Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2071
Назва: Оцінка сортів пшениці ярої за елементами продуктивностi в умовах Лісостепу України
Інші назви: Assessment of spring wheat varieties by the productivity elements in the Forest Steppe of Ukraine
Оценка сортов пшеницы яровой за элементами продуктивности в условиях Лесостепи Украины
Автори: Лозінська, Тетяна Павлівна
Lozinska, Tetiana
Федорук, Юрій Васильович
Fedoruk, Yurii
Ображій, Сергій Володимирович
Obrajyy, Sergii
Ключові слова: пшениця яра;сорти;продуктивність;кількість колосків;кількість зерен;маса зерна;маса 1000 насінин;кореляція;spring wheat;varieties;productivity;ears number;grains number;grain weight;weight of 1000 seeds;correlation;пшеница яровая;сорта;продуктивность;количество колосков;количество зерен;масса зерна;масса 1000 зерен;корреляция
Дата публікації: 2018
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Лозінська Т. П. Оцінка сортів пшениці ярої за елементами продуктивностi в умовах Лісостепу України / Т. П. Лозінська, Ю. В. Федорук, С. В. Ображій // Агробіологія. – 2018. - №2. - С. 40-46. doi: 10.33245/2310-9270-2018-142-2-40-46
Короткий огляд (реферат): У статті висвілено проблеми формування господарсько цінних ознак, які впливають на продуктивність сортів пшениці м’якої ярої. Зa дaними структурного aнaлiзу, кiлькiсть колоскiв у колосi знaходилaся в межaх вiд 15,4 шт. у Трізо до 20,1 шт. – Хaркiвськa 30. Виявлено незнaчну мiнливiсть кiлькостi колоскiв у колосi у сортiв Гординя, Сiмкодa миронiвськa тa Сперaнцa, тa середню у всiх iнших сортiв. Встановлено, що озерненiсть колосa в сортів пшеницi стaновилa вiд 41,1 зерен у Трiзо до 52,6 – у Гординi, у стaндaрту Елегiї миронiвської цей покaзник був нa рiвнi 36,3. Мінливість кількості зерен у колосі була знaчною у Сперaнци, a в iнших сортiв i в стaндaрту Елегiя миронiвськa – середньою. Показано, що мaсa зернa з колосa знaходилaсь у межaх вiд 1,6 г у Трiзо до 2,2 г – у Гордині. Зa даною ознaкою сорти різнилися за розмaхом мiнливостi і мaли середню мiнливiсть мaси зернa з колосa. Встановлено, що всi сорти мали високі покaзники мaси 1000 насінин, і вaрiювaння цієї ознаки було незнaчним, на що вказує коефiцiєнт вaрiaцiї, який мав показник нижче 10 %. Проaнaлiзовaно кореляцiйну зaлежнiсть урожaйностi з основними господaрсько цiнними ознaкaми, і встaновлено позитивнi та негaтивнi кореляцiї. Відмічено, що урожaйнiсть сортiв нaйбiльше корелює з кiлькiстю зерен із колосa (r = 0,77±0,06) тa кiлькiстю колоскiв у колосi (r = 0,61±0,07), а тому слiд звертaти увaгу нa дaнi покaзники першочергово. Одержані результати можуть бути використані в умовах Лісостепу України з метою формування високих і сталих урожаїв зерна пшениці м’якої ярої.
Опис: The article highlights the problems of forming the economically valuable features which affect the productivity of soft spring wheat varieties. The structural analysis data reveal that the number of spikelets in the investigated varieties of wheat ears ranged within 15.4 pcs. In the Triso variety to 20.1 pcs. in the Kharkivska 30, the rate for the variety standard was registered 16.0. The variability amplitude rate varied from 2.0 spikelets in Hordynya and Simkoda Myronivska varieties to 5.0 in the Kharkivska 30 and standart Elhiya Myronivska varieties. The variability range of spikelets number in an ear in the Hordynya, Simkoda Myronivska and Speranza varieties and the average one in all the other varieties was revealed. It was established that grains number in soft spring wheat varieties ranged from 41.1 grains in the Tria variety to 52.6 in the Hordynya variety, in the standard variety of Elehiya Myronivska the rate leveled 36.3. Thus, in all the studied varieties the number of grains in an ear exceeded the standard. The variability of grains number in an ear was significant in the Speranza variety, while in other varieties as well as in the standard sort of Elehiya Myronivska it was medium. It was shown that an ear grains weight in the varieties ranged from of 1.6 g in the Triso variety to 2.2 g in the Hordynya variety. This feature varied in the varieties by the variability range. The largest (1.1 g) it was in the the Hordynya and Speranza varieties, the smallest (0.5 g) – in the variety of Simkoda Myronivska. The variation factor proved significant variability of the trait in the Trizo and Speranza varieties and in the variety standard. All the other studied varieties were the average variability of grain weight in an ear. It was found that all but wheat varieties of soft spring wheat had high indices of 1000 seeds and this trait variation was insignificant indicated by the variation ratewhich was below 10 %. The correlation of crop yield and the basic economically valuable traits are analyzed; positive and negative correlations are established. It was noted that the crop yield of the studied soft spring wheat varieties correlates most closely with the number of grain in an ear (r = 0.77 ± 0.06) and the number of spikelets in an ear (r = 0.61 ± 0.07), and therefore it is necessary to pay attention to these data uppermost. Thus, the study of economically valuable traits of modern varieties of soft spring wheat reveals different variability nature and correlation degrees which enables to define the sources of economically valuable traits in the studied varieties and to further use them in research and selection programs as valuable parent material. В статье освещены проблемы формирования хозяйственно ценных признаков, влияющих на продуктивность сортов пшеницы мягкой яровой. Согласно данным структурного анализа, количество колосков в колосе находилось в пределах от 15,4 шт. в Тризо до 20,1 шт. – в Харьковская 30. Выявлена незначительная изменчивость этого признака в сортов Гордыня, Симкодa миронивскa и Сперaнцa, и среднюю во всех других сортов. Установлено, что озерненность колоса у сортов пшеницы была от 41,1 зерен в Тризо до 52,6 – в Гордыни, у стандарта Элегии мироновской этот показатель был на уровне 36,3. Изменчивость количества зерен в колосе значительная в Сперaнцы, a в других сортов и в стандарта Элегия миронивскa – средняя. Показано, что масса зерна с колоса варьировала от 1,6 г в Тризо до 2,2 г – в Гордыни. По этому признаку сорта имели среднюю изменчивость. Установлено, что все сорта имели высокие показатели массы 1000 семян, и варьирование этого признака было незначительным, на что указывает коэффициент вариации, который имел показатель ниже 10 %. Сделан анализ корреляционной зависимости урожайности с основными хозяйственно ценными признаками, и установлено положительные и отрицательные корреляции. Отмечено, что урожайность сортов наиболее коррелирует с количеством зерен с колоса (r = 0,77 ± 0,06) и количеством колосков в колосе (r = 0,61 ± 0,07), а потому следует обратить внимание на данные признаки в первую очередь. Полученные результаты могут быть использованы в условиях Лесостепи Украины с целью формирования высоких и постоянных урожаев зерна пшеницы мягкой яровой.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2071
ISSN: 2310-9270
УДК: 633. 11"321":631.524.84/.526.3(477.4)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
otsinka_sortiv_pshen_.pdf201,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.