Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4335
Title: Дослідження вмісту деяких вітамінів в яйцях перепілок за впливу комплексу незамінних амінокислот в поєднанні з вітаміном Е
Other Titles: Исследование содержания некоторых витаминов в яйцах перепелок под влиянием комплекса незаменимых аминокислот в сочетании с витамином Е
Research content of vitamins quail eggs for influence complex essential amino acids combined with vitamin E
Authors: Ніщеменко, Микола Прокопович
Nischemenko, Nicola
Саморай, Микола Миколайович
Samoray, Nikola
Порошинська, Оксана Андріївна
Poroshinska, Oksana
Стовбецька, Людмила Степанівна
Stovbetska, Luydmila
Keywords: перепели;амінокислоти;лізин;метіонін;треонін;вітамін Е;яйця;каротиноїди;вітамін А;вітамін В2;перепела;аминокислоты;лизин;метионин;треонин;витамин Е;яйца;каротиноиды;витамин А;витамин В2;quail;amino acids;lysine;methionine;threonine;vitamin E;eggs;carotenoid;vitamin А;vitamin В2
Issue Date: 2016
Citation: Дослідження вмісту деяких вітамінів в яйцях перепілок за впливу комплексу незамінних амінокислот в поєднанні з вітаміном Е / М. П. Ніщеменко, М. М. Саморай, О. А. Порошинська, Л. С. Стовбецька // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Ветеринарна медицина. - 2016. - Вип. 6. - С. 16-19.
Abstract: У статті приведені результати впливу комплексу лізину, метіоніну, треоніну та вітаміну Е на вміст деяких вітамінів в яйцях перепілок японської породи. Зокрема, якість яєць отриманих від перепілок визначалась за вмістом вітамінів А, В2, Е та каротиноїдів. Під час досліджень відмічено зростання вмісту каротиноїдів та вітаміну А у яйцях птиці, яка отримувала комплекс амінокислот з вітаміном Е, відповідно на 15,7−42,3 %. Вміст токоферолу у яйцях дослідних груп був більшим порівняно з контролем на 17,3-18,5 %, а вміст вітаміну Е на 30-ту та 45-ту добу експерименту також зріс на 10,5-15,7 %, порівняно з контролем. Збільшення вмісту вище згаданих вітамінів у яйцях отриманих від перепілок дослідної групи сприяло поліпшенню їх біологічної цінності. В статье приведены результаты воздействия комплекса лизина, метионина, треонина ивитамина Е на содержание некоторых витаминов в яйцах перепелов японской породы. Качество яиц полученных от перепелов определялась по содержанию витаминов А, В2, Е и каротиноидов. В результате исследования отмечен рост содержания каротиноидов и витамина А в яйцах птицы, которая получала комплекс аминокислот с витамином Е, соответственно на 15,7-42,3 %. Содержание рибофлавина в яйцах подопытных групп было больше по сравнению с контролем на 17,3- 18,5 %, а витамина Е на 30-е и 45-е сутки также возросло на 10,5-15,7 % в яйцах перепелов подопытной группы. Увеличение содержания витаминов в яйцах полученных от перепелов подопытной группы способствовало улучшению их биологической ценности.
Description: In the article the results of the impact of complex amino acids and vitamin E content of certain vitamins in eggs of Japanese quail breed. It is known that the efficiency of the body affects poultry feed amino acid ratio of essential amino acids to substitute. Established that the essential and nonessential amino acid used by the body better quails in metabolic processes. Quality of quail eggs obtained was determined by the content of vitamins A and B2 and E, and carotenoids. The increase in the content of carotenoids and vitamins A and B2 in eggs of birds that received a set of amino acids with vitamin E tocopherol content in eggs experimental groups was higher compared with controls at 17,3-18,5 %. Summing up the results of studies to determine the content of carotenoids, vitamins A, E and B2 quail eggs should be noted a positive relationship between the content of vitamin E in feed and its concentration in the quail eggs. Growth content of vitamins in eggs obtained from quail research group helped to improve their biological value.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4335
metadata.dc.identifier.udc: 636.6.087.72:612.1
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
doslіdzhennja_vmіstu_dejakih_vіtamіnіv.pdf909,37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.