Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3354
Title: Фітопатогенна мікрофлора зерна ячменю ярого в умовах центрального Лісостепу України
Other Titles: Phytopathogenic microflora of spring barley grain in conditions of the central forest-steppe of Ukraine
Authors: Сабадин, Валентина Яківна
Sabadyn, Valentyna
Keywords: мікофлора зерна, ячмінь ярий, стійкі сорти;mycoflora of grain, barley spring, resistant varieties
Issue Date: 1-Jul-2018
Publisher: г. Осло (Норвегия)
Citation: Сабадин В.Я. Фітопатогенна мікрофлора зерна ячменю ярого в умовах центрального Лісостепу Уклаїни // Матеріали ХІІ міжнародної науково-практичної конференції «Наука и образование», 1-9 июля, 2018 г. Осло (Норвегия) – С.137-139.
Abstract: Визначено видовий склад збудників хвороб на зерні ячменю ярого, рівень його інфікованості в умовах центрального Лісостепу України та виділено стійкі сорти з колекції ячменю ярого проти хвороб колосу.Виділено групу пліснявих грибів родів Alternaria, Mucor, Penicillium і Aspergillus, які заселяли поверхню зерна ячменю ярого. Ураження мікроорганізмами становило 63,3 %. Виділено мікрофлору, яка проникає всередину зерна, це патогени родів Fusarium – 54,1 %, Drechslera – 36,8 % і Glicocladium – 6,7 %. Виділено сорти ячменю ярого: Етикет, Хадар, Парнас (Україна), Josefin (Франція), Hanka, Barke, Landora, Breemar, Adonis, Danuta (Німеччина), Aspen, Ebson (Чехія) і Vivaldi (Австрія), які проявили помірну стійкість (до 25 %) і середню сприйнятливість (до 50 %) проти хвороб колоса ячменю ярого. Виділені зразки залучено до гібридизації. The species composition of pathogens of spring barley grain, the level of its infection in the conditions of the central forest-steppe of Ukraine were determined and the resistant varieties from the collection of spring barley against colossal diseases were identified. The damage by microorganisms was 63.3%. The isolated microflora that penetrate the grain are pathogens of the genus Fusarium - 54.1%, Drechslera - 36.8% and Glicocladium - 6.7%. Spring barley varieties are distinguished: Etiquette, Hadar, Parnassus (Ukraine), Josefin (France), Hanka, Barke, Landora, Breemar, Adonis, Danuta (Germany), Aspen, Ebson (Czech Republic) and Vivaldi (Austria), which showed moderate resistance. (up to 25%) and average susceptibility (up to 50%) against spring barley ear diseases. Selected samples are involved in hybridization.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3354
ISBN: 978-966-330-318-5
metadata.dc.identifier.udc: 633.16”321”:632.4
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fitopatogenna_mikroflora.pdf295,35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.