Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3743
Назва: Оцінка придатності високопродуктивних корів до машинного доїння в умовах інноваційних технологій
Інші назви: Evaluation of the Suitability of High-yielding Cows for Machine Milking Under the Conditions of Innovative Technologies
Автори: Галай, Оксана Юріївна
Galay, Oksana
Луценко, Марія Михайлівна
Lutsenko, Mariia
Ключові слова: інноваційні технології;високопродуктивні доїльні установки;придатність корів до машинного доїння;захворюваність маститом;innovative technologies;high-performance milking plants;suitability of cows for machine milking;morbidity with mammitis
Дата публікації: 2019
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Галай О.Ю. Оцінка придатності високопродуктивних корів до машинного доїння в умовах інноваційних технологій / О.Ю.Галай, М.М.Луценко // Theoretical and applied veterinary medicine. - 2019. - Vol. 7, № 1. - С. 25-28. doi: 10.32819/2019.71005
Короткий огляд (реферат): Незважаючи на кризовий стан молочного скотарства, в Україні створюються сучасні молочні ферми з інноваційними технологіями виробництва молока та використанням високопродуктивних доїльних установок типу “Паралель” і “Карусель”, що потребує стандартизації поголів’я як за екстер’єром, так і за показниками придатності корів до машинного доїння. Сучасні ферми комплектуються високопродуктивним поголів’ям корів із надоєм 8–10 тис. кг за лактацію, які за даними критеріями суттєво відрізня- ються від корів із середньою продуктивністю. Поголів’я корів сучасних ферм в Україні комплектується за рахунок власного поголів’я господарств і шляхом закупівлі імпортних нетелей. Тому основною проблемою при створенні таких ферм є комплектування їх якісним поголів’ям худоби з точки зору придатності його до машинного доїння, яке в структурі вартості будівництва нових ферм становить близько 30%. Встановлено, що рівень придатності корів до машинного доїння на створюваних фермах різний. Так, в господарстві ТДВ “Терезине”, де молочна ферма укомплектована голштинською худобою, завезеною з європейських країн, придатність корів до машинного доїння – 95,7%. Ферма господарства “Острійківське” укомплектована вітчизняним поголів’ям чорно-рябої породи з придатністю корів до машинного доїння 82,5%, що негативно впливає на фізіологічний стан корів, зокрема, на захворюваність їх маститом. Рівень захворюваності тварин тут практично у два рази вищий, ніж на фермі, укомплектованій імпортним поголів’ям (25,3%). Аналіз основних критеріїв придатності корів до машинного доїння показав, що значна частина корів не відповідає вимогам “Правил машинного доїння” (2004) за показниками відстані вим’я від підлоги, розміру дійок і рівномірності розвитку часток вим’я. Якщо в господарстві ТДВ “Терезине”, де ферма укомплектована імпортним поголів’ям, придатність корів за формою вим’я, відстані його від підлоги, розміром дійок, рівномірності розвитку часток вимені, тривалості доїння знаходяться в межах 94,5–98,7%, то на фермі з вітчизняним поголів’ям вона дорівнює 80,3–82,5%. Виявлено, що в Україні в останні роки практично не ведеться якісна селекційно-племінна робота. По даних господарської звітності, основними причинами вибраковування корів зі стада є яловість, захворюваність молочної залози та кінцівок. Вибраковування корів за ознакою їх придатності до машинного доїння у господарствах практично не проводиться.
Опис: In despite of crisis situation in dairy husbandry, modern dairy farms with innovative milk production technologies and the use of high-performance milking plants of the “Parallel” and “Carousel” type are being created in Ukraine, which requires standardization of the live- stock capita both on the exteriors and on indicators of suitability of cows for machine milking. The need for such research is also due to the fact that modern dairy farms are completed with a high productivity live-stock cows with a milk yield of 8–10 thousand kg per lactation, which according to these criteria differ significantly from cows with average productivity. The live-stock cows of modern dairy farms in Ukraine is completed at the expense of its own live-stock capita of farmings and through the purchase of imported non-calving young cows. Therefore, the main problem when creating such farms is to complete their qualitative live-stock capita from the point of view of its suitability for machine milking, which in the structure of the cost of construction of new farms is about 30%. It is established that the level of suitability of cows for machine milking on the created farms is different. Thus, at the Superadded liability company farming “Terezine” where the dairy farm is completed with Holstein cattle imported from European countries, the suitability of cows for machine milking is 95.7%. The farming “Ostriykivske” is completed with domestic livestock of black-and-white breed with the suitability of cows for machine milking 82.5%, which negatively affects the physiological state of cows, in particular, the morbidity of their mammitis. The level of morbidity of animals here is practically twice twice above than on the dairy farm completed with an imported live-stock capita (25.3%). The analysis of the main criteria concerning the suitability of cows to machine milking showed that a significant part of cows did not meet the requirements of the “Rules of Machine Milking” (2004) on the basis of udder distance from the floor, the size of the teats and the uniformity of the development of the udder slices. If at the Superadded liability company farming “Terezine”, where the dairy farm is сompleted with imported live-stock capita, the suitability of cows under the form of udder, its distance from the floor, the size of lobules, the uniform development of the lobules of the udder, the duration of milking are within 94.5–98.7%, then on the farm with the domestic live-stock capita it is equal to 80.3–82.5%. It has been revealed that in recent years, in Ukraine there is practically no qualitative selection and pedigree work. According to the economic reporting, the main reasons for roguing cows from the herd are barrenness, the disease of the mammary gland and extremities.The roguing of cows on the basis of their suitability for machine milking at farms practically is not carried out.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3743
ISSN: 2663-1156
УДК: 636.2.034:637.116
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
otsinka_pridatnosti.pdf287,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.