Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2805
Назва: Ефективність використання протектоактиву і мацерази у годівлі молодняку свиней
Інші назви: Protecto-active probiotic and Maceraza enzyme efficiency in feeding of growing pigs
Автори: Чернявський, Олександр Олександрович
Cherniavskyi, Oleksandr
Бабенко, Сергій Петрович
Babenko, Serhii
Сломчинський, Михайло Миколайович
Slomchynskyi, Mykhailo
Ключові слова: молодняк свиней;раціон;кормосуміш;пробіотик Протекто-актив;ферментний препарат Мацераза;перетравність;рентабельність;Protecto-active probiotic;forage mix;Maceraza enzyme;young pigs;digestibility;diet;profitability
Дата публікації: 2013
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Чернявський О.О. Ефективність використання протектоактиву і мацерази у годівлі молодняку свиней / О.О.Чернявський, С.П.Бабенко, М.М.Сломчинський // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2013 .- Вип.10(105) .- С. 57-60.
Короткий огляд (реферат): Вивчено вплив згодовування пробіотику Протекто-актив та ферментного препарату Мацераза на продуктивні показники, перетравність і економічну ефективність використання даних добавок у годівлі молодняку свиней. Встанов-лено, що використання протекто-активу в комплексі з мацеразою сприяє підвищенню продуктивності свиней, перетра-вності поживних речовин раціону та забезпечує високу економічну ефективність. Найкращі результати отримано у тварин 3-ї дослідної групи, яким згодовували протекто-актив у кількості 3 г на 1 кг корму з 1-ї доби досліду, а мацера-зу з розрахунку 0,5 кг на 1 т корму з 61-ї доби досліду та упродовж 120 діб.
Опис: The influence of Protecto-active probiotic and Maceraza enzyme preparation on productive performance, digestibility and economic efficiency in the use of feed additives in feeding of young pigs is studied. It is established that the usage of the given probiotic complex with Maceraza helps to improve productivity and digestibility of nutrients and also provides high economic efficiency. In the final month of the experiment the animals of 3rd, 4th and 5th research groups (that were added the dry probiotic in complex with Maceraza enzyme) exceeded pigs to control group, respectively, in live-weight in 11,9, 10,4, and 9,1 %, or 12,7, 11,1 and 9,7 kg. Experimental animals in group 2, which were added in the diet Protecto-active without Maceraza exceeded control of body weight in 5,1 %, or in 5,4 kg. During the main period of experiment to produce 1 kg of alive weight increase was used in the average by animals 3,44-3,91 feed units. Pigs from the 2nd experiment group, which were fed on dry fodder mixture and Protecto-active within 120 days, feed con-sumption per unit of output was 3,69 feed units, that is 5,6 % less than in the control group. Animals of the 3rd, 4th and 5th research groups, that were added to feed on Protecto-active from the first days of experiment for 120 days, and Maceraza – properly, from 61, 31 and the 1st for 120; 150 and 180 days of the main period of experience, the feed needs, respectively, were 3,44; 3,50, and 3,54 feed units, it's higher than 12,0; 10,5 and 9,5 % less than control one. The analysis of the balance experiment has shown that feeding of young pigs on Protecto-active in the complex with Maceraza enzyme preparation contributes to increasing the digestibility of nutrients. Animal research groups had higher rates of digestibility of organic matter: the 2nd group 0.8 %; 3 - 2,1 % (P<0.05); 4 - 1,1 % (P<0,05) and 5 - 1,1 % relative to control. The highest level of di-gestibility of organic matter, namely 85,1 % (P<0.05) was in young pigs from the 3rd research group, which were started to feed on Maceraza since the 61st day of experiment. Crude protein digestibility was higher in the 2nd group of animals - 1,7 %, 3rd - 3,3 % (P<0.05), 4th of 2,2 % (P<0,05) and 5th - 2,1 % accordingly. The significant difference in the digestibility of crude fat in animals of 1, 2, 3 and 5 groups are not observed. Digestibility of crude cellulose in young pigs of 2, 3, 4 and 5 research groups increased respectively by 3.2 % 7.2 % (P<0.05), 5,1 % (P<0.05) and 4.5 % in comparison with control. As a result of inspection in production it was found that supplementation of Protecto-active in a complex with Maceraza during the whole period in the diet of young pigs allowed to increase the gross increase of live weight of animals in comparison with the control of 646 kg for the same level of their feeding. Growth of young pigs, which were fed on Protecto-active along with Maceraza dominated by average 24-hour period growth of control analogues in 53.9 g per head daily. An additional growth of 1 pig for 120 days feeding on fodder additives composes 6.46 kg. Cost of additional growth is 108,15 gryvnas. Economic effect on 1 gryvna additionally invested money comprises 1,57 gryvnas. The introduction to the diet of experiment young pigs Protecto-active in a complex with Maceraza contributed to 39,23 gryvnas of net profit per a pig dur-ing the growing period. The introduction to the diet of pigs Protecto-active at a dose of 1.5 g per 10 kg of live weight and Maceraza – 0.5 kg per 1 ton of dry forage mix contributed greatly to the improvement of pork production profitability from 38.2 to 39.4 %.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2805
ISSN: 2310-9289
УДК: 636.4.087.8.084.1
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Efektyvnist_vykorystannia.pdf187,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.