Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3363
Назва: Сommon wheat: ecological plasticity by biological and technological markers
Інші назви: Пшениця м’яка озима: екологічна пластичність за біологічними та технологічнми маркерами
Автори: Moskalets, Valentyn
Москалець, Валентин Віталійович
Moskalets, Tetiana
Москалець, Тетяна Захарівна
Vasylkivskyi, Stanislav
Васильківський, Станіслав Петрович
Grynyk, Ihor
Гриник, Ігор Володимирович
Vovkohon, Alina
Вовкогон, Аліна Григорівна
Lobova, Oksana
Лобова, Оксана Володимирівна
Shеvchuk, Oksana
Шевчук, Оксана Анатоліївна
Knyazyuk, Oleh
Князюк, Олег Вікторович
Ключові слова: сommon wheat winter;ecological plasticity;seed productivity;biological and technological markers;пшениця м’яка озима;екологічна пластичність;насіннєва продуктивність;біологічні і технологічні маркери
Дата публікації: 2016
Видавництво: Мелітопольський державний педагогічний університет
Бібліографічний опис: Сommon wheat: ecological plasticity by biological and technological markers / V.V. Moskalets, T.Z. Moskalets, S.P. Vasylkivskyi and other // Biological Bulletin of Bogdan Chmelnitskiy Melitopol State Pedagogical University. – 2016. – 6 (3). – Р. 311–318
Короткий огляд (реферат): The priority in studying new lines and varieties of common winter wheat was their ecological plasticity by biological and technological markers. It was revealed that for stability and plasticity on the basis of seed production the varieties and lines are divided into stable, narrow and wide-adaptive ones, the latter of which are characterized by a wide range of ecological valence (with high and medium variability and homeostasis, with variance of stability which is close to zero, and with environmental factor plasticity which is greater than one). We studied new cultivars and lines of hexaploid сommon winter wheat from Bila Tserkva National Agrarian University and Nosovka Breeding and Research Station of V.M. Remeslo Mironovka Institute of Wheat by seed production, technological indicators of grain, flour and bread quality. The new perspective highly productive and ecologically plastic varieties and lines of сommon wheat are: Yuvivata 60, Zoriana Nosivska, Nosshpa 100, L 3-95, KS 14, KS 22-04. According to representative criteria, the most promising genotypes, which are the main products in Forest-Steppe of Ukraine and high-quality raw materials for bakeries and bioethanol were identified. It was found that technological characteristics of grain, flour and bread of new cultivars and lines of common wheat meet the modern requirements for production of dietetic food and bioenergy products, that is important and relevant in the context of food security in Ukrain
Опис: Пріоритетом у вивченні нових ліній та сортів пшениці м’якої озимої була їх екологічна пластичність за біологічними та технологічними маркерними ознаками. Досліджено, що за стабільністю й пластичністю насіннєвої продуктивності сорти та лінії поділяти на стабільні, вузько- та широко-адаптивні, останні з яких характеризуються найширшим діапазоном екологічної валентності (мають високу й середню варіабельність та гомеостатичність, варіанса стабільності в них близька нулю, а коефіцієнт екологічної пластичності більший одиниці). За параметрами насіннєвої продуктивності та технологічними показниками якості зерна, борошна й хліба ідентифіковано найбільш перспективні біотипи пшениці, основна продукція яких в умовах Лісостепу України є якісною сировиною для виготовлення хлібопродуктів і біоетанолу. Перспективними високо продуктивними та екологічно-пластичними сортами та лініями пшениці м’якої є: Ювівата 60, Зоряна Носівська, Носшпа 100, Л 3-95, КС 14, КС 22-04. З’ясовано, що технологічні показники зерна, борошна та хліба нових сортів і ліній пшениці озимої відповідають сучасним вимогам виробництва дієтично-харчових і біоенергетичних продуктів, що є актуальним та пріоритетним у контексті продовольчої безпеки України.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3363
ISSN: ISSN 2225-5486 (Print)
ISSN 2226-9010 (Online)
УДК: 577.2:631.526.3+351.777.6
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Сommon_ wheat_ ecolo.pdf864,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.