Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1843
Назва: Встановлення гострої токсичності модифікованого пектину на лабораторних тваринах
Інші назви: Determination of acute toxicity of modified pectinein laboratory animals
Автори: Вовкогон, Аліна Григорівна
Vovkohon, Alina
Ключові слова: встановлення гострої токсичності;лабораторні тварини;модифікований пектин;DL50;малотоксичні речовини;харчова добавка;глюкоза;HS-групи;acute toxicity determination;laboratory animals;modified pectin;low toxic substances;food additive;HS-groups;HS-groups;лабораторные животные;определение острой токсичности;модифицированный пектин;малотоксичные вещества;пищевая добавка
Дата публікації: 2018
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Вовкогон А.Г. Встановлення гострої токсичності модифікованого пектину на лабораторних тваринах / А.Г.Вовкогон // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2018 .- Вип.1(141) .- С. 32-37.
Короткий огляд (реферат): Іммобілізація клітин мікроорганізмів заквасок для кисломолочних напоїв дає змогу підвищити їх стійкість до низки негативних чинників зовнішнього середовища. Природні властивості пектину дозволяють використовувати його як носій для іммобілізації. Модифікація пектину змінює деякі його властивості. Проте подальше використання модифікованого пектину потребує проведення досліджень його гострої токсичності. Визначення токсичності модифікованого пектину проводили на лабораторних тваринах (білі миші). Досліджу-вану харчову добавку вводили тваринам внутрішньошлунково у дозах від 50 до 5000 мг/кг маси тіла. Спостереження за мишами проводили упродовж 14 діб. Дози модифікованого пектину від 50 до 3000 мг/кг маси тіла не впливали на поведінку тварин і не спричиняли порушення травлення. За доз 4000 і 5000мг/кг маси тіла у першу добу експерименту в мишей спостерігався розлад шлунково-кишкового каналу. Уродовж 14 діб не виявлено загибелі тварин за дії малих, середніх та високих доз мо-дифікованого пектину. Доведено, що харчова добавка – модифікований пектин належить до малотоксичних сполук (4 клас згідно з ГОСТ 12.1.007). DL50 для модифікованого пектину на білих мишах є більшим за 5000мг/кг. Не виявлено впливу модифікованого пектину на зменшення або збільшення вмісту глюкози у крові та HS-груп у печінці білих мишей. Иммобилизация клеток микроорганизмов заквасок для кисломолочных напитков позволяет повысить их устой- чивость к ряду негативных факторов внешней среды. Природные свойства пектина позволяют использовать его в качестве носителя для иммобилизации. Модификация пектина меняет некоторые его свойства. Однако дальнейшее использование модифицированного пектина требует проведения исследований его острой токсичности. Определение токсичности модифицированного пектина проводили на лабораторных животных (белые мыши). Исследуемую пищевую добавку водили животным внутрижелудочно в дозах от 50 до 5000 мг/кг массы тела. Наблюдение за мышами проводили в течении 14 суток. Дозы модифицированного пектина от 50 до 3000 мг/кг массы тела не влияли на поведение животных и не вызывали нарушений пищеварения. При применении доз 4000 и 5000 мг/кг массы тела в первые сутки эксперимента у мышей наблюдалось расстройство желудочно-кишечного тракта. В течение 14 дней не обнаружено гибели животных за действия малых, средних и высоких доз модифицированного пектина. Доказано, что пищевая добавка - модифицированный пектин относится к малотоксичным соединений (4 класс по ГОСТ 12.1.007). DL50 для модифицированного пектина на белых мышах является большим 5000 мг / кг. Не выявлено влияния модифицированного пектина на уменьшение или увеличение содержания глюкозы в крови и HS-групп в печени белых мышей.
Опис: Microorganisms become more resistant to negative environmental factors due to their enzymes and cells introduction in-to the gel pores or attaching the former to the carrier surface through forming covalent bonds or adsorption. In the dairy industry, among these factors are detergents, disinfectants, antibiotics and drugs as a part of milk. Different carriers (matrices) are used to immobilize enzymes and cells. Pectin characteristics allow it to be used as a carrier for enzymes and microorganism cellsstabilization. This food additive is able to absorb and introduce cells and protein molecules into the structure of the gel-like substance. In order to improve the qualities of pectin as a carrier, its modification was carried out. However, no indicators of acute toxicity of modified pectin have been studied, which is an indispensable condition for all new dietary supplements. Therefore, the aim of the study is to determine the level of acute toxicity and to detect biochemical changes in mice bod-ies under the influence of the obtained modified pectin dietary supplement. The acute toxicity of modified pectin was determined using laboratory animals (linear white mice). Eight groups of five mice in eachwere formed for the experiment. Animals were fed with modified pectin in the amount of 50-5000 mg / kg body weight. Suspensions of modified pectin were administered to mice by intragastric usinga probe with 1.2 mm diameter hole. The edge of the probe was equipped with a protective smooth tip to prevent esophagus walls injury. The suspension of modified pectin was made on a 1.0% starch solution. Experimental animals were under constant supervision for 14 days. No significant ethological changes and deaths of laboratory animals were observed under administration of 50-500 mg / kg body weight low doses of modified pectin for 14 days. In the first two days of the experiment, modified pectin did not cause any inhibition in the mice. They consumed itmmediately after the feed was available. Theanimals movements were natural. An adequate response to noise, light and touch was observed. There were no symptoms of diarrhea in the mice during the first days. Gastrointestinal disorder was recorded in the experimental groups 7 and 8 mice (dose of modified pectin 4000-5000 mg / kg body weight) during the first day of the experiment. Nevertheless, in 12-14 hours after the administration of the food additives, animals began eating feed actively and kept drinking water. The animals displayed slowed down movements be-fore they consumed the feed actively, but the response to external stimuli was noted in each individual. For 14 days, mice did not die under maximum doses of modified pectin and had stable physiological parameters. Consequently, the study of acutetoxitymodified pectin reveal that this food additive is a low-toxic compound (Grade 4 according to GOST 12.1.007). DL50 for modified pectin in white mice is over 5000 mg / kg. Some biochemical studies of were also carried out on the effects of intragastric administration of various doses of modified pectin, including the determination of glucose content in laboratory miceblood. No changes in glucose concentration in the laboratory animals blood as well as in the content of general, protein and low molecular weight HS-groups in the mice liver were detectedunder administration of different doses of modified pectin.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1843
УДК: 577.188:599.323.4
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vstanovlennia_hostoroi.pdf208,88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.