Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4579
Title: Вплив селену на біохімічні показники молодняку свиней на відгодівлі
Other Titles: Effect of selenium on biochemical parameters of young pigs for fattening
Authors: Пірова, Людмила Вікторовна
Pirova, Liudmyla
Keywords: селен;обмін речовин;молоняк свиней;активність глютатіонпероксидази;супероксиддисмутаза;каталаза;selenium;metabolism;young pigs;activity of glutathione peroxidase;superoxide dismutase;catalase
Issue Date: 2012
Publisher: Вінницький НАУ
Citation: Пірова Л.В. Вплив селену на біохімічні показники молодняку свиней на відгодівлі / Л..В. Пірова // Зб. наук. праць Вінницького національного аграрного університету. - 2012. - вип. 2 (60) . - С. 32-36.
Abstract: Вивчено вплив неорганічної та органічної сполук селену на обмін речовин у молодняку свиней на відгодівлі. Доведено, що введення органічної сполуки селену у дозі 0,3 і 0,4 мг/кг сухої речовини раціону сприяє підвищенню в їх крові активності глютатіонпероксидази на 90,8 і 98,5 %, супероксиддисмутази – на 50 %, каталази – на 40 % та зниженню вмісту ТБК-активних речовин – на 56,1 і 63,8 %, кадмію на 35,7 і 42,9 %, свинцю – на 22,2 і 28,9 % і ртуті – на 16,7 і 18,8 %.
Description: Influence of inorganic and organic connections of selenium is studied on metabolism in the sapling of pigs on fattening. It is well-proven that introduction of organic compound of selenium to the dose 0,3 and 0,4 мг/кг dry substance of ration assists an increase in their blood of activity of glutathione peroxidase on 90,8 and 98,5 %, of SOD – on 50 %, of catalase – on 40% and to the decline of content of TBARS – on 56,1 and 63,8 %, of cadmium on 35,7 and 42,9 %, of lead – on 22,2 and 28,9 %, of Mercury – on 16,7 and 18,8 %.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4579
metadata.dc.identifier.udc: 637.4.087.72: 637.5: 546.3
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vpliv_selenu.pdf359,82 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.