Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4295
Title: Зміни кількісного та якісного складу мікрофлори рубця у телят за впливу сірковмісних амінокислот
Other Titles: Изменения количественного и качественного состава микрофлоры рубца у телят под влиянием серосодержащих аминокислот
Changes of calf rumen qualitative and qualitative microflora content under the influence of sulfur amino acids
Authors: Ніщеменко, Микола Прокопович
Nischemenko, Nicola
Саморай, Микола Миколайович
Samoray, Nikola
Порошинська, Оксана Андріївна
Poroshinska, Oksana
Стовбецька, Людмила Степанівна
Stovbetska, Luydmila
Рябчук, Андрій Іванович
Riybchuk, Andriy
Keywords: амінокислоти;телята;мікрофлора;рубець;метіонін;цистин;аминокислоты;телята;микрофлора;рубец;метионин;цистин;sulfur amino acids;cattle;microflora;rumen;methionine;cystine;мicroorganisms
Issue Date: 2013
Publisher: БНАУ
Citation: Зміни кількісного та якісного складу мікрофлори рубця у телят за впливу сірковмісних амінокислот / М.П. Ніщеменко, М.М. Саморай, О.А. Порошинська та ін. // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2013. - №11. - С.121-125.
Abstract: Тривалий час вважалось, що мікроорганізми рубця жуйних тварин можуть синтезувати достатню кількість мікробного білка, який забезпечить потреби організму в замінних та незамінних амінокислотах. Разом з тим, не враховувалась наявність у раціонах як критичних, так і лімітуючих амінокислот. Для молодняку великої рогатої худоби особливо часто не вистачає сірковмісних амінокислот метіоніну та цистину. Активність та присутність у рубці молодняку великої рогатої худоби мікрофлори є свідченням нормального перебігу ферментативних процесів у цьому органі. Додаткове введення до раціону телят сірковмісних амінокислот метіоніну і цистину сприяло збільшенню кількості різноманітних корисних мікроорганізмів у рубці тварин та їхньої ферментативної активності, внаслідок чого встановлено краще засвоєння поживних речовин, які входять до складу раціону телят. Некоторое время считалось, что микроорганизмы рубца жвачных животных могут синтезировать достаточное количество микробиального белка, который обеспечит потребности организма в заменимых и незаменимых аминокислотах. Вместе с тем, часто не учитывалось наличие в рационах как критических, так и лимитирующих аминокислот. Для молодняка крупного рогатого скота особенно часто не хватает серосодержащих аминокислот – метионина и цистина. Активность и наличие в рубце молодняка крупного рогатого скота микрофлоры свидетельствует о нормальном течении ферментативных процессов в их организме. Дополнительное введение в рацион телят серосодержащих аминокислот метионина и цистина способствовало увеличению количества различных микроорганзмов, а также их ферментативной активности, в результате чего лучше усваивались питательные вещества рациона телят.
Description: For a long tame it was believed that ruminant rumen microorganisms can synthesize enough number of mycrobal albumin, which provides an organism needs for nonessential and essential amino acids. Yet the limiting amino acids, existent in the rations, were not considered. Young cattle is often lacking sulfur amino acids: methionine and cystine. The microflora presence and activity in young cattle rumen is the indication of normal enzymatic processes in the organ. The additional introduction of sulfur amino acids: methionine and cystine to young cattle diet promoted the increase of various and enzymatic activity. As the result there was established a better digestion of nutrients included in the calves diet.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4295
metadata.dc.identifier.udc: 636.2.082.35:612.12.015.348:577.112.386
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zmіni_kіl'kіsnogo.pdf270,84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.