Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3902
Назва: Biochemical and molecular-genetic markers of adaptability and quality of genotypes in cultural and wild cereal plants
Інші назви: Біохімічні та молекулярно-генетичні маркери адаптивності і якості генотипів культурних і диких злакових рослин
Автори: Moskalets, Valentyn
Москалець, Валентин Віталійович
Vovkohon, Alina
Вовкогон, Аліна Григорівна
Kliuchevych, Mikhail
Ключевич, Михайло Михайлович
Moskalets, Tetiana
Москалець, Тетяна Захарівна
Sliusarenko, Alla
Слюсаренко, Алла Олександрівна
Liubych, Vitalii
Любич, Віталій Володимирович
Martyniuk, Andrii
Мартинюк, Андрій Тимофійович
Pushka, Olexandr
Пушка, Олександр Сергійович
Pushka, Iruna
Пушка, Ірина Михайлівна
Nevlad, Volodymyr
Невлад, Володимир Іванович
Ключові слова: Wheat species;Rye;Amphidiploids Adaptive properties;Adaptive properties;Alleles of genes Dreb;Glu-D1;Gliadin-proteins Glі;Grain quality indicators;види пшениці;жито;амфідиплоїди;адаптивні властивості;алелі генів Dreb 1;Glu-D1;гліадин-білки Glі;показники якості зерна
Дата публікації: 2019
Видавництво: Мелітопольський державний педагогічний університет
Бібліографічний опис: Biochemical and molecular-genetic markers of adaptability and quality of genotypes in cultural and wild cereal plants / Moskalets V. V., Vovkohon А. H., Kliuchevych M. M. and other // Ukrainian Journal of Ecology. – 2019. – №9 (4). – P. 695–703. doi:10.15421/2019_812
Короткий огляд (реферат): We proved that plants A. cylindrica, T. spelta, T. turgidum, T. sphaerococcum, T. vavilovii, T. persicum, T. araraticum, T. aestivum var. barbarossa, and T. aestivum var. ferrugineum, owning high drought resistance, have a stable high productive potential and quality indicators of grain (protein, gluten, dietary fiber content), that allows use them in the production of products functional purpose (bakery, confectionery, sour-dairy products, including yoghurts, and dessert cheese). Implementation mechanisms are disclosed adaptive potential plants of cultural and wild cereals by biochemical (protein content, gluten, starch in seeds, the presence of gliadin proteins (Glі-1В1, Glі-6D2, Glі-6D3, Glі-6В2), molecular-genetic markers (allele genes of drought resistance – Dreb А1, Dreb В1, Dreb D1; glutenins Glu-D1) and morphological-ontogenetic criteria. For the first time for successful address introduction cultural and wild cereal plants suggested by the criteria of mechanisms drought resistance to rank plants by potential ecological valence regarding the unfavorable hydrothermal regime. Differentiation of genotypes based on elements of plant strategies: features of their ontogeny, morphological characteristics, physiological and biochemical parameters, biochemical and molecular-genetic markers. In this connection, genotypes of cultural and wild cereal plants in conditions in sіtu by sensitivity on the effect of hydrothermal stress are divided into xerophytic, mesophytic and intermediate – xerophytic-mesophytic types of development. That's it ranking underlying on the principles of autecological approach, manifestation of a multi-level system of answers plant organisms at different levels of integration, as adaptive reactions. In particular, mechanisms such as: functional stability (stipulated structural and functional features of plants), morphological tolerance (the ability of plants to resist damage without reducing performance), ontogenetic evasion (stability due to features ontogenetic development), ecological plasticity of the organism and plant populations as a whole. The obtained results of the biochemical and molecular genetic markers of adaptability and quality indicators of genotypes cultural (wheat, triticale, rye) and wild cereals (A. cylindrica, T. spelta, T. turgidum and others) are important in breeding and successive targeted use in the food industry are given.
Опис: Доведено, що рослини A. cylindrica, T. spelta, T. turgidum, T. sphaerococcum, T. vavilovii, T. persicum, T. araraticum, T. aestivum var. barbarossa, і T. aestivum var. ferrugineum володіють високою посухостійкістю, стабільно високим виробничим потенціалом і якісними показниками зерна (білка, глютену, харчових волокон), що дозволяє використовувати їх при виробництві продуктів функціонального призначення (хлібобулочних, кондитерських, кисломолочних продуктів, у тому числі йогурти і десертний сир). Механізми реалізації розкриваються адаптивним потенціалом рослин культурних і диких злаків за біохімічними показниками (вміст білка, глютену, крохмалю в насінні, наявність білків гліадину (Glі-1В1, Glі-6D2, Glі-6D3, Glі-6В2), молекулярно-генетичні маркери (алельні гени стійкості до посухи - Dreb А1, Dreb В1, Dreb D1; глютенины Glu-D1) і морфолого-онтогенетичні критерії. Вперше для успішного адресного запровадження запропоновані культурні і дикі злакові рослини за критеріями механізмів стійкості до посухи ранжувати рослини за потенційно екологічною валентністю щодо несприятливого гідротермального режиму Диференціація генотипів за елементами стратегій рослин: особливості їх онтогенезу, морфологічні характеристики, фізіологічні та біохімічні показники, біохімічні та молекулярно-генетичні маркери. У зв'язку з цим генотипи культурних і диких злакових рослин в умовах, які за чутливістю до дії гідротермального стресу діляться на ксерофітний, мезофітний та проміжно-ксерофітно-мезофітний типи розвитку. Ось саме ранжування, що лежить в основі принципів аутекологічного підходу, прояв багаторівневої системи відповідей рослинних організмів на різних рівнях інтеграції, як адаптивних реакцій. Зокрема, такі механізми, як: функціональна стабільність (обумовлені структурні та функціональні особливості рослин), морфологічна толерантність (здатність рослин протистояти ушкоджень без зниження продуктивності), ухилення від онтогенезу (стійкість за рахунок особливостей онтогенетичного розвитку), екологічна пластичність організму і популяції рослин у цілому. Отримані результати біохімічних і молекулярно-генетичних маркерів адаптивності і якісних показників генотипів культурних (пшениця, тритикале, жито) і диких злаків (A. cylindrica, T. spelta, T. turgidum та ін) важливі для селекції і послідовного цільового використання в харчовій промисловості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3902
ISSN: 2520-2138
УДК: 636.598 : 611.018
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Biochemical_and_mo.pdf761,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.