Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/437
Title: Вплив модифікованого желатину як харчової добавки на організм білих мишей
Other Titles: Influence of modified gelatin as food additive on the white mice
Authors: Мерзлов, Сергій Віталійович
Merzlov, Sergii
Вовкогон, Аліна Григорівна
Vovkohon, Alina
Keywords: модифікований желатин;білі миші;сульфгідрильні групи;лужна фосфатаза;нешкідливість;печінка;розтин;внутрішункове введення;modified gelatin;white mice;sulfhydryl groups;alkaline phosphatase;harmlessness;liver;dissection;intragastric introduction;модифицированный желатин;белые мыши;сульфгидрильные группы;щелочная фосфатаза;безвредность;печень;вскрытие;внутрижелудочное введение
Issue Date: Jul-2017
Publisher: Вінницький національний аграрний університет
Abstract: Фізико-хімічні властивості желатину харчового дають можливість використовувати його як носій для іммобілізації ензимів та клітин мікроорганізмів. Для підвищення сорбційних властивостей желатину було проведено його модифікацію фізично- хімічним методом. Використання такої форми желатину як харчової добавки вимагає встановлення його безпечності (нешкідливості) для людини. Дослідження нешкідливості модифікованого желатину було проведено на лінійних лабораторних мишах. Досліджувану харчову добавку водили тваринам одноразово, внутрішлунково. Ведення в шлунок 0,25 мл 5,0% та 10,0% розчину модифікованого желатину не викликає розладів шлунково-кишкового каналу, захворювання та загибелі мишей. Підвищені дози модифікованого желатину не мають негативного впливу на метаболічні процеси у організмі дослідних тварин. The main function of gelatin is a food additive. Gelatin however is used also as a carrier for enzyme immobilization of biologically active compounds and microorganisms. To increase the sorption properties of gelatin, the modification of gelatin is performed. The harmlessness of modified gelatin remains not investigated, namely by the physicochemical method on the laboratory animals. The objective of the research was to investigate on the white mice the harmlessness of the obtained modified gelatin as food additive by physicochemical method. For the experiment, the two months old mice of 20-22 g body weight were chosen. The experimental solutions were introduced to the animals orally into the stomach by means of syringe with a metal tube. The control group was introduced 0,25 ml of physiological solution. The mice of the first experimental group were introduced 0,25 ml of 5,0% modified gelatin solution. The animals of the second experimental group were given 0,25 ml of 10,0% modified gelatin solution. The experimental mice were observed during 10 days. After experiment, the mice were slaughtered and dissected for autopsy study. During 10 days observation, no mice mortality was identified. During body dissection and autopsy investigations, it was found that the internal organs of experimental mice did not differ from the condition of internal organs of the control group animals. The application of high doses of modified gelatin had no impact on the content of common sulfhydryl groups in the mice liver. There were revealed no content deviations of the protein HS groups in the mice liver of control and experimental groups. It was experimentally proved, that application of modified gelatin solution does not cause any activity change of alkaline phosphatase in the mice liver of the experimental groups 1 and 2. The difference in the groups data was in the margin of error. Физико-химические свойства желатина пищевого дают возможность использовать его в качестве носителя для иммобилизации ферментов и клеток микроорганизмов. Для повышения сорбционных свойств желатина было проведено его модификацию физико-химическим методом. Использование такой формы желатина в качестве пищевой добавки требует установления его безопасности (безвредности) для человека. Исследование безвредности модифицированного желатина было проведено на линейных лабораторных мышах. Исследуемую пищевую добавку вводили животным однократно, внутрижелудочно. Введение в желудок 0,25 мл 5,0% и 10,0% раствора модифицированного желатина не вызывает расстройств желудочно-кишечного тракта, заболеваний и гибели мышей. Повышенные дозы модифицированного желатина не имеет негативного влияния на метаболические процессы в организме подопытных животных.
Description: Мерзлов С.В. Вплив модифікованого желатину як харчової добавки на організм білих мишей / С.В. Мерзлов, А.Г. Вовкогон // Аграрна наука та харчові технології: збірник наукових праць. – Вінниця: ВНАУ, 2017.– Вип. 4(98). – С. 227–232.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/437
metadata.dc.identifier.udc: 577.188:599.323.4
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vplyv_ modyfikovanoho.pdf430,52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.