Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4925
Назва: Performance in broiler chickens under introduction of the acidifiers to the diet
Інші назви: Продуктивність курчат- бройлерів за згодовування підкислювача
Автори: Сиваченко, Євгеній Вікторович
Syvachenko, Eugene
Дяченко, Леонід Сидорович
Dyachenko, Leonid
Ключові слова: broiler chickens;курчата-бройлери;acidifier;підкислювач;performance;продуктивність;weight of chickens;маса курчат
Дата публікації: лис-2019
Видавництво: Національний університет біоресурсів і природокористування України
Бібліографічний опис: Syvachenko E.V. Performance in broiler chickens under introduction of the acidifiers to the diet / Syvachenko E.V., Dyachenko L.S. // Сучасне птахівництво .- 2019.- № 11-12 (204-205) . - С. 26-29. https://dx.doi.org /10.31548/poultry2019.11.026
Короткий огляд (реферат): Останнім часом виробництво м’яса птиці в Україні зростає. При цьому основна частка припадає на м’ясо курчат-бройлерів. Учені постійно вишукують нові препарати для підвищення продуктивності бройлерів. Наразі до альтернативних засобів належать відомі пробіотики, пребіотики, ферменти, мананоолігосахариди, антиоксиданти, транквілізатори, бактеріостатики тощо. До цього переліку можна додати ще й підкислювачі, які у своєму складі можуть мати різноманітні кислоти та їх солі, завдяки чому підтримується підвищена кислотність у шлунку, що сприяє більшому виділенню соку та ферментів підшлункової залози. Мета досліджень – вивчити вплив різних доз підкислювача “FRA LBB DRY” в комбікормі на продуктивність курчат-бройлерів. Дослідження проводили у віварії Білоцерківського національного аграрного університету. Методом груп-аналогів у добовому віці було сформовано 3 групи курчат-бройлерів кросу ”Кобб-500”. Першу (контрольну) групу курчат-бройлерів годували збалансованими повнораціонними комбікормами відповідно до норм згідно з віковими періодами вирощування. Курчатам 2-ї дослідної групи до повнораціонного комбікорму додавали підкислювач “FRA LBB DRY”, який складається із синергічного поєднання комбінацій моногліцеридів пропіонової, масляної та лауринової кислот, у дозі 3 кг/т комбікорму Курчатам 3-ї дослідної групи до повнораціонного комбікорму додавали підкислювач у дозі 5 кг/т комбікорму. Додавання підкислювача до корму позитивно вплинуло на збереженість курчат-бройлерів.В обох експериментальних групах цей показник був вищим, ніж у контрольних, на 4,3%. Захисна дія підкислювача позитивно позначилася і на інтенсивності росту курчат-бройлерів. При цьому, жива маса курчат 2- і 3-ї дослідних груп у 42 добовому віці становила, відповідно, 2409,4 і 2411,9 г проти 2295,4 г у контролі, абсолютний приріст живої маси перевищував контрольну птицю на 113,4–117,6 г, при цьому витрати корму на 1 кг приросту у них були менші за контроль на 3,4%. Європейський індекс ефективності у дослідних групах на 37,8–38,6 одиниці вищий, ніж у контролі.
Опис: In recent years, poultry meat production in Ukraine has increased. The main place belongs to broiler meat. Recent alternatives include known probiotics, prebiotics, enzymes, mananooligosaccharides, antioxidants, tranquilizers, bacteriostatics etc. This list we you can add Acidifiers which are composed of various acids and their salts to support increased acidity in the stomach, which contributes to the release of stomach juice and pancreatic enzymes. This, in turn, improves digestion and assimilation of nutrients. The purpose of the study is to investigate the effect of different doses Acidifier “FRA LBB DRY” in the fodder on productivity of broiler chickens. The experiments were carried out in vivarium of Bila Tserkva national agrarian university. Three analog groups of broiler chickens cross "Cobb-500” were formed at age of 3 days with 46 birds in each group.The first (control) group of broilers was fed with balanced complete feed according to the norms corresponding to age periods of growth. Chickens of the 2nd experimental group were fed with full-feed with addition of acidifier “FRA LBB DRY”, at a dose of 3 kg/ton of feed, chickens of the 3rd experimental group received full-feed with addition of the acidifier at dose of 5 kg/t of feed. The addition of the acidifier to the feed had positive influence on survival of chicken broilers. In both experimental groups this index was higher than in control by 4.3%. The weight of chickens of the 2nd and the 3rd experimental groups at 42-day age was respectively 2409.4 and 2411.9 g vs. 2295.4 g in control. The total body weight increase was statically higher in experimental groups by 113,4-117.6 g and the cost of feed for 1 kg of growth was smaller than the control by 3.4%. The most objective indicator of economic evaluation of growing broiler chickens is the European index of efficiency, which in the experimental groups higher by 37.8-38.6 units than in control.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4925
ISSN: 2309-6659
УДК: 636.5.087.7
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
broiler_pidkysliuvach.pdf712,12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.