Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/527
Title: Вплив коливань температурного режиму водойми на вміст білків в ембріонах та передличинках окуня звичайного (Рerca fluviatilis, l.)
Other Titles: The impact of temperature fluctuations in natural thewaters on protein content in embryos and pre larva Euro-pean Perch (Perca fluviatilis, L.)
Authors: Водяніцький, Олександр Миколайович
Vodyanitskyy, Oleksandr
Потрохов, Олександр Семенович
Potrohov, Olersandr
Гриневич, Наталія Євгеніївна
Grynevych, Nataliy
Куновський, Юрій Володимирович
Kunovskii, Yrii
Присяжнюк Наталія Михайлівна
Prisiazhniuk, Nataliy
Михальський, Олег Ральфович
Mychalskii, Oleg
Keywords: окунь звичайний;ембріональний розвиток;передличинка;рівень білків;embryonic development;embryo;pre-larva;level of proteins;эмбриональное развитие;предличинка;уровень белков
Issue Date: 2016
Publisher: Білоцерківський національний аграрний університет
Abstract: Досліджено вплив коливань температури та вмісту розчиненого кисню у природних водоймах на проходження ембріонального та постембріонального розвитку окуня, вивчено захисні реакції ембріонів риб на зміни чинників навколишнього середовища, враховуючи фізіолого-біохімічні показники ембріонів риб за дії абіотичних чинників водного середовища. Встановлено, що за показником вмісту білків в ембріонах та передличинках в поєднанні з ін-шими показниками можна чітко визначити оптимальність умов середовища для різних видів риб і навіть різних ста-дій розвитку. Під час аналізу результатів власних досліджень було помічено значне збільшення рівня білків в перед-личинках окуня до діапазону 259,4–323,3 мг/г порівняно зі стадією розвитку – пігментація очей (78–94,9 мг/г), що на 70–71 % менше. The article presents the investigation of effect of fluctuations in temperature and content of dissolved oxygen in natural waters and the passage of embryonic and postembryonic development of perch, the study of fish embryos protective response to changes in environmental factors including physiological and biochemical parameters of fish embryos under the influence of abiotic factors aquatic environment. Fish – primarily water animals that live in the water. Therefore, the properties of water have a significant impact on growth and development and ultimately on the composition of fish fauna reservoirs. Energy supply adaptation mechanisms in fish provided using and disposing of three types of energy-intensive compounds, lipids, protein and glycogen. Unlike most vertebrates in most species of fish protein catabolism of white muscles is widely used in stressful or adverse circumstances as the main source of energy and resynthesis is also used in accordance with the restoration of protein resources for the normali-zation of living conditions. Close to adaptability of fish to certain temperature amplitude fluctuation is of great importance at which the same spe-cies can live. Usually the fish of tropical and subtropical areas cannot withstand large fluctuations in temperature, unlike fish of moderate and high latitudes. Research of protein content fluctuations depending on the temperature of incubation was conducted on the native type of fish of our region – European Perch (Perca fluviatilis, L.). As perch spawning occurred in early April so oxygen deficiency in the natural spawning grounds was not observed during the period of research, it was within 4.9–12.3 mg/dm3. The water temperature in ponds varied in the range 8.7–15.8 °С – during incubation of eggs and 16.3–18.1 °С for pre – larva. However, even with these minor fluctuations factors fluctuations in proteins were observed. At the initial stages of – gastrulation the maximum level of protein in the perch embryos was recorded at 10.4 °С and the minimum temperature at 10.2 °С – 111.4 mg/g, which is 2.5 % less than the maximum. The next stage of development – eye glasses, marked a sharp decline in temperature incubation to 8.7–9.1 °С, with maximum protein content was recorded at a minimum temperature and amounted to – 113.2 mg/g. The minimum value was observed at 9.1 °С (96.2 mg/g), which was less than the maximum value (113.2 mg/g – 8.7 °С) to 15 %. It should be also noted that the difference of temperature be-tween the maximum and minimum data of protein content was only 0.4°С. This shows the great sensitivity of perch embryos at the stage of eye glasses to environment temperature, which we have not seen in the previous stage of development. For eye pigmentation stage there is a similar trend that was recorded on eye glasses, i.e. with the increasing of tempera-ture protein level decreases. The maximum was seen at 14.9 °С and was 94.9 mg/g, and minimum at 15.8 °С (78 mg/g), which is 17.8 % less. Research protein content fluctuations continued after the stage of pre-larva. This stage of development is characterized by a significant increase of environmental temperature in the range up to 16.3–18.1 °С. It should be also noted a significant increase in the level of proteins in pre-larva of perch. Throughout the research this figure was within 259.4–323.3 mg/g. Исследовано влияние колебаний температуры и содержания растворенного кислорода в природных водоемах на прохождение эмбрионального и постэмбрионального развития окуня, изучены защитные реакции эмбрионов рыб на изменения факторов окружающей среды, учитывая физиолого-биохимические показатели эмбрионов рыб при дейст-вии абиотических факторов водной среды. Установлено, что по показателю содержания белков в эмбрионах и предличинках в сочетании с другими показа-телями можно четко определить оптимальность условий среды для различных видов рыб и даже различных стадий развития. При анализе результатов собственных исследований было замечено значительное увеличение уровня бел-ков в предличинках окуня в диапазоне 259,4–323,3 мг/г по сравнению со стадией развития – пигментация глаз (78–94,9 мг/г), что на 70–71 % меньше.
Description: Вплив коливань температурного режиму водойми на вміст білків в ембріонах та передличинках окуня звичайного (Рerca fluviatilis, l.) / О.М. Водяніцький, О.С. Потрохов, Н.Є. Гриневич, та ін. // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2016 .- № 2 (129). - С. 56-61.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/527
ISSN: 2310-9289
metadata.dc.identifier.udc: 591.044:597.552.51
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vplyv_kolyvan.pdf396,93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.