Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15098| Title: | Вплив селену на рівень глутатіону в крові молодняка сільськогосподарської птиці м’ясного напрямку продуктивності |
| Other Titles: | The effect of selenium on the level of glutathione in the blood of young farm poultry of meat production direction |
| Authors: | Соболєв, Олександр Іванович Sobolev, Oleksandr Гутий, Богдан Володимирович Gutyi, Bogdan Соболєва, Світлана Василівна Sobolieva, Svitlana Кузьменко, Петро Іванович Kuzmenko, Petro Різничук, Ігор Федорович Riznychuk, Ihor Кишлали, Олена Костянтинівна Kyshlaly, Olena |
| Keywords: | антиоксиданти;antioxidants;Селен;selenium;глутатіон;glutathione;концентрація;concentration;молодняк птиці;young poultry;кров;blood |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького |
| Citation: | The effect of selenium on the level of glutathione in the blood of young farm poultry of meat production direction / O. I. Sobolev, B. V. Gutyj, S. V. Sobolievа [et al]. // Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural sciences. - 2025 . - Vol. 27(102) . - P. 19–26. doi: 10.32718/nvlvet-a10203 |
| Abstract: | Селен є незамінним біотичним мікроелементом, який відіграє важливу роль в антиоксидантному захисті компонентів клітин організму від деструктивної дії різних окиснювачів. Селен здатен підвищувати біологічну активність як ферментативних, так і неферментативних систем антиоксидантного організму. Особливе місце серед антиоксидантів посідають тіоли, функціонування яких здебільшого забезпечується системою глутатіону. Глутатіон як головний внутрішньоклітинний тіол відіграє важливу роль у метаболічних і фізіологічних процесах, що відбуваються в живих організмах: синтезі та розпаді білків і ДНК, активації та інактивації ферментів, синтезі простогландинів і дезоксирибозних метаболітів, стабілізації клітинних мембран, транспорті амінокислот тощо. Він може функціонувати в організмі і як відновник, і як нуклеофільний центр, що важливо для забезпечення окисно-відновного гомеостазу в організмі. Метою дослідження було вивчення впливу добавок Селену в комбікорми на рівень глутатіону в крові м’ясного молодняку різних видів сільськогосподарської птиці. Дослідження проводилися на курчатах-бройлерах кросу СОВВ 500, гусенятах горковської породи та каченятах української білої породи. Із добових курчат, гусенят і каченят було сформовано по чотири групи (одна контрольна і три дослідні). Птиці дослідних груп у комбікорми додатково вводили різну кількість Селену (від 0,2 до 0,6 мг/кг) згідно зі схемами дослідів. Як джерело селену використовували селеніт натрію. Проби крові у піддослідної птиці відбирали по закінченні періоду вирощування (у віці 42, 75 та 56 днів відповідно). Концентрацію різних форм глутатіону в крові визначали йодометричним методом. Встановлено, що згодовування курчатам-бройлерам, молодняку гусей і качок упродовж періоду вирощування комбікормів, збагачених Селеном, сприяє активації глутатіонової ланки неферментативної антиоксидантної системи захисту організму, про що свідчить підвищення концентрації в крові загального глутатіону (на 2,5–9,9 %) та його відновленої форми (на 2,5–11,7 %). Рівень концентрації глутатіону і його форм у крові молодняку сільськогосподарської птиці залежав від кількох чинників: по-перше, виду птиці (найвищий у молодняку качок, найнижчий у курчат-бройлерів, молодняк гусей займав проміжне положення); по-друге, введення Селену в комбікорми (низькі (0,2 мг/кг) та високі (0,6 мг/кг) дози справили менший позитивний вплив на рівень глутатіону); по-третє, індивідуальних особливостей птиці (у групах виявляли значний розмах значень (lim) показників). |
| Description: | Selenium is an indispensable biotic trace element that takes an important role in the antioxidant protection of the body's cell components from the destructive effects of various oxidants. Selenium is able to increase the biological activity of both enzymatic and non-enzymatic antioxidant systems of the body. Thiols occupy a special place among antioxidants, the functioning of which is mainly provided by the glutathione system. Glutathione, as the main intracellular thiol, plays an important role in metabolic and physiological processes occurring in living organisms: synthesis and degradation of proteins and DNA, activation and inactivation of enzymes, synthesis of prostaglandins and deoxyribose metabolites, stabilization of cell membranes, transport of amino acids, etc. It can function in the body both as a reducing agent and as a nucleophilic center, which is important for ensuring redox homeostasis in the body. The aim of the research was to study the effect of selenium supplements in compound feed on the level of glutathione in the blood of young meat poultry of various types of farm poultry. The research were conducted on broiler chickens of the Сobb 500 cross, goslings of the Gorky breed and ducklings of the Ukrainian white breed. Four groups were formed from day-old chickens, goslings and ducklings (one control and three experimental). Poultry of the experimental groups were additionally introduced into compound feed with different amounts of selenium (from 0.2 to 0.6 mg/kg) according to the experimental schemes. Sodium selenite was used as a source of selenium. Blood samples from experimental poultry were taken at the end of the growing period (at the age of 42, 75 and 56 days, respectively). The concentration of different forms of glutathione in the blood was determined by the iodometric method. It has been established that feeding broiler chickens, goslings and ducks with Selenium-enriched feed during the growing period promotes the activation of the glutathione link of the non-enzymatic antioxidant defense system of the body, as evidenced by an increase in the concentration of total glutathione in the blood (by 2.5–9.9 %) and its reduced form (by 2.5–11.7 %). The level of glutathione concentration and its forms in the blood of young farm poultry depended on several factors: firstly the type of poultry (the highest in young ducks, the lowest in broiler chickens, goslings occupied an intermediate position); secondly the dose of Selenium introduction into feed (low (0.2 mg/kg) and high (0.6 mg/kg) doses had a smaller positive effect on the level of glutathione); thirdly individual characteristics of the poultry (a significant range of values (lim) of indicators was noted in the groups). |
| URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15098 |
| ISSN: | 2707‐5834 |
| metadata.dc.identifier.udc: | 635.5.053:546.23:591.11 |
| Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Vplyv_selenu_na_glutation.pdf | 498,64 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.