, з додаванням сухого концентрату сироваткових білків (КСБ) з масовою часткою білка 80 % у кількості від 1,0 % до 6,0 %. Контролем слугувала суха суміш з молочно-вуглеводною основою без білкового концентрату. Методи досліджень. Запропонована кваліметрична модель розглядає якість продукту як ієрархічну сукупність властивостей, представлену трьома рівнями. У модель включені такі показники першого рівня: показники призначення, специфічні показники, показники стабільності. Результати. Показано, що комплексні показники якості дослідних зразків сухих молочних сумішей з КСБ перевершують аналогічний показник контрольного зразку в середньому на 16%. Встановлено, що найвищий комплексний показник якості має зразок з дозою внесення КСБ 4%, де його показник на 26 % вищий у порівнянні з контрольним зразком. Посилаючись на отримані результати можна зробити висновок, що рецептури дослідних зразків з дозою внесення КСБ 2% та 4 % можуть бути використані під час розроблення технології сухого кисломолочного продукту. Визначені комплексні показники якості підтверджують доцільність виробництва продукту спеціального призначення, підвищеної харчової та біологічної цінності, тривалого строку зберігання.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherІнститут продовольчих ресурсів НААНuk_UA
dc.subjectсухі молочні багатокомпонентні сумішіuk_UA
dc.subjectконцентрат сироваткових білківuk_UA
dc.subjectкваліметріяuk_UA
dc.subjectієрархічна структура властивостейuk_UA
dc.subjectкоефіцієнти вагомостіuk_UA
dc.subjectкомплексний показник якостіuk_UA
dc.subjectdry milk multicomponent mixesuk_UA
dc.subjectwhey protein concentrateuk_UA
dc.subjectqualimetryuk_UA
dc.subjecthierarchical structure of propertiesuk_UA
dc.subjectweighting factorsuk_UA
dc.subjectcomplex quality indicatoruk_UA
dc.titleОцінка якості сухих молочних багатокомпонентних сумішей на принципах кваліметріїuk_UA
dc.title.alternativeQuality evaluation of milk multicomponent mixtures on the principles of qualimetryuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.344:663.674uk_UA
dc.identifier.doidoi.org/10.31073/foodresourses2020-15-15-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
otsinka_yakosti.pdf477,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.