Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2041
Title: | Біохімія м’яса та м’ясопродуктів |
Other Titles: | Biochemistry of meat and meat products Биохимия мяса и мясопродуктов |
Authors: | Цехмістренко, Світлана Іванівна Tsekhmistrenko, Svitlana Цехмістренко, Оксана Сергіївна Tsekhmistrenko, Oksana |
Keywords: | якість м’яса;технологія;процеси у м’ясі після забою;обробка м’яса;хімічний склад м’яса;біохімія м’яса за патологічних станів;м’ясопродукти;technology;quality of meat;processes in meat after slaughter;meat processing;chemical composition of meat;meat products;biochemistry of meat for pathological conditions;качество мяса;технология;процессы в мясе после убоя;обработка мяса;химический состав мяса;биохимия мяса при патологических состояниях;мясопродукты |
Issue Date: | 2014 |
Citation: | Цехмістренко С.І. Біохімія м’яса та м’ясопродуктів: навч. посібник / С.І.Цехмістренко, О.С.Цехмістренко . – Біла Церква, 2014. – 192 с. |
Abstract: | Навчальний посібник складається із розділів, передбачених програмою дисципліни для студентів аграрних вишів. У посібнику викладені фундаментальні питання з біохімії м’яса і м’ясопродуктів. Представлені будова та властивості головних компонентів м’яса, хімічний склад і метаболізм у м’язовій та жирових тканинах, проаналізовано фактори, що впливають на якість м’яса. Розглянуто біохімічні процеси у м’ясі, що проходять після забою тварин, а також за зберігання та технологічної обробки. У навчальний посібник включено розділ із впливу екологічного стану навколишнього середовища на якість м’ясопродуктів і біохімії субпродуктів та одержання біологічно-активних препаратів. Рекомендовано для вищих аграрних навчальних закладів ІІІ–ІV рівнів акредитації зі спеціальностей: "Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва", "Ветеринарна медицина". Учебное пособие состоит из разделов, предусмотренных программой дисциплины для студентов аграрных вузов. В пособии изложены фундаментальные вопросы по биохимии мяса и мясопродуктов. Представлено строение и свойства главных компонентов мяса, химический состав и метаболизм в мышечной и жировых тканях, проанализированы факторы, влияющие на качество мяса. Рассмотрены биохимические процессы в мясе, проходящие после забоя животных, а также при хранениии и технологическойобработкее. В учебное пособие включен раздел по влиянию экологического состояния окружающей среды на качество мясопродуктов и биохимию субпродуктов, а также получение биологически активных препаратов. Рекомендовано для высших аграрных учебных заведений III-IV уровней аккредитации по специальностям: "Технология производства и переработки продукции животноводства", "Ветеринарная медицина". |
Description: | The textbook consists of sections provided for by the program of discipline for students of agrarian universities. The manual outlines the fundamental questions on the biochemistry of meat and meat products. The structure and properties of the main components of meat, chemical composition and metabolism in muscle and fat tissues are presented, factors influencing the quality of meat are analyzed. The biochemical processes in meat passing after slaughter of animals, as well as storage and technological processing are considered. The manual includes a section on the environmental impact of the environment on the quality of meat products and biochemistry byproducts and obtaining biologically active drugs. Textbook is recommended for higher agricultural educational institutions of the III-IV accreditation levels in the specialties: "Technology of production and processing of livestock products", "Veterinary medicine". |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2041 |
ISBN: | 978-617-657-016-5 |
metadata.dc.identifier.udc: | 637.5:577.1(075.8) |
Appears in Collections: | Навчальні видання |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Biokhimiia_miasa.pdf | 2,95 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.