Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4703
Назва: Вплив добавок селену в комбікорми на розвиток травної системи у гусенят, що вирощуються на м’ясо
Інші назви: Influence of selenium supplementation in fodder on the development of the digestive system in geese that are grown for meat
Влияние добавок селена в комбикорма на развитие пищеварительной системы у гусят, выращиваемых на мясо
Автори: Соболєв, Олександр Іванович
Sobolev, Alexander
Повозніков, Микола Гаврилович
Povoznikov, Mykola
Ключові слова: селен;доза;комбікорм;шлунок;кишечник;гусенята;selenium;dose;mixed fodder;stomach;intestines;goslings
Дата публікації: 2016
Видавництво: Вінницький національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Соболєв О.І. Вплив добавок селену в комбікорми на розвиток травної системи у гусенят, що вирощуються на м’ясо / О.І. Соболєв, М.Г. Повозніков // Аграрна наука та харчові технології : збірник наук. праць .– Вінниця, 2016 .– Вип. 3 .– С. 100–105.
Короткий огляд (реферат): Вивчено вплив добавок у комбікорми різних доз селену на розвиток окремих органів шлунково-кишкового тракту у гусенят, що вирощуються на м’ясо. Встановлено, що введення до складу комбікормів для гусенят селену позитивно вплинуло на розвиток органів шлунково-кишкового тракту молодняку, зокрема, сприяло збільшенню маси та загальної довжини кишечника в цілому, і його відділів зокрема, а також маси м’язового шлунку. Кращі показники розвитку травної системи мали гусенята, комбікорми яких збагачували селеном із розрахунку 0,4 та 0,5 мг/кг.
Опис: The complete feeding plays an important role among numerous elements of the technological process, providing poultry’s high activity and maximum expression of their genetic potential. Scientists in the field of livestock production confirm that whatever high breeding qualities the poultry have they remain unfulfilled without properly organized feeding. There is need for additional studies because of the absence of publications concerning the effect of different levels of selenium in the diet on the development of the gastrointestinal tract in geese reared for meat. The purpose of research is to study the effect of different doses of selenium added into combined feed on the development of the gastrointestinal tract in geese reared for meat. Research was conducted on geese of Gorky breed. Groups-analogues of young daily geese were formed for the scientific and economic experiment. It was taken into account their live weight, origin and physiological state. Poultry’s feeding lasted the period of growing (75 days) and included dry complete combined feed according to existing regulations. Sodium selenite of classification “Pure” (Specifications 6-09-17-209-88), with coefficient 2.20 of conversion into salt was used as a source of selenium. Young poultry were grown on deep litter, with free access to food and water, in compliance with the technical parameters of stocking density, microclimate and lighting in accordance with existing regulations. The control slaughter of geese (3 heads of each group) and complete dismantling of their anatomical carcasses were conducted in accordance with conventional methods after scientific and economic experiment. It is known that the growth and development of poultry are closely related to the development of their digestive system where the eaten food is converted into substances suitable for assimilation in the body. The comparison of the live weight of geese in experimental groups with the indicators of intestine and muscular stomach development confirms this and suggests that their digestive organs were developed better and operated more actively over a period of growing. Thus, the introduction of selenium at studied doses into the feed for geese positively influenced the development of the digestive tract of young animals. In particular, it increased the weight and the total length of the whole intestine and its parts, as well as the weight of muscular stomach. The goslings, which feed was enriched with selenium at the rate of 0.4 and 0.5 mg/kg had better indicators of the development of their digestive system.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4703
ISSN: 2616-728X
УДК: 636.598.033/087.72.611
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_dobavok_sel.pdf331,2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.